sickboy777 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Chyba mnie nie zrozumiałeś. Mówimy o masowej turystyce, a nie o tych, którzy chodzą poza szlakiem i sobie poradzą nawet jak zdejmą żelastwo. Dzięki żelastwu Orla jest do przejścia przez każdego obytego z wysokimi górami. Bez żelastwa to się zmieni i jeśli nie masz szpeju, to po prostu nie przejdziesz i będziesz musiał wziąć przewodnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Dnia 14.12.2019 o 23:35, sickboy777 napisał: Orla jest do przejścia przez każdego obytego z wysokimi górami dla obytego z wysokimi górami Grań od Zwaratu do Krzyżnego jest do przejścia bez sztucznych ułatwień Dnia 14.12.2019 o 23:35, sickboy777 napisał: Mówimy o masowej turystyce jak masowa to mosty, poręcze, stalowe podesty, fasiągi do Moka, kolejki linowe i chuchcia do Chochołowskiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 1 minute ago, Mili Wi said: No ja na bank bym Orlej nie przeszła, gdyby zdjęli w kilku miejscach klamrę, czy łańcuch - za krótkie nóżki hah Na Kozią Przełęcz, to bym chyba skakała A potem na Kozi, to by musiał mnie ktoś podsadzić Zostawić żelastwo w paru miejscach, a resztę usunąć, byłoby gites To tak, bierzesz dwie dziaby, przyodziewasz rakobuty, rozglądasz się, czy nikt nie patrzy i ruszasz na podbój skały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 14 godzin temu, J@n napisał: dla obytego z wysokimi górami Grań od Zwaratu do Krzyżnego jest do przejścia bez sztucznych ułatwień Nie, ponieważ obyty nie musi oznaczać wyłącznie łojanta. A jeśli zlikwidować np. drabinkę, to w tym miejscu zostaje tylko zjazd i bez szpeju nie ma szans na przejście tego odcinka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 14 godzin temu, J@n napisał: jak masowa to mosty, poręcze, stalowe podesty, fasiągi do Moka, kolejki linowe i chuchcia do Chochołowskiej A niby dlaczego nie może zostać tak jak teraz jest? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 17 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) W dziwną stronę poszła ta rozmowa :P i tak nikt nie zlikwiduje tpn, ułatwienia typu poręcze, łańcuchy, klamry, drabinki na orlej i tak zostaną i będą tam jeszcze długo po nas, a mosty i poręcze raczej jeśli będą powstawać, to po słowackiej stronie i to raczej w miejscach ogólnie dostępnych żeby przeciętny człowiek za bardzo nie musiał się wysilić żeby do nich dotrzeć. Co do orlej - chcesz ją przejść bez używania sztucznych ułatwień ? to po prostu ich nie dotykaj, gorzej będzie komuś się tym wyczynem pochwalić ale cóż zależy kto ma jakie priorytety :) Edytowane 17 Grudnia 2019 przez Marcin.bb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk 2k Opublikowano 18 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Orla jest szlakiem turystycznym czy to się komuś podoba czy nie a przechodzić każdy ją może jak chce. Jeśli dla kogoś jest trudna niech sobie ułatwia asekuracją a jeśli za łatwa to można znaleźć sobie trudniejsze drogi i na Orlą nie iść. Góry są dla wszystkich którzy je szanują! 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Dnia 18.12.2019 o 17:47, Patryk 2k napisał: Orla jest szlakiem turystycznym czy to się komuś podoba czy nie a przechodzić każdy ją może jak chce. Jeśli dla kogoś jest trudna niech sobie ułatwia asekuracją a jeśli za łatwa to można znaleźć sobie trudniejsze drogi i na Orlą nie iść. Góry są dla wszystkich którzy je szanują! Masz rację ! Ja chodzę bez asekuracji ale jak widzę kogoś z asekuracją to czekam albo wyprzedzam i pozdrawiam. Doceniam determinację i walkę ze słabościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Na Orlej byłam w czerwcu i gdyby nie sztuczne ułatwienia (drabinki konkretnie) pewnie nie byłoby to możliwe. Nie używałam tam żadnej dodatkowej asekuracji bo mi akurat takowa nie była potrzebna, w niektórych miejscach można śmiało poradzić sobie bez dotykania łańcuchów. Fajnie, że jest taki "trudniejszy" szlak dostępny właściwie dla wszystkich, sama nie umiem korzystać ze sprzętu wspinaczkowego i przejście więc takowego miejsca byłoby dla mnie bez przewodnika niemożliwe. Ja akurat nie widzę żadnej przyjemności w tym, że ktoś ma mnie "wprowadzić" na szczyt więc odpada. Ale taka wycieczka pokazała mi, że super sprawą jest wspinaczka co zapoczątkowało pomysłem zrobienia np kursu wspinaczkowego, takie doświadczenia rozwijają skrzydła i dają dużą satysfakcję! Rozumiem też to, że nie jest to szlak dla wszystkich .... I że wielu ludzi nie powinno się tam znaleźć, zanim wybrałam się na Orlą troszkę Tatry zdreptałam i na niejednym szczycie byłam a mimo to i tak zastanawiałam się czy to już " ten moment" Jak dla mnie mogłoby powstać więcej tego typu tras , albo co lepiej Słowacy mogliby udostępnić trochę więcej gorek ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawiany Opublikowano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2021 Dnia 1.12.2019 o 21:19, Rupicapra rupicapra napisał: Ja sobie pozwolę powiedzieć, że jeśli ktoś absolutnie potrzebuje lonży na Orlej w lato, przy suchej skale, to nie powinien się tam w ogóle znaleźć. Orla nie została zaprojektowana jako via ferrata, nie jest vią ferratą. Ładowanie się tam z lonżami, przepinanie, tylko utrudnia przejście innym turystom. Nie rozumiem takiego podejścia. Każdy ma prawo pójść na Orlą, nie każdy wie, jak zareaguje na ekspozycję, więc uprząż z lonżą to najzwyklejsze zadbanie o własne i innych bezpieczeństwo. Przypomina mi to gadanie niektórych leśnych dziadków od żeglarstwa, że jak refujesz, to jesteś cienki i najlepiej, żebyś bujał się kajakiem. Świadomość zagrożenia i podjęte w tym kierunku kroki (asekuracja w górach i refowanie na wodzie) świadczą jedynie o poważnym traktowaniu tematu. I umiejętności przewidywania. To, że Orla bywa zapchana świadczy o jej popularności i rady na to nie ma. Jak komuś się śpieszy, może niech jeździ "pendoliną" : ). mt 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dnia 7.01.2021 o 17:28, zawiany napisał: Nie rozumiem takiego podejścia. oczywiście że @Rupicapra rupicaprama rację Dnia 7.01.2021 o 17:28, zawiany napisał: Każdy ma prawo pójść na Orlą, i to jest właśnie problem Orlej Perci ludzie kupują sobie lonże a nie wiedzą jak się nimi posługiwać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawiany Opublikowano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2021 No tak, jeśli ktoś kupuje majty z lonżą i zakłada przez głowę, to jest to problem. Miałem na myśli ludzi świadomych, o czym zresztą wspomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Midi Opublikowano 19 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 Podzielę się swoją perspektywą. W wolnym czasie uprawiam wspinaczkę ściankową. Nie posiadam więc lęku wysokości, a wspinanie się nie jest problemem. Jednak szybko się przekonałam podczas uprawiania różnych sportów, że absolutnie stresuje mnie brak zabezpieczeń (kamizelka asekuracyjna, uprząż asekuracyjna, bojka, kask, wpisz cokolwiek). Zamiast czerpać radość z czynności i skupiać się na doświadczeniu, zżera mnie stres. Warto więc zadbać o własne bezpieczeństwo i komfort psychiczny, nawet kosztem tego, że ktoś bedzie utyskiwać, bo musi kilka minut poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 19 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2023 1 godzinę temu, Midi napisał: Warto więc zadbać o własne bezpieczeństwo i komfort psychiczny I po prostu nie chodzić tam gdzie czujemy się niepewnie i zżera nas stres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi