Jump to content

Bieżące informacje

Recommended Posts

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

@J@n - to pierwsze i ostatnie ostrzeżenie z mojej strony. Zastanów się nad tym, co piszesz, a jeśli w obliczu tragedii nie wiesz, jak się zachować, to postaraj się zachować przyzwoicie.  Twój wpi

Dzisiaj jest Dzień Przewodników i Ratowników górskich! Szacunek i wielkie dzięki za to co robicie żebyśmy mogli bezpiecznie wędrować. Samych udanych akcji i szczęśliwych powrotów do domu!!!

..wiesz Jan..to inne czasy były.. ?  

Posted Images

Od jutra tj. 16 maja ponownie otwarte będą zamykane na zimę odcinki szlaków:

Dolina Tomanowa – Chuda Przełączka (zielony)

Przełęcz w Grzybowcu – Wyżnia Kondracka Przełęcz (czerwony)

Morskie Oko – Świstówka Roztocka – Dolina Pięciu Stawów Polskich (niebieski)

Więcej: https://tatromaniak.pl/aktualnosci/tatrzanski-park-narodowy-otwiera-kolejne-3-szlaki-turystyczne/

• Like ! 5

Przekazuję ważny apel:

"Moi drodzy. Dnia 19 maja tragicznie zmarła moja siostrzenica Julia Krauza. Wyruszyła zdobyć Kościelec. Została znaleziona przez grupę, którą prowadził instruktor. Jeśli ktoś z Was był wśród tych osób, proszę o kontakt. A na zdjęciu nasza Julka. Tak bardzo kochała Tatry."

Gdyby ktoś z Was posiadał jakieś informacje, piszcie proszę na priv.

99008824_10222827088728498_3581165824716570624_n.jpg

• Sad 5
  • 2 weeks later...
10 godzin temu, Magda87 napisał:

a czy istnieje jakaś aplikacja na telefon, w której pojawiałyby się najważniejsze informacje na bieżąco? Typu alerty pogodowe albo informacje o zamykanych/otwieranych szlakach?

Polecam śledzić stronę TPN. A jeśli masz FB, to również fanpejdż Tatromaniaka ?

• Like ! 2
  • 2 weeks later...

Może stwórzmy jakąś petycję, żeby udostępnili nam Tatry? Chociaż piesze wędrówki typu Rohacze, Polski Grzebień od Łysej, Bystra czy Kopskie z Jaworzyny... Nawet powrót mógłby być tego samego dnia tą samą drogą (Oczywiście w miarę możliwości :)).

Edited by Mateusz Z
  • Like ! 5

Czyli co, jak chcę spontanicznie wyskoczyć na dłuższą trasę z Palenicy i się okazuje, że tydzień wcześniej wszystko zarezerwowane, to choćby przyjechać w środku nocy, nie wpuszczą na pusty parking?  Na główkę się komuś upadło. I to z dużej wysokości.

Edited by Gieferg
4 minuty temu, Gieferg napisał:

Każdy pomysł, który zmusza mnie do sięgania po telefon żeby na nim robić coś innego niż zadzwonić albo napisać SMSa,  jest z definicji zły ?

Właśnie sięgnęłam po telefon żeby przeczytać Twojego posta ? To chyba nic złego? ?

• Haha 2

@Luk_ dla mnie najlepszą opcją byłaby taka żeby przy Łysej Polanie umieścić telebim a na nim wyświetlać ilość wolnych miejsc na Palenicy. Wtedy można by zawrócić albo stanąć na Łysej gdyby parking na Palenicy był już pełny. Ale moim zdaniem powinien być bezwzględny zakaz zostawiania aut na poboczu (tam jest linia ciągła) bo to stanowi okropne utrudnienia w ruchu po południu kiedy ludzie chcą wyjechać. Gdzieś indziej jak staniesz za linią ciągłą dostajesz mandat a tam stoją dziesiątki aut i policja nie reaguje. 

6 minut temu, Zośka napisał:

Ale moim zdaniem powinien być bezwzględny zakaz zostawiania aut na poboczu

Chyba od maja jest taki zakaz.

Kierowca, który pozostawi samochód wzdłuż drogi jest narażony na mandat w wysokości 100 zł i 1 punkt karny, do tego dochodzą koszty 400 zł za odholowanie auta i opłata za parking - 30 zł za dobę.

• Like ! 1
12 minut temu, Luk_ napisał:

Dla mnie brak możliwości próby "ustrzelenia" wolnego miejsca na parkingu to tragedia :(( Co ze spontanem, co ze spaniem do 8 ?

No i właśnie jak sobie spontanicznie zarezerwujesz parking dzień wcześniej to możesz spokojnie do 8 pospać ??

42 minuty temu, Zośka napisał:

Właśnie sięgnęłam po telefon żeby przeczytać Twojego posta ? To chyba nic złego? ?

Nie mnie to oceniać. Ja po telefon sięgam żeby:

a) zadzwonić/odebrać tel.   b) napisać/odczytać SMSa  c) ustawić budzik d) posłuchac muzyki

I jesli ktoś wymaga, żebym go używał do jakichkolwiek innych celów to jestem zawsze na nie.

Cytat

Właśnie z tego co czytałem to niestety nie!

? Jeśli nie pojawisz się do 8 rano to Twoja rezerwacja przepada, więc nici ze spania

I co się dzieje ze zwolnionym w ten sposób miejscem? Udostępnią komuś innemu? Ale kasy nie oddadzą? Czyli sprzedadzą to samo miejsce dwa razy? W sytuacji gdy ktoś się spóźnił o minutę też?

Edited by Gieferg
Cytat

Zdjęć też nigdy nie robisz telefonem?

Nie. Do tego używam aparatu. Telefonem to mogę pstryknąć najwyżej jakiś rozkład jazdy na przystanku ?

Do 2008 roku w ogóle nie miałem telefonu i zostałem zmuszony do tego, by się weń zaopatrzyć. Od tamtej pory wydałem na telefon (nie korzystanie oczywiście, tylko sam fizyczny sprzęt) całe 1 zł.

Edited by Gieferg
  • Like ! 1