Gość Tatromen Opublikowano 27 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2020 Gerlach Szczyt na Słowacji Opis Gerlach lub Gierlach, dawniej też Garłuch, 2655 m n.p.m. – najwyższy szczyt Tatr oraz całych Karpat i jednocześnie Słowacji, położony w bocznej grani Tatr Wysokich. Szczyt ten należy do Korony Europy. Wikipedia Wysokość n.p.m.: 2 655 m Pierwsze wejście: 1834 Wyniesienie: 2 355 m Pasmo: Tatry, Karpaty Wybitność: 2355 m Pasmo górskie: Tatry, Tatry Wysokie, Karpaty, Tatry Wschodnie, Fatra-Tatra Area Gerlach widziany z Ganku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Gerlachowska pucha ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tatromen Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Podświetlany zachodem słońca ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Raczyński Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 No właśnie, był ktoś z Was na Gerlachu? Macie jakieś sprawdzonego przewodnika, którego możecie polecić? Znajoma mnie pyta, pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 12 minut temu, Mnich Moderator napisał: Znajoma mnie pyta, pomożecie? ta znajoma to Ty jesteś ? moim zdaniem najprościej i najtaniej to umówić się ze słowackim przewodnikiem w śląskim Domu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Przed chwilą, J@n napisał: ta znajoma to Ty jesteś ? moim zdaniem najprościej i najtaniej to umówić się ze słowackim przewodnikiem w śląskim Domu Nie, ja się w Słowackie na razie nie wybieram. Dzięki za wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 49 minut temu, Mnich Moderator napisał: Macie jakieś sprawdzonego przewodnika, Koniec języka za przewodnika 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Na Gerlachu byłem już dość dawno drogą klasyczną z polskim przewodnikiem. Zamierzam wrócić na dwa sposoby: na Zadni Gerlach przez Przełęcz Tetmajera oraz znów z przewodnikiem(słowackim raczej) Drogą Martina. Oczywiście na obie opcje będę szukał chętnych. Drogą klasyczną i bez przewodnika już raczej nie wrócę(zbyt dużo ludzi, kontrole etc). W tym roku się wzięli na poważnie za kontrolowanie licencji przewodnickich oraz grup/ludzi idących drogą klasyczną. Zobaczymy czy to chwilowe będzie czy trwałe. Kolejna sprawa to totalna komercjalizacja Gerlacha. Zarówno Polacy jak i Słowacy zdzierają kasę oraz lecą na łeb-na szyję aby tylko szybko zaliczyć, skasować i do domu. Niektórzy tak robią dzień po dniu(nie wiem jak im się nie nudzi być po raz dwusetny tą samą drogą). Kilka moich fotek: Wielicka Próba(3 fotki) Do grani kawałek Dol. Wielicka Staroleśny Durny, Łomnica i Sławkowski Kończysta Gerlach Kończysta Rzut oka na drogę zejściową Staroleśny i Sławkowski Wielicki, Polski Grzebień, Mała Wysoka, Świstowy Mała Wysoka(na lewo od niej Rohatka, Dzika Turnia i Świstowy) i Baniasta Turnia Kończysta Droga zejściowa Batyżowiecka Próba(3 fotki) Batyżowiecki Staw 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) @peter1Czuć ducha... fantastyczne foty. Masz jakiegoś wypróbowane, godnego polecenia przewodnika? Edytowane 20 Grudnia 2020 przez jaaga76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 14 godzin temu, jaaga76 napisał: @peter1Czuć ducha... fantastyczne foty. Masz jakiegoś wypróbowane, godnego polecenia przewodnika? Dzięki! Mam, chodzę od lat z pewnym Słowakiem. Słabo on mówi po polsku więc komunikujemy się mieszanką polsko-słowacką + po angielsku jeśli trzeba. A jak z Polakiem wolałabyś to polecam biuro tatraguide, mają dość młodą fajną ekipę. Mogę podać Ci numer do kobiety, która to ogarnia wszystko. Z nią można wszystko ustalić, przedstawić swoje oczekiwania i wybrać takiego faceta, który będzie odpowiadał. A jak będziesz chciała inną trasą niż klasyczną to oczywiście ja się chętnie wybiorę też. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 @peter1 dzięki. Chętnie. Podeślij proszę na maila. Wybieram się na Cubrynę we wrześniu, jakbyś reflektował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 @jaaga76 ok, podeślę, tutaj na priva? A Cubryna to w parze z Mięguszem?(na to bym się pisał) Sama czy z przewodnikiem idziesz? Byłem już raz, zamieszczę zdjęcia któregoś dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 18 godzin temu, peter1 napisał: @jaaga76 ok, podeślę, tutaj na priva? A Cubryna to w parze z Mięguszem?(na to bym się pisał) Sama czy z przewodnikiem idziesz? Byłem już raz, zamieszczę zdjęcia któregoś dnia. Tak. Może być tutaj. O połączeniu nie myślałam, ale to dobra opcja. Dzięki za pomysł. Chciałam z przewodnikiem. Czekam na foty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Wróciłem na Gerlacha po wielu latach i to Martinką(zgodnie z wymarzonym planem). Relacja jest kontynuacją wycieczki na Zadni Gerlach(opis osobno w innym temacie), a zaczyna się na Przełęczy Tetmajera. na przełęczy, po prawej Sławek(po lewej Palo :)) Zadni Gerlach na grani Staroleśny się pojawił na chwilę rzut okiem za siebie ostatnia prosta CDN... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Następna partia(szczytowa!): Kończysta Staroleśny, Granaty Wielickie, Sławkowski Polski Grzebień, Mała Wysoka, Baniasta Turnia i Staroleśny, z tyłu Durny i Łomnica CDN... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 10 godzin temu, peter1 napisał: Następna partia(szczytowa!): Fajne trasy robisz w tych Tatrach. Jeśli można zapytać - chodzisz tylko tak sobie czy jest to też przygotowanie do zrobienia uprawnień przewodnickich ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 13 godzin temu, J@n napisał: 1.Fajne trasy robisz w tych Tatrach. 2.Jeśli można zapytać - chodzisz tylko tak sobie czy jest to też przygotowanie do zrobienia uprawnień przewodnickich ? 1. Dzięki! 2. Nie robię uprawnień(już parę osób się pytało:)). Gdybym był młodszy to mógłbym na poważnie rozważać przeprowadzkę w góry na stałe i zarabiać na tym. Tatry to moja pasja i wielka miłość od początku. I tak co rok, krok po kroku, je eksploruję powoli... 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 i ostatnia seria: Batyżowiecki Żleb Pośredni Gerlach Kończysta Jej Wysokość Wysoka(close-up), na przednim planie Zmarzły Batyżowiecki Wysoka, Zmarzły i Batyżowiecki Kończysta Batyżowiecki Żleb Batyżowiecka Próba Batyżowiecki Staw Dziękuję za uwagę! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 Jak zwykle super. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 3 godziny temu, peter1 napisał: Dziękuję za uwagę! To znaczy, że cdnastapi dopiero za rok? Czy będą przejścia zimowe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 4 godziny temu, peter1 napisał: Dziękuję za uwagę! A my za super widoki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 2 godziny temu, wjesna napisał: To znaczy, że cdnastapi dopiero za rok? Czy będą przejścia zimowe? Na razie koniec w temacie Gerlacha... A w zimie nie chodzę. Jestem uzależniony od skały. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Dnia 14.10.2022 o 15:58, peter1 napisał: A w zimie nie chodzę. Jestem uzależniony od skały. Ja chodziłbym zimą, gdyby było słonecznie, sucho i chociaż +20 stopni. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 13 godzin temu, Jędrek napisał: gdyby było słonecznie, sucho i chociaż +20 stopni. ja tam lubię lodową otchłań , oczywiście w granicach rozsądku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi