Jump to content

Najpiękniejsze trasy w Tatrach

Recommended Posts

Jak dla mnie, to z tych na których byłem, to szlak na Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem. Jedyny w swoim rodzaju. (Na Orlej jeszcze nie byłem). Szlak na Krywań (wersja z Trzech Studniczek). Jeśli wyjdzie się skoro świt, to nawet w sierpniu nie ma tragedii z ilością osób. Dłuży się, ale jak już wyjdziemy na grań, to widoki nieziemskie...

• Like ! 5

Też uważam, że Mięguszowiecka Przełęcz pod Chłopkiem to jak na razie (na Orlej nie byłem) najlepszy szlak. Przepiękny wymagający i dostarczający odrobiny adrenaliny. No i nie tak bardzo oblegany dzięki Rysom. ☺️ Mam także sentyment do Bystrej Ławki bo to mój pierwszy szlak w Tatrach.

• Like ! 1

Palenica Białczańska > Morskie Oko > Dolina Za Mnichem > Szpiglasowa Przełęcz + Szpiglasowy Wierch > Odejście na Szpiglasową Przełęcz > Wielki Staw Polski > Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów > Wodogrzmoty Mickiewicza > Palenica Białczańska.

Około 25 km do przejścia. Mniej więcej da się to zrobić w 9h. Widoki przepiękne szczególnie na szlaku w okolicy Szpiglasowego Wierchu. Jak wcześniej wspomniano z tych okolic widać przepiękną panoramę tuż nad Wielkim Stawem.

11.jpeg

• Like ! 8
  • Thanks 1

Kontynuacja tego wątku doprowadzi tylko do jego niekontrolowanej rozbudowy. Proponuję więc rozpoczynać nowy wątek w dziale szlaki. W temacie proszę napisać punkt poczatkowy, pośredni i końcowy w dyskusji będziemy dodawac opis o zdjęcia.

Wstawiłem przyklad z Kasprowym jak to ma wyglądać. Oczywiście proszę o obszerniejszy opis 

• Like ! 2
4 godziny temu, ImWyżejTymLepiej napisał:

A ja na przekór powiem, że wejście na Halę Gąsienicową - jakieś 20-30 metrów przed Betlejemką idąc od Karczmiska.

Tyle razy już tam byłem i za każdym razem inny widok, który nigdy się nie nudzi. 

Ja pojadę jeszcze bardziej po bandzie i powiem że mam tak z asfaltówką nad MOKO. Ile razy bym nie był, to jak tam dojdę to mam ochotę paść na kolana z wrażenia. (nie nie, z liczby osób która tam jest ? )

Jednym z moich ulubionych szlaków jest szlak na Krywań. Sam w sobie nie jest jakoś szalenie widokowy i trochę nudnawy dopóki nie wyjdzie się z lasu ale po wejściu na szczyt widzi się jeden z najpiękniejszych widoków zarówno na Tatry Wysokie jak i Zachodnie.