barbie609 4,310 Posted August 18 Share Posted August 18 fajny filmik https://www.facebook.com/TatrzanskiParkNarodowy/videos/302185605817902/?locale=pl_PL Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted August 19 Share Posted August 19 9 minut temu, Mnich Moderator napisał: na Wysokiej. hmm nie chcę być upierdliwy ale to chyba nie Wysoka Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,430 Posted August 19 Share Posted August 19 3 godziny temu, barbie609 napisał: hmm nie chcę być upierdliwy ale to chyba nie Wysoka Upierdliwy nie jesteś, ale masz rację. To Sokolica ? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted August 23 Share Posted August 23 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/93535/Droga_Pieninska_ponownie_zamknieta_quotPowodem_jest_arogancja_i_nieprzyzwoite_zachowanie_wielu_turystowquot.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted August 27 Share Posted August 27 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/93609/Sekcja_szczawnicka_GOPR_miala_pracowite_trzy_dni.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted August 28 Share Posted August 28 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/93624/Szlak_w_Pieninach_zamkniety.html Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,241 Posted September 6 Share Posted September 6 W tym roku zauroczyłem się Pieninami ? W czerwcu z parkingu w Sromowcach Niżnych pojechałem rowerem do Niedzicy, objechałem Jezioro Czorsztyńskie i z Czorsztyna z powrotem na parking. Pogoda dopisała ? Pod koniec lipca wybrałem się na Trzy Korony, tym razem aura nie była zbyt łaskawa, lał deszcz, widoki średnie.. Obiecałem sobie, że wkrótce wrócę i zrobię jakąś ładną trasę. Wczoraj udało się wykonać plan, Trzy Korony i Sokolica przy bezbłędnej pogodzie ? Mam nadzieję, że w tym roku uda się jeszcze chociaż jedna wycieczka w te rejony, na pewno będzie przyjemnie ? 6 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted September 6 Share Posted September 6 Jest klimat na tych fotkach, co tu dużo mówić ? 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted September 7 Share Posted September 7 8 godzin temu, staroń napisał: uda się jeszcze chociaż jedna wycieczka w te rejony, a co planujesz? Oczywiście jeśli to nie tajemnica. Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,241 Posted September 8 Share Posted September 8 @barbie609W sumie nie mam jeszcze sprecyzowanego planu. Wypadałoby wejść na Wysoką z możliwie jak najlepszym poznaniem okolicy, może jakaś inna trasa na ok 20 km, jeśli masz coś do polecenia to chętnie przyjmę sugestie ? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted September 8 Share Posted September 8 (edited) @staroń To może coś takiego , https://mapa-turystyczna.pl/route/3kdwm zaczynasz w Rezerwacie Biała Woda , idziesz przez byłą wieś/wysiedlona w 1947/ o tej nazwie , dodatkowo ładny wąwóz. Wchodzisz do góry i tu jesteś już właściwie w Beskidzie Sądeckim , potem niebieskim idziesz grzbietem na Wysoką.Dalej niebieskim na Wysoki Wierch , wracasz kawałek do schroniska i schodzisz drogą schroniskową na dół. Powrót do punktu startu niestety asfaltem. No i omijasz Wąwóz Homole. Istnieje wariant tej trasy ale taki poza szlakowy : https://mapa-turystyczna.pl/route/3kdwp z Wysokiego wierchu schodzisz do schroniska ,stamtąd poza szlakowo przez Połoninę Kiczera do zielonego szlaku i zejście wąwozem Homole. możesz też odpuścić Wysoki Wierch i schronisko i od razu z Durbaszki w dół na połoninę i do zielonego szlaku. Oczywiście z Wysokiej możesz od razu w dół do homola , ale ja bym Cię namawiał na Durbaszkę bo stamtąd jest kawałek panoramy której nie widać z Wysokiej. To w zasadzie najlepsze co oferują Małe Pieniny Edited September 8 by barbie609 1 Quote Link to post Share on other sites
staroń 1,241 Posted September 9 Share Posted September 9 Dnia 8.09.2023 o 20:10, barbie609 napisał: To w zasadzie najlepsze co oferują Małe Pieniny Super, dziękuję za wskazówki 🙂 myślę, że skorzystam przy najbliższej okazji. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted September 22 Share Posted September 22 W weekend ma być załamanie pogody więc póki jest fajnie trzeba się przewietrzyć. Samotnie a więc najrozsądniej będzie wyskoczyć na herbatkę na Czertezik. Wyruszyłem z Krościenka żółtym potem zielonym i od Przełęczy Burzana niebieskim. Sokolica może tak może nie,Taki typowy klasyk. Pogoda dobra ruch na szlaku zaczął od Czertezika i jak na tą porę był nawet nawet. Widoki takie sobie ,dość mocne zamglenie i dookoła tworzą się chmury , no ale skoro baro mocno leci no to przepowiednia na jutro pewnie się spełni. Tatry mocno już zachmurzone Niby jeszcze lato ale pienińska jesień już w drodze Na Sokolicy sosenka ma się dobrze ale widoczki na Małe Pieniny marne oczywiście pozdrowienia dla Tych co na Szlaku było miło , ciekawe czy przed białym tutaj zajrzę bo w zimie to na pewno , w końcu jesteśmy umówieni. 6 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,585 Posted September 22 Share Posted September 22 @barbie609 wcale tej jesieni nie widać na zdjęciach. Piękne i jeszcze letnie widoki. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted September 22 Share Posted September 22 41 minut temu, Zośka napisał: wcale tej jesieni nie widać na zdjęciach. na zdjęciach może nie wyszło , ale te drzewa na zdjęciu z Sokolicą już zaczynają żółknąć Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 5 Share Posted October 5 Dzisiaj miała być Królowa Percią Akademików ale mi się partner wykruszył a ,że samotne łażenie tym szlakiem zwłaszcza z takim Peselem jak mój to nie najlepszy pomysł to padło na Wysoką. Ostatnio nie wszedłem a, że pismacy śledzą co do metra to trzeba to nadrobić. Zacząłem ok 08.00 z parkingu i Homole było puste. Kraina wiecznego błota oczywiście w pełnym rozkwicie, trzeba czekać aż zamieni się w lód. Liczyłem na pienińskie kolorki ale jeszcze za wcześnie, dopiero się zaczynają może w przyszłym tygodniu nabiorą siły Podejście pod Wysoką jak zwykle wrednie śliskie a widoczki ze szczytu nieco przymglone Tatry słabiutko na wschodzie Lackowa też słabo majaczy na Trzech Koronach też ktoś jest z Wysokiej niebieskim na Durbaszkę dziś Wysoki Wierch tylko z daleka i oczywiście Niech Was szlaki szczęśliwie prowadzą ogólnie było fajnie ruch w sumie słaby,na grzbiecie zaczął się sezon zimnych wiatrów. 6 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,430 Posted October 5 Share Posted October 5 @barbie609- skąd ja znam tę trasę 😛 Taterek może nie widać, ale pogoda nie najgorsza. Jestem ciekaw, jaka aura będzie w przyszłym tygodniu. Mam taką chęć kopsnąć się w Tatry albo w Beskidy... 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 5 Share Posted October 5 (edited) 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: kopsnąć się w Tatry ja też , w planie na tą jesień było jeszcze Sedlo Zabrat, Smutna Przełęcz , ale przez jaśnie panujących skutecznie mnie zniechęcili . Nie chce mi się objeżdżać przez Chyżne a potem stać w kolejce . Pewnie się skończy na Wielkim Luboniu , może Jałowcu.Może gdzieś w gorczańskie buczyny.... Edited October 5 by barbie609 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted October 5 Share Posted October 5 3 minuty temu, barbie609 napisał: ja też , w planie na tą jesień było jeszcze Sedlo Zabrat, Smutna Przełęcz , ale przez jaśnie panujących skutecznie mnie zniechęcili . Nie chce mi się objeżdżać przez Chyżne a potem stać w kolejce . Pewnie się skończy na Wielkim Luboniu , może Jałowcu.Może gdzieś w gorczańskie buczyny.... Zamiast Zabratu idź na Grzesia i Rakoń. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 5 Share Posted October 5 6 minut temu, Jędrek napisał: i Rakoń. był jako opcja. Wiesz wczoraj odwoziłem znajomego do szpitala w Z-nym , tragedia, od zachodu tragedia . I jeszcze przemarsz,, przeklętą ,, dzięki za radę , ale chyba odpuszczę. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 5 Share Posted October 5 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/94395/Redyk_Jesienny_w_Szczawnicy.html 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 12 Share Posted October 12 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/94556/Wielki_Pieninski_Wypas_Kulturowy.html 1 Quote Link to post Share on other sites
Cudoczka 0 Posted October 12 Share Posted October 12 Pozdrawiam :) Cudoczka Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 12 Share Posted October 12 1 godzinę temu, Cudoczka napisał: Pozdrawiam pozdrawiam również🧗♂️ Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,310 Posted October 14 Share Posted October 14 (edited) Ostatnio odpuściłem sobie Wysoki Wierch więc dzisiaj to on stał się jednym z celów wycieczki a drugi to oczywiście pienińska jesień. Dzisiaj ostatni dzień fajnej pogody więc trzeba to wykorzystać . Z parkingu ruszyłem przed ósmą. W Homolu mokro i ślisko , już widać jesienne kolory a z drogi za Jemeriskową to już w ogóle kolorowy odlot Homole też złapało kolory na ,,moim,, obejściu jak zwykle pusto , parę osób poszło zielonym na Wysoką. na niebieskim na Durbaszce też pojawia się kilka osób. Po grzbiecie duje silny ale tym razem ciepły wiatr. Na Wysokim Wierchu dzisiaj Tatry ciut lepiej niż ostatnio za to Królowa się schowała. Na szczycie normalna mieszanka Polaków i Słowaków. Wieje mocno więc stosunkowo szybko schodzę przez schronisko w dół , po drodze jeszcze trochę pienińskiej jesieni i spory ruch w stronę schroniska. ze Szczawnicy udało się sprawnie wyjechać chociaż rondo w Krościenku zapchane . Edited October 14 by barbie609 7 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts