Jump to content

Najpiękniejsze trasy w Tatrach

Recommended Posts

Ja w szczególności uwielbiam szlak z Kasprowego przez Przełęcz pod Kopą Kondracką i dalej drogę przez Czerwone Wierchy. I całą Dolinę Gąsienicową, z Karbem i Kościelcem na czele. Z okolic Piątki Kozi Wierch. W planach Świnica, Rysy, Mięguszowiecka Przełęcz. To w Polsce, na Słowacji na razie tylko Bystra zaliczona....

A z takich mniej oczywistych to do gustu szczególnie przypadła mi opcja "na początek", czyli wycieczka na Nosal a potem przez Nosalową Przełęcz i Polanę Olczyską na Wielki Kopieniec, koniecznie po południu, jak już mało ludzi. Nie jakaś bardzo wymagająca a panoramy super.

Aha, no i coś, co najchętniej robiłbym co każdy dłuższy wyjazd - Czarny Staw pod Rysami, genialne miejsce, szczególnie w okresie jesiennym.

Edited by staroń

Po polskiej stronie wielką miłością kocham Czerwone Wierchy ze wszystkimi szlakami dojściowymi i generalnie Tatry Zachodnie - Bystra, Starorobociański, Kończysty, Jarząbczy, nie wiaodmo gdzie patrzeć jest tak pięknie. Kapitalne widoki są też ze Świnicy i orlej. Ale w tym roku zobaczyłam coś, co mnie dosłownie zmiotło, a mianowicie szlak przez Tatry Bielskie, bardzo polecam!!! Widoki z szalonego przechodu to absolutna petarda ? 

• Like ! 1
11 minut temu, Tatromen napisał:

Kużnice - Murowaniec - Zawrat - Orla Perć z zejściem do 5 i dol. Roztoki do Palenicy

Tak!!!! To bez wątpienia najpiękniejszy szlak po polskiej stronie Tatr ???

7 minut temu, Tatromen napisał:

Czy da się zagospodarować na tych Bielskich min. 15 godź w ciągu dnia ???? Czy wystarczy 3-4 godziny i wszystko co najważniejsze zaliczone???

Raczej ta druga opcja 3-4 godziny. Ale możesz to potraktować jako powrót z któregoś szlaku z Wysokich ?

21 godzin temu, Agnieszka GP napisał:

Raczej ta druga opcja 3-4 godziny. Ale możesz to potraktować jako powrót z któregoś szlaku z Wysokich ?

To pewnie dlatego, że poza jednym szlakiem Bielskie od lat 80-tych są zamknięte dla turystów. Szkoda, bo np. Hawrań (2152 m.) robi niesamowite wrażenie. 

IMG_1957.jpg

Edited by sickboy777
  • Like ! 1
Przed chwilą, sickboy777 napisał:

To pewnie dlatego, że poza jednym szlakiem Bielskie od lat 80-tych są zamknięte dla turystów. Szkoda, bo np. Hawrań (2152 m.) robi niesamowite wrażenie. 

Masz rację ale jak poszukasz to zobaczysz ślady starych szlaków i dobrze widoczne ścieżki ? Oczywiście nie namawiam bo to nielegalne ??

7 godzin temu, Anula napisał:

Dolina 5 Stawów Polskich - Szpiglasowa Przełęcz - Szpiglasowy Wierch - Morskie Oko. 

Niezwykle urokliwa trasa. Cudne widoki. 

Ooo.... tak! Dla mnie najbardziej widokowa trasa i w dodatku nie jest tak wymagająca.  A zejście do Morskiego to miód dla oczu ?

20190721_060224.jpg

20190721_062408.jpg

20190721_072925.jpg

20190721_094550.jpg

• Like ! 1