wjesna 1,678 Posted February 3 Share Posted February 3 Wiesz ale jak dosypie to nawet łatwa trasa staje się uciążliwym przejściem. Torowanie drogi w śniegu jest moze i ciekawe ale też męczące . 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 3 Share Posted February 3 22 minuty temu, wjesna napisał: staje się uciążliwym przejściem. to prawda.Mocno rozważamy czy się gdzieś ruszyć w weekend, może spacer na Rozdziele , może podejść do schroniska pod Durbaszką. Prognozy na przyszły tydzień są niezłe , coś mi głowie chodzi Sokola Perć , w takim śniegu i słońcu powinna być super , a może Babia.Zobaczymy. 1 Quote Link to post Share on other sites
Lexi 492 Posted February 4 Share Posted February 4 17 godzin temu, wjesna napisał: Wiesz ale jak dosypie to nawet łatwa trasa staje się uciążliwym przejściem. Torowanie drogi w śniegu jest moze i ciekawe ale też męczące . Narty do chodzenia albo rakiety dadzą rade.....poszedl bym już, syndrom niespokojnych nóg mam - ale sie nie rozdwoję albo w góry albo na narty...narty zwyciężają .. 🙂 1 Quote Link to post Share on other sites
Lexi 492 Posted February 4 Share Posted February 4 16 godzin temu, barbie609 napisał: a może Babia. Pod Babią kombinują - otwarli szlak dla skiturowców , oj będzie "sajgon"...... Ogłaszamy, że od dnia 4 lutego udostępniamy szlaki dla narciarzy na terenie Parku. ✳️Rok ten jest rokiem pilotażowym, będziemy się bacznie przyglądać jak narciarze stosują się do zasad przestrzegając regulamin Parku. ✳️Przypominamy o zasadach poruszania się na nartach zawartych w regulaminie udostępniania turystycznego w BgPN. ✳️Turystyka narciarska może odbywać się wyłącznie po trasach narciarskich, ujętych w załączniku nr 1 do niniejszego Regulaminu. http://www.bgpn.pl/turystyka/regulamin-dla-zwiedzajacych 🔸Udostępnianie obszaru Parku do poruszania się na nartach możliwe jest jedynie przy odpowiedniej pokrywie śniegu oraz z zapewnieniem ochrony zwierząt, nie później niż do 31 marca. O terminie rozpoczęcia i zakończenia udostępniania BgPN dla turystyki narciarskiej poinformuje z tygodniowym wyprzedzeniem za pośrednictwem swoich mediów społecznościowych oraz na stronie www.bgpn.pl. 🔸Utrzymanie tras narciarskich ogranicza się wyłącznie do usuwania drzew zagrażających i drzew powalonych na szlak. 🔸Osoby poruszające się na nartach po trasach narciarskich zobowiązane są do zachowania należytej staranności w celu ochrony życia i zdrowia własnego oraz innych osób, w sposób szczególny do: 1) zapoznania się z zasadami korzystania z danego terenu; 2) dostosowania swoich zamierzeń i planów do umiejętności, aktualnych warunków atmosferycznych, prognozy pogody, komunikatu lawinowego dla danego obszaru, stosowania się do zaleceń i ograniczeń wynikających z zagrożenia lawinowego; 3) używania sprzętu odpowiedniego do rodzaju podejmowanej aktywności; 4) bezzwłocznego informowania służby GOPR o zaistniałym wypadku lub zaginięciu osoby oraz o innych zdarzeniach nadzwyczajnych mogących mieć wpływ na bezpieczeństwo osób. 🔸Na szlakach pieszych udostępnionych do uprawiania turystyki narciarskiej obowiązuje pierwszeństwo ruchu pieszego. 🔸Na trasach narciarskich obowiązuje zakaz poruszania się pieszo, w tym również na rakietach śnieżnych (trasa narciarska: Krowiarki – Sokolica – Krowiarki; trasa narciarska Markowe Szczawiny – Zawoja Markowa na odcinku Dejakowe Szczawiny – Dolny Płaj). 🔸Dla turystów poruszających się na nartach dopuszczalne jest odejście od szlaku na odległość do 30 m w każdą stronę w celu zapewnienia bezpieczeństwa. W przypadku szlaków wspólnych odstępstwo od szlaków dotyczy wyłącznie turysty poruszającego się na nartach. 🔸Z uwagi na potrzeby ochrony przyrody oraz bezpieczeństwo odwiedzających, niektóre szlaki mogą zostać okresowo zamknięte dla narciarskiego ruchu turystycznego. Babia Góra mapa szlaków narciarskich Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 4 Share Posted February 4 5 minut temu, Lexi napisał: oj będzie "sajgon".. obawiam się że będzie , jeśli będzie nawalone śniegu powyżej kosówki to ok ale jeśli nie to w tym ,,korytarzu,, będzie problem, jestem zwolennikiem ścisłej separacji szlaków , a już na pewno rowerowych bo narciarze przy pedalarzach to pikuś. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,092 Posted February 4 Share Posted February 4 3 godziny temu, barbie609 napisał: jestem zwolennikiem ścisłej separacji szlaków Ja też. To zwiększa nie tylko bezpieczeństwo ale też komfort zarówno pieszych jak i narciarzy czy rowerzystów. To tak jak w mieście. Ulice dla samochodów, chodniki dla pieszych a ściezki rowerowe dla kolarzy. 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 8 Share Posted February 8 (edited) Kurzyło strasznie , potem mroziło okropnie prawie -30 ,jak ktoś nie wierzy to proszę https://www.meteo-podhale.pl/ . Na dzisiaj Blue meteo przepowiadało ,że słoneczko będzie , temperatura też prawidłowa , trochę na minusie więc pora się ruszyć. A że sam i warunki trudne to idę tam gdzie czuję się najbezpieczniej czyli Małe Pieniny. Plan : zielonym z Homola do niebieskiego , szczyt Wysokiej niekoniecznie , potem niebieskim przez Borsuczyny na Durbaszkę , ewentualnie ten na którego prowadzą wszystkie drogi.Na dół oczywiście od schroniska. Na parkingu -zupełne pustki, jak zwykle koło 9-tej i w drogę przez Homole. Oczywiście tablica na wejściu , prawie jak u Hitchcoka , zaczynamy trzęsieniem ziemi a później napięcie ma tylko rosnąć obejrzałem sobie ściany i śniegu dużo , drzewka wycięte więc szansa ,że zleci coś na dół jest spora , te najgorsze miejsca przemknąłem jak najszybciej w wąwozie schodki zasypane , miejscami ślisko , powyżej Dubantowskiej w jednym miejscu tak gałęzie przygięło ,że musiałem na czworakach. Oczywiście już od początku się profilaktycznie zaraczkowałem. Tak na wysokość bazy szlak spoko , do samej bazy nikt dawno nie zachodził od tego miejsca przestaje być lekko łatwo i przyjemnie. tzn frajda jest ale taka dla normalnych inaczej. przepowiednia zaczyna się spełniać , słoneczka coraz więcej już na podejściu zauważam ciekawe zjawisko , nigdy tutaj tego nie zauważyłem , tam jest taka wklęsła pozostałość po sezonowym cieku i jak zwykle w zimie jest zarąbana śniegiem , ale teraz jest go na tyle dużo,że chyba nie do końca jest stabilny i samoistnie ze zbocza turlają się kulki jeśli to pojedzie a ktoś akurat będzie podchodził to może krzywdę zrobić. Ma nie padać więc może to się osiądzie. Ogólnie szlak z punktu widzenia starszego pan czyli mnie jest średni ,momentami do trudnego niebieskie niebo skusiło mnie na szczyt Wysokiej , widoczność przyzwoita ale Tatry i Królowa się chowają. takie Trzy Korony trafiłem zapomniałem napisać ,że na szlaku byłem sam a i szczyt miałem tylko dla siebie oczywiście trzymajcie się ciepło i niech Was szlak szczęśliwie prowadzi Wysokiej ruszam niebieskim na Durbaszkę , jest po prostu pięknie , chociaż szlak miejscami dość ciężki podejście na Borsuczyny , Z Durbaszki widoczki fajnie odpuszczam tego ,,na którego prowadzą wszystkie drogi,, a tak w ogóle @vatrakiedy dalszy ciąg bloga? Poczytał bym coś fajnego. dopiero w rejonie schroniska jest trochę więcej ludzi, schodzę drogą , zdaję raport z warunków parkingowemu / były ratownik GOPR/ by wiedział kogo z pytających zachęcać do Wysokiej a kogo namawiać na Jemeriskową i Bukowinki-tam też jest fajnie. Mam nadzieję,że pogoda się utrzyma. Edited February 8 by barbie609 5 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,092 Posted February 8 Share Posted February 8 @barbie609Pięknie zimą na tej Wysokiej. Kiedyś nie lubiłam chodzić zimą po górach ale chyba dorosłam do tego bo coraz bardziej mi się podoba. Może i Pieniny kiedyś odwiedzę zimą. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 8 Share Posted February 8 2 minuty temu, Zośka napisał: Może i Pieniny kiedyś odwiedzę zimą. mam nadzieję, że się spotkamy na szlaku Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,678 Posted February 9 Share Posted February 9 @barbie609super zdjęcia! I wycieczka do pozazdroszczenia, śnieg, słońce i tyle wolnej przestrzeni wokół. Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 9 Share Posted February 9 Masyw Trzech Koron , rejon szlaku zielonego Sromowce -Kosarzyska ,zdjęcia oczywiście Wiesiek ,,według jego informacji : Szlaki wąskie mało przetarte, miejscami drzewa przewalone w poprzek ścieżki. parę fotek 4 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,092 Posted February 9 Share Posted February 9 23 godziny temu, barbie609 napisał: mam nadzieję, że się spotkamy na szlaku Ja też mam taką nadzieję bo przecież wszystkie drogi prowadzą wiadomo dokąd🙂 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 11 Share Posted February 11 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/89387/Turysci_opadli_z_sil.html 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 12 Share Posted February 12 Dnia 9.02.2023 o 17:50, Zośka napisał: wszystkie drogi prowadzą wiadomo dokąd🙂 a ostatnio odpuściłem więc dziś przyszła na niego kolej. Ruszyliśmy najprostszą drogą ,czyli do schroniska , potem do niebieskiego no i na szczyt, zejście trasą odwrotną. W ogóle jak rano wstaliśmy to za oknem padała śnieżna krupa,ale blue meteo było bardziej optymistyczne niż jaszczomb z NBP więc jak tylko @Werniksdojechał to wyruszyliśmy. Na przełęczy Snozka widać było,że sporo ludzi poszło na Lubań. Później widzieliśmy,że wieża się odsłoniła więc widoczki pewnie mieli fajne.Jak zaczynaliśmy było jeszcze trochę chmurnie i ponuro,ale w miarę podchodzenia pogoda się poprawiała. wdepnęliśmy do schroniska na szarlotkę i czekoladę -całkiem całkiem i ruszyliśmy dalej zaczynało się robić pięknie ,W schronisku i w rejonie sporo ludzi no ale w końcu niedziela i ferie. Wszyscy prawidłowo objuczeni i oszpejowani więc było naprawdę klimatycznie. Na grzbiecie szlak przedeptany ale jeszcze miejscami miękki a śnieg głęboki...... odbicie na szczyt z pojedynczym śladem , trzeba było się trochę pomęczyć. za to na górze ........... co prawda Tatry słabo i królowej nie widać ale reszta jak wyżej widać jest OK Na Trzech Koronach też są jacyś uparci Gorce też się odsłoniły , mamy zamiar z @Werniksw środę podeptać trochę okolice Kiczory. popasik bo przecież termosy trzeba opróżnić pozdrowienia i niech Was szlak prowadzi jeszcze rzut oka na zachód i na dół Pieniny nas pożegnały jak zwykle super dzień , mam nadzieję ,że środa będzie równie udana 5 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted February 12 Share Posted February 12 Wow, pięknie trafiliście z pogodą 🤩. Trzymam kciuki za środę, bo podobno jakieś ocieplenie idzie.... 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 12 Share Posted February 12 35 minut temu, jaaga76 napisał: bo podobno jakieś ocieplenie idzie.... bluemeteo dla Kiczory lekko na minusie ,ma być słonecznie więc powinno być fajnie. Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,384 Posted February 13 Share Posted February 13 Ach Pieniny!❤️😅 Zielone są czarujące ale białe chyba jeszcze bardziej 👌❄️☀️ @barbie609 czy to było pierwsze w tym roku wyjście na Wysoki? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 13 Share Posted February 13 18 minut temu, vatra napisał: czy to było pierwsze w tym roku wyjście na Wysoki? byłem dwa razy na Wysokiej a na Wysoki wierch pierwsze,poprzednio byłem 03.12.22 25 minut temu, vatra napisał: białe chyba jeszcze bardziej no to jeszcze parę widoczków 4 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 13 Share Posted February 13 taka pienińska ciekawostka , chociaż Czarna Woda to już bardziej strona Beskidu Sadeckiego https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/89411/Historia_Starego_Domu_z_Czarnej_Wody_zdjecia.html Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,384 Posted February 13 Share Posted February 13 9 minut temu, barbie609 napisał: byłem dwa razy na Wysokiej a na Wysoki wierch pierwsze,poprzednio byłem 03.12.22 Pytam bo w zeszłym roku nie udało mi się Ciebie pokonać w ilości wyjść na Wysoki ale w tym roku mam taki zamiar 😅😅😅 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 13 Share Posted February 13 1 minutę temu, vatra napisał: nie udało mi się Ciebie pokonać w ilości wyjść no cóż kiedyś trzeba ustąpić , lata mijają ................. 👨🦳 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 17 Share Posted February 17 Dwa obrazki z masywu Trzech Koron zdjęcia Wiesiek na zielonym w stronę Kosarzysk jednak poleciało 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 18 Share Posted February 18 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/89524/Pracowite_dni_ratownikow_gorskich.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,369 Posted February 22 Share Posted February 22 W zeszłą środę pełnia śnieżnej zimy na Kiczorze a dziś tak na wpół wiosennie na Sokolej Perci. Wyruszyliśmy z @Werniksprzed 9-tą z Krościenka słońce zaczynało coraz mocniej przeświecać.Szlak to trochę błota ,trochę śniegu,trochę lodu słoneczko mocno przygrzewa , tak już wiosennie. Na zielonym szlaku widać że ostanie wichury trochę poszalały Kurtka poszła do plecaka a raczki na nogi , powyżej przełęczy Burzanna jak już weszliśmy na niebieski śnieg zaczął zanikać,chociaż pomiędzy skałami były paskudne kawałki lodu. Na grzebiecie było już piękne pełne słońce a i widoczków choć nieco przymglonych się trochę pokazało zejście w stronę Czertezika to miks skał korzeni i zlodowaciałego śniegu jakoś daliśmy radę na Czerteziku jak zwykle herbatka ,kanapka i oczywiście widoczki Tatry przymglone ale są w zejściu w stronę Przełęczy Sosnów raczki znowu się przydały , muszę dodać ,że dopiero w tej okolicy spotkaliśmy pierwszych ludzi , cały zielony i okolice Czertezika mieliśmy dla siebie Na Sokolicy było parę osób ale widoki oczywiście też na Trzech Koronach kogoś męczył talent ma nadzieję,że sobie krzywdy nie zrobili zejście do Krasu śnieg i trochę lodu więc w sprzęcie. Dunajec już wiosenny niesie śniegi no i oczywiście pozdrowienia dla tych co na szlaku trochę szkoda że śniegu już nie ma , mam niedosyt , trzeba w przyszłym tygodniu wyskoczyć tam gdzie jeszcze jest . Może Kościeliska-Chochołwska ścieżką nad reglami? Zobaczymy jak będzie z pogodą. 6 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,092 Posted February 22 Share Posted February 22 @barbie609 po stroju widzę że aura bardzo wiosenna. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts