Jump to content

Bieżące informacje

Recommended Posts

Dnia 3.03.2023 o 11:55, Pablo P napisał:

zapytał czy można tam na górze kupić Coca-colę.

Miałem podobną sytuację parę lat temu schodząc w słabą pogodę z Kasprowego do Kuźnic. Tłumów nie było, wiał wiatr, zacinał chwilami deszcz, widoków zero, a jakieś pół godziny od szczytu spotkałem parę około 25 lat, uparcie pchającą się w górę. Szli już tak ledwo, ledwo ... facet spojrzał na mnie i spytał z nadzieją: "czy to prawda że na górze można kupić pizzę?".  "Można, można" - odrzekłem. Na co on, wyraźnie uradowany: "a widzisz, kochanie? Mówiłem ci". I poszli dalej, wyraźnie podbudowani 🙃

• Like ! 2
  • Haha 2
  • Replies 739
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

@J@n - to pierwsze i ostatnie ostrzeżenie z mojej strony. Zastanów się nad tym, co piszesz, a jeśli w obliczu tragedii nie wiesz, jak się zachować, to postaraj się zachować przyzwoicie.  Twój wpi

Dzisiaj jest Dzień Przewodników i Ratowników górskich! Szacunek i wielkie dzięki za to co robicie żebyśmy mogli bezpiecznie wędrować. Samych udanych akcji i szczęśliwych powrotów do domu!!!

Dzięki Panowie? Jesteście wspaniali !  Magnorum non est laus sed admiratio. 

Posted Images

1 godzinę temu, Q'bot napisał:

Ciekawe ile trzebaby posmarować TPN'owi by wybudować pub na szczycie jakiejś góry przeklętej pokroju Giewontu/Kasprowego/Rysów 🤔

Na Kondrackiej Przełęczy kiedyś Góralki sprzedawały herbatę i inne produkty. 

Czyli można by to reaktywować nazywając "sprzedażą kulturową". 

• Like ! 1

Czytałam że na Hali Gąsienicowej też kwitł handel który był naturalną konsekwencją wypasu owiec. Ale zaskoczyła mnie informacja że nad Czarnym Stawem a nawet pod Zawratem można było kupić nie tylko oscypki ale także swetry z owczej wełny a także "wyroby" powodujące poprawę nastroju😉

Edited by Zośka
  • Like ! 2
2 godziny temu, Zośka napisał:

nad Czarnym Stawem a nawet pod Zawratem można było kupić nie tylko oscypki ale także swetry z owczej wełny a także "wyroby" powodujące poprawę nastroju

I komu to przeszkadzało... 😎😋

• Like ! 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

AKADEMIA TATRY

Akademia Tatry to seria specjalistycznych szkoleń z botaniki, zoologii, ekologii, geologii, topografii i historii. Wykłady, wycieczki i warsztaty dedykowane będą dla przewodników, kandydatów na przewodników, nauczycieli i pasjonatów tatrzańskiej przyrody.

Pierwsze spotkanie to wycieczka „Przedwiośnie w Tatrach”!

termin: 01.04.2023
 tematyka: botanika, ekologia
 prowadzący: dr inż. Tomasz Skrzydłowski
 trasa: Toporowa Cyrhla – Nosalowa Przełęcz – Kalatówki
 start: godz. 9:00, Toporowa Cyrhla (Przy Restauracji 7 Kotów)
 zakończenie: ok. 13.00-14.00 w Kuźnicach
 ilość osób: max. 20
 bilety: https://bit.ly/AkademiaTatry1 (konieczny wcześniejszy zakup biletu)

😊 WARTO!

• Like ! 2
  • 2 weeks later...

https://tpn.pl/nowosci/akadamia-tatry-wycieczka-15-kwietnia

Akademia Tatry to seria specjalistycznych szkoleń z botaniki, zoologii, ekologii, geologii, topografii i historii. Wykłady, wycieczki i warsztaty dedykowane będą dla przewodników, kandydatów na przewodników, nauczycieli i pasjonatów tatrzańskiej przyrody. Drugie spotkanie, wycieczka „Ekologia lasu” odbędzie się 15 kwietnia.

▪️ termin: 15.04.2023
▪️ tematyka: botanika, ekologia
▪️ prowadzący: dr inż. Tomasz Skrzydłowski
▪️ trasa: Nosal – Kalatówki - Ścieżka nad Reglami - Dolina Białego – Dolina Strążyska
▪️ start: godz. 9:00, ul. Bulwary Słowackiego, przy punkcie sprzedaży biletów TPN (Nosal)
▪️ zakończenie: ok. 14.00 u wylotu Doliny Strążyskiej
▪️ ilość osób: max. 20 (minimalna: 5)
▪️ bilety: bit.ly/AkademiaTatry2

Ekologia lasu to nauka o mechanizmach i procesach, które nim rządzą. To fascynujący świat zależności między drzewami, roślinami zielnymi a zwierzętami. Na Nosalu zobaczymy najstarszą formację leśną w Tatrach - reliktowe laski sosnowe, które pamiętają czasy, gdy w górach były lodowce. Na Ścieżce nad Reglami poznamy zwyczaje jarzębiny, zobaczymy, jak drzewa te radzą sobie w warunkach zimnego klimatu regla górnego. Przyjrzymy się także z bliska świerkom i kosodrzewinie - prześledzimy ich cykle rozwojowe od kwiatów i nasion poprzez etap siewek po dorosłe osobniki. Na przykładzie świerków ocenimy rolę kornika drukarza oraz grzybów, które są z tym gatunkiem związane.
Edited by jaaga76
  • Like ! 1
4 godziny temu, barbie609 napisał:

https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/niedzwiedzica-z-mlodymi-wedruje-w-rejonie-morskiego-oka,4960

Na portalu tatrzańskim podają że w okolicy Morskiego Oka zaobserwowano również niedźwiedzicę z małymi, raczej chyba nie jest to ta sama.  Chyba szlaku a w zasadzie drogi do Morskiego nie zamkną. 

Trzeba będzie uważać aby mimo wszystko gdzie indziej na nią nie trafić.  Z reguły chodzę przez Boczań a i tak zastanawiam się czy mi nagle niedźwiedź z za krzaka nie wyjdzie.