Jump to content

Dolina Gąsienicowa

Recommended Posts

Szukałem takiego tematu, szukałem i nie znalazłem. A uważam, ze tej pięknej dolinie należy się osobny wątek. Mimo, ze nie przepadam za tłumami, na które można tam często natrafić, to miejsce to i tak kocham niezmiernie (zawsze można uciec nad Zielony Staw, tam dotychczas nie spotkałem przesadnej ilości ludzi) ? po części dlatego, że darzę je ogromnym sentymentem, jedna z moich pierwszych świadomych górskich wycieczek zawiodła mnie właśnie tam. Wtedy zajęło to cały dzień, dziś jestem pod wrażeniem samego siebie, jak szybko czasem potrafię tam dotrzeć ? i z reguły tam nie kończy się wycieczka, bo przecież punktów docelowych wiodących przez Gąsienicową jest trochę ? 

01.JPG

02.jpg

03.jpg

04.JPG

05.jpg

06.JPG

11.jpg

12.JPG

21.jpg

23.jpg

24.jpg

25.JPG

31.JPG

32.JPG

34.jpg

• Like ! 8
  • Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Na 26 maja zapowiadane było piękne okno pogodowe, niestety nie miałem szans wybrać się tego dnia w Taterki.  Postanowiłem pojechać dzień później, mimo, że prognozy nie były już tak łaskawe. Wybór padł

Szukałem takiego tematu, szukałem i nie znalazłem. A uważam, ze tej pięknej dolinie należy się osobny wątek. Mimo, ze nie przepadam za tłumami, na które można tam często natrafić, to miejsce to i tak

Jeżdżę w Tatry tylko gdy jest dobra prognoza? ?  

Posted Images

Gąsienicowa jest piękna, acz przeludniona. Chwilę spokoju można jedynie zaznać przy stawkach od strony Świnickiej przełęczy, ale i to niekoniecznie. Tłumy ruszające na Orlą, Kościelec i Świnicę przechodzące przez halę mnie przerażają. Poniżej kilka zdjęć tego pięknego miejsca. 

IMG_20190630_074910.thumb.jpg.72f43f1377cf7c1c132abd89999fe4a4.jpg

IMG_20191026_094145.thumb.jpg.6aa67ddb786300b9c79f677772b3551a.jpg

IMG_20190630_112752.thumb.jpg.4f602fbf24298c54072e3fa221b53ed3.jpg

IMG_20191026_143247_1.jpg

@starońSuper zdjęcia! Trzecie od góry bajka! :) 

Edited by Mateusz Z
  • Like ! 4

Kocham tą dolinę, tam czuje się jak " w domu" najcudowniejsze miejsce na świecie i cudowny Kościelec ?

Odwiedzam tak często jak to możliwe ?

W zimie tam nie byłam ? A z tego co widzę jest pięknie.  Postaram się to nadrobić ✌

20200120_192331.jpg

20200120_192427.jpg

20200120_192512.jpg

20200120_192458.jpg

20200120_192754.jpg

20200120_192741.jpg

20200120_192814.jpg

• Like ! 6
1 godzinę temu, Anuś napisał:

W zimie tam nie byłam ? A z tego co widzę jest pięknie.  Postaram się to nadrobić ✌

Nadrób, nadrób, ja dopiero w tym roku postanowiłem się wybrać w góry w zimie, Gąsienicowa jest świetna na początek. Też dorzucę trochę, sprzed tygodnia ?

DSC07384.JPG

DSC07405.JPG

DSC07426.JPG

DSC07436.JPG

DSC07441.JPG

DSC07476.JPG

DSC07515.JPG

DSC07559.JPG

DSC07572.JPG

• Like ! 5
  • Thanks 1
  • Wow 1
  • 2 weeks later...

Hala Gąsienicowa to chyba najczęściej uczęszczane przeze mnie miejsce w Tatrach ? Jaworzynką czy przez Boczań, nieważne- zawsze efekt jest ten sam. Mija się ławeczki na Przełęczy między Kopami i już za zakrętem wyłaniają się te groźne szczyty ze swym strażnikiem- Kościelcem ? Uwielbiam ten moment i nienawidzę zarazem, kiedy muszę wracać i wiem już, że kończąc fragment ze schodkami trzeba skręcić w lewo i trzeba się z nimi pożegnać. Hala jest takim miejscem, gdzie można przyjść, posiedzieć (ewentualnie poleżeć) cały dzień, po czym wrócić i człowiek będzie zadowolony. Zawsze można poszerzyć wycieczkę o Czarny Staw, bądź Zielone Stawki, można też zrobić pętlę przez Karb, pognać na Kasprowy lub też zagalopować się na bardziej ambitne i groźne szczyty. W Hali Gąsienicowej lubię też to, że widok stamtąd jest bardzo zróżnicowany- na lewo las, na wprost Tatry Wysokie ze swoją Królową Orlą, a na prawo początek Tatr Zachodnich, czyli widok jeszcze odmienny. Uroku dodają też te cudne chatki i różowe kwiaty pokrywające dolinę latem, a które jesienią również wyglądają niesamowicie. A dym z komina Murowańca daje oznaki, że ktoś tu żyje ? Niestety nie byłam nigdy zimą, ale bardzo chciałabym tam zawędrować pod koniec tego miesiąca ?  Za to zdarzyło mi się być w nocy i wrażenie było jeszcze większe!

• Like ! 6
1 minutę temu, Agunia napisał:

Nawet szlak prowadzący drogą jezdną jest zimą jakby lepszy, bo nie ma kamieni ?

To jest największym plusem tego szlaku zimą bo latem te kamienie strasznie zniechęcają ☹

7 hours ago, Nobody said:

To jest największym plusem tego szlaku zimą bo latem te kamienie strasznie zniechęcają ☹

Zimą ten szlak jakoś się nie dłuży. Byle tylko wyjść z tego lasu ? Plusem jest też brak zagrożenia lawinowego.

• Like ! 4