kolo_boro Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Witam Planuję zakupić buty podejściowe Scarpa Mescalito. Nurtuje mnie wybór wersji z gore-tex, a szczególnie jeden szczegół, czy w upalne dni membrana nie zagotuje stopy ? Zdaję sobie sprawę, że podejściówki z gtx też oddychają, ale na pewno mniej i w upalne wakacyjne wypady, chyba może być kocioł na stopie ? Nie przewiduję zakupu dodatkowych butów typowo letnich z dobrą wentylacją. Potrzebuję kilku opinii użytkowników dla wyważenia decyzji Po za tym denerwuję mnie fakt wizualny. Wersje z gtx mają dużo fajniejszą kolorystykę, a w podstawowych modelach pomarańczowy i blękitny mnie bardzo irytują, kiedy mam wydać nie małe pieniądze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 @kolo_boro niskich nie warto kupować z goretexem. W wysokich jest przydatny ale w niskich w sumie nie jest do niczego potrzebny a generuje koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Ja mam wszystkie bambosze z membranami, i to czy potu generuje siędużo, czy nie zależy od konstrukcji samego buta - czyt. jeśli podczas chodu czujesz przewiew między podbiciem stopy i nad palcami, to znaczy, że tamętdy wydostanie się najwięcej wilgoci. Zarówno membrana, jak i skóra są z natury mało przepuszczalne, więc ja bym brał z gtx'em No i łatwiej takie buty umyć z błota, schodząc z gór, bo kałuża niestraszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Dnia 27.04.2022 o 17:58, Zośka napisał: @kolo_boro niskich nie warto kupować z goretexem. W wysokich jest przydatny ale w niskich w sumie nie jest do niczego potrzebny a generuje koszty. Nie zgodzę się z ta opinią. Membrana w niskich butach jest tak samo niezbędna jak w wysokich. Majówka i Śnieżka. Pow 1200m już wszystko w śniegu to to raz. Wrzesień Giewont cały w śniegu i Kasprowy to samo. Błoto, deszcz, potoki itd nawet mokra trawa o poranku. Jeśli to jedyne buty w góry to koniecznie z membraną. Poniżej fotka z 20 września br. Giewont z Kuźnicy. Bez membrany bagno w butach. W lato zakładam cienkie skarpetki, stopa minimalnie się poci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 @Marek1977 właśnie na takie "okazje" mam buty wysokie z membraną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 1 hour ago, Zośka said: @Marek1977 właśnie na takie "okazje" mam buty wysokie z membraną. Ale latem będziesz w wysokich pomykać? To jedyny moment, gdy ubieram niskie, co i tak czasami mi doskwiera, gdy trawa okaże się za wysoka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 19 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 13 godzin temu, Zośka napisał: @Marek1977 właśnie na takie "okazje" mam buty wysokie z membraną. Niby tak ale moim zdaniem chodzić w wysokich tylko dla 500 metrów ubitego śniegu a 8 km po suchym, płaskim szlaku to przerosty formy nad treścią. Zwłaszcza gdy ktoś chodzi od maja do końca września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Dnia 19.11.2022 o 08:53, Marek1977 napisał: Niby tak ale moim zdaniem chodzić w wysokich tylko dla 500 metrów ubitego śniegu a 8 km po suchym, płaskim szlaku to przerosty formy nad treścią. Zwłaszcza gdy ktoś chodzi od maja do końca września. Masa ludzi chodzi po górach w butach wysokich przez cały rok, podejrzewam że jak sie rodziłeś to nikt w niskich nie chodził. To but niski raczej jest tym "nowym" , "nowoczesniejszym" który urzekł sporo ludzi ale dalej istnieje grono wielbicieli buta wysokiego - ci uważają go za but bardziej bezpieczny(zapewne nie bezpodstawnie)... Na tym forum też. Moja żona ma tylko buty wysokie i średnie. Ja zakładam niskie od "wielkiego dzwonu" - czytaj upału ..Kolega @barbie609 chyba nie ma niskich butów wcale a "wali" więcej kilometrów niż całe forum razem wzięte..przez okrągły rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Dnia 19.11.2022 o 08:53, Marek1977 napisał: Niby tak ale moim zdaniem chodzić w wysokich tylko dla 500 metrów ubitego śniegu a 8 km po suchym, płaskim szlaku to przerosty formy nad treścią. Zwłaszcza gdy ktoś chodzi od maja do końca września. Ja chodzę w wysokich. Zawsze. Myślę, że w niskich bym chodziła do pierwszego uderzenia/ otarcia kostki o kamień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) 4 godziny temu, Lexi napisał: Masa ludzi chodzi po górach w butach wysokich przez cały rok, podejrzewam że jak sie rodziłeś to nikt w niskich nie chodził. Moja żona ma tylko buty wysokie i średnie. Ja zakładam niskie od "wielkiego dzwonu" - czytaj upału ..Kolega @barbie609 chyba nie ma niskich butów wcale a "wali" więcej kilometrów niż całe forum razem wzięte..przez okrągły rok... Podejrzewam, że jak się rodziłem to po górach w kierpcach się jeszcze chodziło Oczywiście z subiektywnym odczuciem się nie dyskutuje. Czujesz się komfortowo i bezpiecznie w wysokich to chodzisz w wysokich koniec i kropka. Nie ma co na siłę nikogo przekonywać do niskich. Chciałbym jeszcze zauważyć jedną rzecz. Producenci i sprzedawcy od jakiegoś czasu aby sprzedać produkt wytwarzają sztuczne potrzeby. Uważam osobiście, że w przynajmniej połowie przypadków sprzęt w góry łącznie z obuwiem jest przerostem formy nad treścią. Znajomy jeździ raz w roku w lipcu w Beskidy i sprzedawca go namówił na Salewy MTN MID te wysokie, pierwszy model. Wchodzi w nich na górę Żar i na Skrzyczne na które ja w trampkach śmigałem i żyję. Wjesna napisała, że w niskich do pierwszego uderzenia w kostkę. Uderzyłem się na szlaku na Łysicę na tej kamienistej sekcji. Poniżej zdjęcie. Myślę, że gdybym był wtedy w wysokich też bym się uderzył natomiast bardziej doskwierała by mi wysoka temperatura. W niskich przynajmniej nie było gorąco. Mam 2 pary niskich. Salewa mtn2 gtx z twardą podeszwą w Tatry i takie kamole jak poniżej na zdjęciu. Mają super sztywną podeszwę i Salomon supercross bez membrany, miękka podeszwa ale super trakcja np na podejściu na Trzy Korony w Pieninach, czy Skrzyczne i na co dzień Kampinos. Zdjęcie na grybach w Kampinosie Będę je zmieniał na Salomony z membraną bo często wracam z lasu z za przeproszeniem gnojem w butach bo to mokra trawa a to jakiś deszczyk itd. Wydaje mi się, że wysokie buty trekingowe bardziej zabezpieczają kostkę na miękkim podłożu tam gdzie jest ryzyko, że po nastąpnięciu np w jakąś zarośniętą mchem dziurę przekrzywi się w kostce noga i kontuzja gotowa i to na płaskim terenie. Na chwilę obecną nie będę kupował wysokich. Na jednodniowe wypady w Tatry w czerwcu czy sierpniu typu Kościelec, Świnica czy Rysy z małym plecakiem są mi po prostu zbędne ale jak ktoś widzi taką potrzebę cóż, pozostaje mi życzyć takiej osobie udanych wypraw i wygodnego, bez kontuzyjnego pokonywania kilometrów w tym obuwiu. Edytowane 20 Listopada 2022 przez Marek1977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 9 godzin temu, Lexi napisał: .Kolega @barbie609 chyba nie ma niskich butów wcale a "wali" więcej kilometrów niż całe forum razem wzięte..przez okrągły rok... Co do butów to fakt, mam tylko jedną parę i są to pancerne wysokie Hanzle.A co do kilometrów to myślę ,że to przesada aż tak wiele tych kilometrów nie ma. 4 godziny temu, Marek1977 napisał: Podejrzewam, że jak się rodziłem to po górach w kierpcach się jeszcze chodziło jeżeli w nicku jest data to tak źle wtedy nie było , ja np podobnie jak reszta naszej drużyny pomykałem w pionierkach a i pierwsze trapery NZPS Podhale już wypuszczał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 7 godzin temu, wjesna napisał: w niskich bym chodziła do pierwszego uderzenia/ otarcia kostki o kamień. O to, to. Mam w lewej nodze blachę tuż nad kostką (pozostałość amatorskiej "kariery" hokejowej) i jak kiedyś w domu uderzyłem tym miejscem lekko o kant drewnianego łóżka to już miałem świeczki w oczach z bólu, a co dopiero walnąć w skałę. To jeden z powodów noszenia w Tatrach tylko wysokich butów, drugim jest parokrotne zwichnięcie stawu skokowego w prawej nodze (efekt amatorskiej "kariery" piłkarskiej), wysokie buty dają mi tyle że nigdy w Tatrach pomimo różnych sytuacji kostki nie skręciłem. A na szlaki zupełnie luźne zakładam latem po prostu sandały nabyte kiedyś za niecale 100 zł. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Dnia 25.04.2022 o 18:49, kolo_boro napisał: czy w upalne dni membrana nie zagotuje stopy ? Pisałem już gdzieś o tym - w zeszłym roku skusiłem się pierwszy raz na buty skórzane (Lowa) bez membrany - i stopy mi się w nich wręcz gotowały, (np. po godzinie spaceru Chochołowską) czego w butach z membraną (różnych firm) nigdy nie doświadczyłem, nawet w największe upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 23 minuty temu, Jędrek napisał: bez membrany - i stopy mi się w nich wręcz Moja lepsza połowa zamówiła sobie u Hanzla jeden z ich modeli w wersji lekkiej między innymi bez membrany , obchodziła wiosnę ,lato i jeszcze tydzień temu w nich była i jest bardzo zadowolona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 8 godzin temu, Marek1977 napisał: Podejrzewam, że jak się rodziłem to po górach w kierpcach się jeszcze chodziło w korkerach się chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 1 godzinę temu, J@n napisał: w korkerach się chodziło Raczej wspinało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: Moja lepsza połowa zamówiła sobie u Hanzla jeden z ich modeli w wersji lekkiej między innymi bez membrany , obchodziła wiosnę ,lato i jeszcze tydzień temu w nich była i jest bardzo zadowolona. No i bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 20 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Tyle pomysłów, ile osób i ich doświadczeń. Nie ma uniwersalnej opcji. Dwa lata temu zaczęłam "eksperymenty" z niskimi butami. Co tu dużo pisać - z wielkimi obawami. Najpierw Beskidy, potem Tatry. Wiosna i lato. I w tej chwili chyba już bym wysokich butów nie założyła latem, może z wyjątkiem jakiejś trwającej kilka dni ulewy, choć wcześniej nie narzekałam na moje dość pancerne La Sportivy. Niskie buty mam z membraną i czasami ją sobie chwalę, ale są momenty, że mogłoby jej nie być.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Z tą membraną to jest tak że jak masz buta zrobionego ze skóry 1,6~1,8mm to ta cieniusieńka szmatka na prawdę nie zmieni termiki czy oddachalności...(można to poczuć mając identycznego buta z gtx i bez). Ludzie kupują "siateczkowe" Adidasy czy Marrelle i twierdzą ze są bez membrany i dlatego są tak przewiewne ....nie - są po prostu siateczkowe - ale fakt wtedy szmatka GTX zrobi różnice jeśli by ją tam wstawić (np. Marrell MOAB i MOAB GTX). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 19 godzin temu, Jędrek napisał: Mam w lewej nodze blachę tuż nad kostką (pozostałość amatorskiej "kariery" hokejowej) (...) parokrotne zwichnięcie stawu skokowego w prawej nodze (efekt amatorskiej "kariery" piłkarskiej) Aż strach pomyśleć, co by było, gdybyś przeszedł ma zawodowstwo 14 godzin temu, jaaga76 napisał: Tyle pomysłów, ile osób i ich doświadczeń. Nie ma uniwersalnej opcji. W punkt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 5 godzin temu, wjesna napisał: Aż strach pomyśleć, co by było, gdybyś przeszedł ma zawodowstwo Sport to zdrowie, podobno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 10 godzin temu, Jędrek napisał: Sport to zdrowie, podobno Nie wierz we wszystko co mówią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi