Jędrek Opublikowano 9 Lipca Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 38 minut temu, jaaga76 napisał: Nie wiesz co tracisz... Namawiasz mnie do zdrady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Lipca Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 6 godzin temu, Jędrek napisał: Namawiasz mnie do zdrady? Do otwarcia horyzontów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Lipca Udostępnij Opublikowano 12 Lipca Dnia 10.07.2024 o 05:56, jaaga76 napisał: Do otwarcia horyzontów.... Ładne określenie. I pojemne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia Lektura na czasie. To już 80 lat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 2 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 17 godzin temu, Jędrek napisał(a): Lektura na czasie. To już 80 lat. Bardzo fajna książka… Ja w okrągłą rocznicę wybuchu powstania spotkałem się ze Zbigniewem Daabem „Kapiszonem”, walczącym na Ochocie strzelcem z kompanii porucznika „Gustawa”. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 27 minut temu, Mnich Admin napisał(a): kompanii porucznika „Gustawa”. mnie się ,,Gustaw,, z jednym kojarzy , ale to na pewno nie ten , chociaż tamten też był w powstaniu i nawet zarobił na VM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia Również na czasie, brązowy medal na IO w Berlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 18 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia (edytowane) Żelazne percie Tatr. Od Siwego Wierchu po Jagnięcy Szczyt – sklep gor 500 stron - musi to być naprawdę dokładny przewodnik. Edytowane 18 Sierpnia przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października zacząłem i początek fajny , jakbym widział ten grzbiet........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października @barbie609 moder przeczytałam i trochę się rozczarowałam ale ja to marudna jestem więc czekam na Twoje wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Października Udostępnij Opublikowano 3 Października 3 godziny temu, Zośka napisał(a): trochę się rozczarowałam Słyszałem opinie, że to jakieś słabe fantasy bez ładu i składu. A że za fantasy, oględnie mówiąc, nie przepadam, to sobie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października 15 godzin temu, Zośka napisał(a): i trochę się rozczarowałam 12 godzin temu, Jędrek napisał(a): o jakieś słabe fantasy bez ładu i składu. więc tak: pomysł fajny , początek fajny ,fajnie się czyta jak się tam było ale. No właśnie ale , autor chyba do końca nie mógł się zdecydować czy jakieś zjawiska nadprzyrodzone , czy światy równoległe , czy fizyka kwantowa i wyszło na koniec zamieszanie. Takie sobie , lepsze niż niejaki Remigiusz , ale zdecydowanie słabsze od trylogii o schroniskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października 5 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): lepsze niż niejaki Remigiusz , ale zdecydowanie słabsze od trylogii o schroniskach. Ja kupiłam trylogię Ireny Małysy o Babiej Górze i fajnie mi się czyta. Kończę 3 tom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października 1 godzinę temu, Zośka napisał(a): reny Małysy o Babiej Górze czytałem ,,W cieniu Babiej Góry,, i może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października 4 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): i może być. Mam wrażenie że każdy następny tom jest ciekawszy ale to subiektywna opinia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października 10 minut temu, Zośka napisał(a): Mam wrażenie że każdy następny tom jest ciekawszy może i tak ale chyba nie sięgnę po następne , nie lubię historii o policjantach , którzy nie radzą sobie sami z sobą. To po prostu jest fałszem , to podważa całą historię. A w tej książce o ile pamiętam to nawet pewne topograficzne nieścisłości były. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października (edytowane) 55 minut temu, barbie609 moder napisał(a): nie lubię historii o policjantach , którzy nie radzą sobie sami z sobą. A nie masz wrażenia że w większości kryminałów (czy to książki czy filmy) główny bohater (policjant) ma zawsze albo problemy rodzinne albo alkoholowe albo jakąś przebytą traumę ? Chyba po prostu takie postaci lepiej się "sprzedają". Edytowane 4 Października przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października 25 minut temu, Zośka napisał(a): policjant) ma zawsze albo problemy rodzinne albo alkoholowe albo jakąś przebytą traumę ? Chyba po prostu takie postacie lepiej się "sprzedają". wiesz rodzinne się zdarzały , bo życie z człowiekiem które ma kompletnie nieregularny rytm pracy jest trudne. Alkoholicy też się trafiali , nawet istniała specjalna procedura dania szansy i pomocy ,oczywiście o ile dany funkcjusz na taką pomoc zasługiwał i się na nią godził. A co do traum to raczej nie mogły one rzutować na funkcjonowanie w firmy bo jeśli by miały to albo była niezdolność do służby albo zwolnienie ..dla dobra służby,, .Co do traum to kiedyś rano spotkałem nieco starszego służbą kolegę , który od wejścia stwierdził ,że ,,pora na emkę,, bo mu się śniło ,że atakuje go klient piłą motorową , on wyciąga broń i ma same niewypały. Razem z wojskiem miał już maksa więc odszedł. Co do sprzedawania się to pewnie masz rację ,bo taki normalny gliniarz to tak naprawdę trochę nudny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 4 Października Udostępnij Opublikowano 4 Października Godzinę temu, Zośka napisał(a): A nie masz wrażenia że w większości kryminałów (czy to książki czy filmy) główny bohater (policjant) ma zawsze albo problemy rodzinne albo alkoholowe albo jakąś przebytą traumę ? Chyba po prostu takie postaci lepiej się "sprzedają". Co do bohaterów z problemami to ja bardzo lubiłam cykl z Kurtem Wallenderem, znacie? Akurat ta postać była dla mnie bardzo realistyczna, był taki pierdołowaty i introwertyczny. Ze "sprzedawaniem" też się zgadzam, chyba nudno czytać o kimś zwykłym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października 11 godzin temu, Fibi napisał(a): cykl z Kurtem Wallenderem Bardzo lubiłam powieści Mankella. Nawet jakiś serial oglądałam ale książki zdecydowanie lepsze. Lubiłam też czytać książki Jo Nesbø. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października 7 minut temu, Zośka napisał(a): Jo Nesbø. stosunkowo rzadko sięgam po kryminały ,wolę fantastykę , więc tych pozycji i postaci nie znam . Trochę się zatrzymałem na Philipie Marlowe ,Chandlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Października Udostępnij Opublikowano 5 Października 2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): Chandlera. Ostatnio widziałam w księgarni "Długie pożegnanie". Może wznowią wszystkie powieści Chandlera. Czytałam wszystkie bardzo dawno temu i chętnie sobie przypomnę. Podobały mi się też filmy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października W dniu 5.10.2024 o 09:41, Zośka napisał(a): Bardzo lubiłam powieści Mankella. Nawet jakiś serial oglądałam ale książki zdecydowanie lepsze. Lubiłam też czytać książki Jo Nesbø. Seriale o Wallanderze były dwa, szwedzki i angielski ("szekspirowski" Kenneth Branagh w roli głównej) - w sumie oba niezłe, choć szwedzki bardziej mi pasował. Na dodatek jeszcze parę lat temu Netflix nakręcił coś "na motywach" i nazwał to ... "Młody Wallander" - gniot bez klimatu, pasożytujący tylko na znanym nazwisku bohatera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października W dniu 5.10.2024 o 11:56, Zośka napisał(a): Ostatnio widziałam w księgarni "Długie pożegnanie". Może wznowią wszystkie powieści Chandlera. Czytałam wszystkie bardzo dawno temu i chętnie sobie przypomnę. Podobały mi się też filmy. W sumie wszystko jest na allegro w przystępnych cenach. Co do filmów - niedawno powstał nowy, na podstawie powieści "wskrzeszającej" bohatera, oczywiście już nie autorstwa Chandlera - "Marlowe" ewentualnie "Detektyw Marlowe", z 70-letnim Liamem Neesonem w roli tytułowej. Książka słaba, film marny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi