barbie609 moder Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 8 godzin temu, staroń napisał: uda się jeszcze chociaż jedna wycieczka w te rejony, a co planujesz? Oczywiście jeśli to nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 @barbie609W sumie nie mam jeszcze sprecyzowanego planu. Wypadałoby wejść na Wysoką z możliwie jak najlepszym poznaniem okolicy, może jakaś inna trasa na ok 20 km, jeśli masz coś do polecenia to chętnie przyjmę sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) @staroń To może coś takiego , https://mapa-turystyczna.pl/route/3kdwm zaczynasz w Rezerwacie Biała Woda , idziesz przez byłą wieś/wysiedlona w 1947/ o tej nazwie , dodatkowo ładny wąwóz. Wchodzisz do góry i tu jesteś już właściwie w Beskidzie Sądeckim , potem niebieskim idziesz grzbietem na Wysoką.Dalej niebieskim na Wysoki Wierch , wracasz kawałek do schroniska i schodzisz drogą schroniskową na dół. Powrót do punktu startu niestety asfaltem. No i omijasz Wąwóz Homole. Istnieje wariant tej trasy ale taki poza szlakowy : https://mapa-turystyczna.pl/route/3kdwp z Wysokiego wierchu schodzisz do schroniska ,stamtąd poza szlakowo przez Połoninę Kiczera do zielonego szlaku i zejście wąwozem Homole. możesz też odpuścić Wysoki Wierch i schronisko i od razu z Durbaszki w dół na połoninę i do zielonego szlaku. Oczywiście z Wysokiej możesz od razu w dół do homola , ale ja bym Cię namawiał na Durbaszkę bo stamtąd jest kawałek panoramy której nie widać z Wysokiej. To w zasadzie najlepsze co oferują Małe Pieniny Edytowane 8 Września 2023 przez barbie609 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 9 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2023 Dnia 8.09.2023 o 20:10, barbie609 napisał: To w zasadzie najlepsze co oferują Małe Pieniny Super, dziękuję za wskazówki myślę, że skorzystam przy najbliższej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 W weekend ma być załamanie pogody więc póki jest fajnie trzeba się przewietrzyć. Samotnie a więc najrozsądniej będzie wyskoczyć na herbatkę na Czertezik. Wyruszyłem z Krościenka żółtym potem zielonym i od Przełęczy Burzana niebieskim. Sokolica może tak może nie,Taki typowy klasyk. Pogoda dobra ruch na szlaku zaczął od Czertezika i jak na tą porę był nawet nawet. Widoki takie sobie ,dość mocne zamglenie i dookoła tworzą się chmury , no ale skoro baro mocno leci no to przepowiednia na jutro pewnie się spełni. Tatry mocno już zachmurzone Niby jeszcze lato ale pienińska jesień już w drodze Na Sokolicy sosenka ma się dobrze ale widoczki na Małe Pieniny marne oczywiście pozdrowienia dla Tych co na Szlaku było miło , ciekawe czy przed białym tutaj zajrzę bo w zimie to na pewno , w końcu jesteśmy umówieni. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 @barbie609 wcale tej jesieni nie widać na zdjęciach. Piękne i jeszcze letnie widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 41 minut temu, Zośka napisał: wcale tej jesieni nie widać na zdjęciach. na zdjęciach może nie wyszło , ale te drzewa na zdjęciu z Sokolicą już zaczynają żółknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Dzisiaj miała być Królowa Percią Akademików ale mi się partner wykruszył a ,że samotne łażenie tym szlakiem zwłaszcza z takim Peselem jak mój to nie najlepszy pomysł to padło na Wysoką. Ostatnio nie wszedłem a, że pismacy śledzą co do metra to trzeba to nadrobić. Zacząłem ok 08.00 z parkingu i Homole było puste. Kraina wiecznego błota oczywiście w pełnym rozkwicie, trzeba czekać aż zamieni się w lód. Liczyłem na pienińskie kolorki ale jeszcze za wcześnie, dopiero się zaczynają może w przyszłym tygodniu nabiorą siły Podejście pod Wysoką jak zwykle wrednie śliskie a widoczki ze szczytu nieco przymglone Tatry słabiutko na wschodzie Lackowa też słabo majaczy na Trzech Koronach też ktoś jest z Wysokiej niebieskim na Durbaszkę dziś Wysoki Wierch tylko z daleka i oczywiście Niech Was szlaki szczęśliwie prowadzą ogólnie było fajnie ruch w sumie słaby,na grzbiecie zaczął się sezon zimnych wiatrów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 @barbie609- skąd ja znam tę trasę Taterek może nie widać, ale pogoda nie najgorsza. Jestem ciekaw, jaka aura będzie w przyszłym tygodniu. Mam taką chęć kopsnąć się w Tatry albo w Beskidy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: kopsnąć się w Tatry ja też , w planie na tą jesień było jeszcze Sedlo Zabrat, Smutna Przełęcz , ale przez jaśnie panujących skutecznie mnie zniechęcili . Nie chce mi się objeżdżać przez Chyżne a potem stać w kolejce . Pewnie się skończy na Wielkim Luboniu , może Jałowcu.Może gdzieś w gorczańskie buczyny.... Edytowane 5 Października 2023 przez barbie609 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 3 minuty temu, barbie609 napisał: ja też , w planie na tą jesień było jeszcze Sedlo Zabrat, Smutna Przełęcz , ale przez jaśnie panujących skutecznie mnie zniechęcili . Nie chce mi się objeżdżać przez Chyżne a potem stać w kolejce . Pewnie się skończy na Wielkim Luboniu , może Jałowcu.Może gdzieś w gorczańskie buczyny.... Zamiast Zabratu idź na Grzesia i Rakoń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 6 minut temu, Jędrek napisał: i Rakoń. był jako opcja. Wiesz wczoraj odwoziłem znajomego do szpitala w Z-nym , tragedia, od zachodu tragedia . I jeszcze przemarsz,, przeklętą ,, dzięki za radę , ale chyba odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/94395/Redyk_Jesienny_w_Szczawnicy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/94556/Wielki_Pieninski_Wypas_Kulturowy.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cudoczka Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Pozdrawiam :) Cudoczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 1 godzinę temu, Cudoczka napisał: Pozdrawiam pozdrawiam również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) Ostatnio odpuściłem sobie Wysoki Wierch więc dzisiaj to on stał się jednym z celów wycieczki a drugi to oczywiście pienińska jesień. Dzisiaj ostatni dzień fajnej pogody więc trzeba to wykorzystać . Z parkingu ruszyłem przed ósmą. W Homolu mokro i ślisko , już widać jesienne kolory a z drogi za Jemeriskową to już w ogóle kolorowy odlot Homole też złapało kolory na ,,moim,, obejściu jak zwykle pusto , parę osób poszło zielonym na Wysoką. na niebieskim na Durbaszce też pojawia się kilka osób. Po grzbiecie duje silny ale tym razem ciepły wiatr. Na Wysokim Wierchu dzisiaj Tatry ciut lepiej niż ostatnio za to Królowa się schowała. Na szczycie normalna mieszanka Polaków i Słowaków. Wieje mocno więc stosunkowo szybko schodzę przez schronisko w dół , po drodze jeszcze trochę pienińskiej jesieni i spory ruch w stronę schroniska. ze Szczawnicy udało się sprawnie wyjechać chociaż rondo w Krościenku zapchane . Edytowane 14 Października 2023 przez barbie609 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 @barbie609 piękna jesień 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 https://wydarzenia.interia.pl/malopolskie/news-setki-owiec-na-ulicach-szczawnicy-to-goralska-tradycja,nId,7087412 mnie się udało wyjechać bez problemu , ale korki były potężne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2023 https://podhale24.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 @barbie609 jak w tym roku wypadają statystyki odwiedzin Wysokiego Wierchu? W zeszłym prawie Cię dogoniłam ale w tym będziesz chyba poza konkurencją A tak na serio, jesień w Pieninach jest naprawdę cudowna, tchnie spokojem, kolorami i jakąś lekką nostalgią... Na Twoich zdjęciach też to widać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2023 7 minut temu, vatra napisał: wypadają statystyki odwiedzin Wysokiego Wierchu? Wysoki Wierch 6,Wysoka 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Wreszcie fajna pogoda w niedzielę, niestety moja lepsza połowa złapała jakieś przeziębienie i nie najlepiej się czuje więc zostaje w domu ale my wyruszamy. Szlak to klasyk , Przełęcz Osice-Przełęcz Szopka , opcja na Trzy Korony , zejście na pewno do Sromowiec ,decyzje zostaną podjęte później. Oczywiście celem głównym jest po prostu pienińska jesień w tym kawałku karpackiej puszczy który leży w Pieninach właściwych.Z Przełęczy wyruszamy parę minut po 9-tej. Jest pusto. Pienińska jesień szaleje. spod Macelaka widoki super ,Wiesiek ustrzelił Giewont i Czerwone Wierchy ogólne plany też super Stodolisku też super puszcza jest po prostu piękna niestety widok na Trzy Korony nieco nas zniechęca Na przełęczy decyzja żółtym na Wyrobek , buczyną na zamek i przez Kosarzyska do Sromowiec. tu ruch słabszy a kolory rewelacyjne , niskie jesienne słońce robi robotę. na zamku rewelacyjnie żyjcie długo i szczęśliwie i niech was szlak prowadzi a my przez Kosarzyska do Sromowiec rzut oka na przeciwległą grań no i kolorki pożegnalny rzut oka na Trzy Korony było pięknie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 @barbie609 piękne te Pieniny jesienią. A w Beskidzie Śląskim takie błoto po ostatnich opadach że zawróciliśmy w połowie drogi na Szyndzielnię i spędziliśmy resztę dnia nad Jeziorem Żywieckim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 27 minut temu, Zośka napisał: że zawróciliśmy w połowie drogi na Szyndzielnię szkoda liczyłem na fajne beskidzkie widoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi