martuś Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Na początku września wybrałam się pierwszy raz sama w Tatry. Prognozy na wszystkie dni były nieciekawe (deszcze i burze) ale na szczęście mało się sprawdziły. Jednak ze względu na zapowiadane burze koło południa oraz naciągnięty mięsień pierwszego dnia nie pozwoliły mi do końca zrealizować swoich planów Samotna wyprawa jest fajna jednak spacer wcześnie rano jak jeszcze nie ma turystów na szlaku trochę był dla mnie stresujący ze względu na misie Pierwszy dzień wjazd na Kasprowy, Beskid, Liliowe, do Doliny Gąsienicowej, Czarny Staw, zupka w Murowańcu i powrót do Kuźnic przez Boczań. Na Kasprowym powitało mnie stadko kozic pasące się ze 2 metry od szlaku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Drugiego dnia wybrałam się z Wierch Poroniec na Rusinową Polanę i powrót do Palenicy. Prawie pusta Rusinowa o poranku jest bajkowa. Ból nogi uniemożliwił mi wejście na Gęsią Drugie śniadanko Przy zejściu trochę pokropiło 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Na trzeci dzień tylko Strążyska i odpoczynek na Gubałówce. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Czwarty dzień zapowiadał się pogodowo pięknie. Nastawiłam budzik na 5tą z myślą, że doczłapię się chociaż nad Morskie Oko. Rano okazało się, że pada dość duży deszcz, na kamerkach było widać bardzo nisko zawieszone chmury. Musiałam zmienić plany i w związku z tym wybrałam się do Kościeliskiej. Przy schronisku pokazało się nawet słońce jednak chmury nadal nisko wisiały. Kupiłam pyszne oscypki i powoli wróciłam do pensjonatu. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Delikatnie, lekko, ale najważniejsze, że w Tatrach. Dobra robota @martuś! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 @martuś nie zawsze wszystko udaje się tak jakbyśmy chcieli ale fajnie że udało się gdzieś pochodzić pomimo niezbyt dobrej pogody. No i super fotki na pamiątkę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 To fakt! Nie ważne jak intensywnie ale najważniejsze, że w ukochanym miejscu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 @martuśbardzo fajne spokojne trasy , akurat na samotne wypady , można jeszcze dorzucić kilka innych fajnych miejsc ale przecież to chyba nie ostatni Twój wypad. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 12 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 6 godzin temu, barbie609 napisał: @martuśbardzo fajne spokojne trasy , akurat na samotne wypady , można jeszcze dorzucić kilka innych fajnych miejsc ale przecież to chyba nie ostatni Twój wypad. Oczywiście, że nie na spokojnie popracuje nad formą i trzeba będzie zaplanować kolejny wyjazd 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Samotne wycieczki, nawet w gorszą pogodę, są super byle nie padało. Można się wyciszyć, odpocząć, spędzić czas całkowicie po swojemu. Powodzenia przy kolejnych trasach! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 14 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 (edytowane) Dnia 12.09.2022 o 14:30, martuś napisał: Przy schronisku Jeśli ktoś nie lubi siedzieć w tłumie, a nie planuje tego dnia iść wyżej, to polecam przejść kawałek szlakiem na Iwaniacką, do Wielkiej Polany (stół, ławki, zwykle cisza i spokój z widokiem na Bystrą), albo też cofnąć się do szlaku na Ciemniak przez Tomanową i podejść trochę wzdłuż Tomanowego Potoku. Tam cisza i spokój nawet jeszcze większa , tyle że potok szumi. Edytowane 14 Września 2022 przez Jędrek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 'Nieśpieszne' zdjęcia przyrody uspokajają człowieka...:) Fajnie, że udało się upolować Dziewięćsił, ja szukałem i nie znalazłem nigdzie(może w sierpniu za wcześnie było). Wbrew pozorom - także byłem w tym roku na kilku spokojnych traskach np. na Kondratowej, Bobrowiecka/Juraniowa i przełęcz Zabrat. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 6 godzin temu, peter1 napisał: Bobrowiecka Gdy idę na Grzesia i przechodzę obok odgałęzienia na Bobrowiecką ze znakiem "5 min" zawsze przypominają mi się czasy gdy te "5 minut" było zakazane, za to wejście na Bobrowiec dozwolone. Z tym że idąc z polskiej strony należało najpierw prawie wejść na Grzesia, bo dopiero stamtąd można było legalnie zejść na Bobrowiecką Przełęcz. A gdy dojście "pięciominutowe" na przełęcz zostało wreszcie otwarte, zamknięto szlak na Bobrowiec. Niech żyje logika TPN + TANAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 12 godzin temu, Jędrek napisał: Niech żyje logika TPN + TANAP. Raz się dogadali idealnie chłopaki. Gdy zamknęli Tomanową z obu stron(nie wiem po co)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania71wro Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 No proszę, takie piękne zdjęcia z początku września! Ja byłam w Słowackich, ale po kilku dniach uciekłam patrząc w dalsze prognozy, może trzeba było zostać. Na dole było ładnie i słonecznie, ale w wyższych partiach mleko. Teraz podobno też biało, ale inaczej. Też kusi. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania71wro Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Była taka ładna plama słońca, goniłam, ale uciekła 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 @ania71wrochyba byłyśmy na Słowacji w podobnym terminie. Ja nie uciekłam, ale pogoda zwykle kończyła się o 9.30(chmury) a ok. 13 deszcz, więc chyba nie masz czego żałować Generalnie na 9 dni pobytu dni słonecznych mieliśmy ZERO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania71wro Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 I tak żałuję. Ale spałam w namiocie. Za to w czerwcu miałam taką pogodę, że słońca i widoków za cały rok. Może wyskoczę jeszcze teraz zobaczyć śnieg, jak się przez kilka dni przyzwyczaję do nowych temperatur, brr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Dnia 18.09.2022 o 22:01, ania71wro napisał: Za to w czerwcu miałam taką pogodę, że słońca i widoków za cały rok Czerwiec był wyjątkowo słoneczny i prawie bez deszczu, dla równowagi wrzesień mizerny a od tygodnia w ogóle zima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewa421 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Ale pięknie jest w Tatrach! Ja jeszcze nigdy nie byłam ale planuje już w przyszłym sezonie jakąś wyprawę. Prawdopodobnie będzie to Morskie Oko, Dolina Pięciu Stawów i Gubałówka, bo nie wiem czy się odważę na coś więcej, nie mam doświadczenia z większymi górami. Póki co tylko Bieszczady odwiedzałam. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 36 minut temu, Ewa421 napisał: Morskie Oko, Dolina Pięciu Stawów i Gubałówka, Jest więcej fajnych miejsc na początek , postudiuj dział Wasze Wycieczki znajdziesz na pewno ciekawsze miejsca niż Gubałówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewa421 Opublikowano 22 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2022 Ok dzięki, z pewnością przejrzę :) chociaż widoki z Gubałówki są naprawdę niezłe z tego co widziałam na zdjęciach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 24 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2022 Dnia 22.10.2022 o 20:54, Ewa421 napisał: Ale pięknie jest w Tatrach! Ja jeszcze nigdy nie byłam ale planuje już w przyszłym sezonie jakąś wyprawę. Prawdopodobnie będzie to Morskie Oko, Dolina Pięciu Stawów i Gubałówka, bo nie wiem czy się odważę na coś więcej, nie mam doświadczenia z większymi górami. Póki co tylko Bieszczady odwiedzałam. Witaj na forum - świetnie trafiłaś, TATROMANIACY pomogą we wszystkim. Oczywiście na początek Gubałówka jest doskonałym pomysłem - możesz wędrować jej grzbietem i podziwiać widoki, najlepiej maszerować aż do Chochołowa i zwiedzić jedną z najciekawszych wsi podhalańskich. Faktycznie Dolina Pięciu Stawów może być na początek zbyt trudna. Wybierz się do Doliny Chchołowskiej i odwiedz szlak świętego Jana Pawła 2. Koniecznie też Sanktuarium Najświętrzej Maryi Panny Fatimskiej na Krzeptówkach i zaraz niedaleko muzealną Chatę Sabały dalej możesz wybrać się na Przysłup Miętusi i podziwiać potężne urwiska Czerwonych Wierchów. Obowiązkowo Dolina Kościeliska z Wąwozem Kraków i jaskiniami ale tam już trzeba uważań bo są łańcuchy, na koniec Smreczyński Staw i schronisko na Ornaku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi