Andzia Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Zastanawiam się czy po otwarciu tego szlaku nie spróbować się na niego wybrać ale chciałabym zasięgnąć opinii osób które szły (starym szlakiem,przed obrywem) o skali trudności. Kościelec nie sprawił mi problemów a na samą Świnice wybieram się w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Generalnie to nie pamiętam trudności. Są oczywiście klamry i łańcuchy ale nic strasznego. Największym problemem tam były korki i to właśnie ludzie stłoczeni na małych przestrzeniach byli największym niebezpieczeństwem. Teraz jak jest 1 kierunek to problem zniknie. A z drugiej strony szkoda, że Zawrat stracił połączenie z Kasprowym... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 @Andzia ja też nie sądzę żebyś miała jakiś problem. Zawsze było tam dosyć tłoczno i mijanie było czasem trochę problematyczne ale teraz bez mijania powinno być ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Super, uspokoiliście mnie. Mam nadzieję wyjść w miarę wcześnie aby tłoku uniknąć bo nie lubię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 @Andzia daj znać jak to wygląda bo tak dawno tam nie byłam że może też się wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 20 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 12 minut temu, Zośka napisał: @Andzia daj znać jak to wygląda bo tak dawno tam nie byłam że może też się wybiorę. Jak tylko przejdę dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 @Andzia fragment Zawrat - Świnica nie jest szczególnie trudny. Tym bardziej w sytuacji, kiedy mijanek brak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Dnia 20.05.2021 o 15:57, Andzia napisał: Super, uspokoiliście mnie. Mam nadzieję wyjść w miarę wcześnie aby tłoku uniknąć bo nie lubię Teraz tłok będzie mniejszy niż przed zmianami, bo jednak większość ludzi trafiała na ten odcinek idąc z Kasprowego po wjeździe kolejką. Z Zawratu na Świnicę szło jakieś 20-30% maks. Co do trudności to trudniej się szło ze Świnicy na Zawrat, w drugą stronę jest łatwiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Zaczynam tupać nogami z niecierpliwości @jaaga76 @Jędrek @Zośka @peter1 Takich odpowiedzi mi było trzeba,dzięki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) @Andzia odpowiednia motywacja to już pół sukcesu Edytowane 24 Maja 2021 przez Zośka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 6 godzin temu, Zośka napisał: @Andzia odpowiednią motywacja to już pół sukcesu Najbardziej nie lubię wyśmiewania i drwienia z osób które nie do końca są pewne swoich umiejętności czy po prostu brak im motywacyjnego kopa. Wydaje mi się że każdy kiedyś zaczynał w górach. Najważniejszy zdrowy rozsądek i realna ocena własnych możliwości. Czasem coś na filmikach czy w opiniach jest mocno demonizowane a w rzeczywistości takie nie jest 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 26 minut temu, Andzia napisał: Czasem coś na filmikach czy w opiniach jest mocno demonizowane a w rzeczywistości takie nie jest Masz rację. Wszystkie opinie są przecież subiektywnymi odczuciami więc trzeba po prostu przekonać się samemu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 15 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2021 Witam, podbijam temat. Ostatnio mocno słońce świeci, wysoko w górach wiem, że śnieg leży, ale jak to jest na stokach z południową ekspozycją ? Piątka - Zawrat - Świnica - Kasprowy? Szlak zimowy czy tak już odpuściło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 19 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2021 Odpusciło! Jedynie na podejściu na Zawrat mogą się przydać raczki bo od wyskosci mniej więcej Zadniego do Zawratu zalega jeszcze śnieg choć widzialem ludzi w samych butach też jakoś siebie radzili . Dalej na Świnicę jakieś dwa płaty w dosyć bezpiecznych miejscach a od Świnicy do przełęczy Św. to samo . Do Kasprowego nie wiem ale myslę, że raczej bezproblemowo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łysy z północy Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 Zawrat jest połączony z Kasprowym bo przecież teraz jest to szlak TYLKO w kierunku na Świnice więc dalej... Wczoraj słyszałem że z ty jednym kierunkiem jest kłopot bo jełopy się pchają ze Świnicy ehh to "polskie" myślenie i działanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2021 9 godzin temu, Łysy z północy napisał: Zawrat jest połączony z Kasprowym bo przecież teraz jest to szlak TYLKO w kierunku na Świnice więc dalej... Wczoraj słyszałem że z ty jednym kierunkiem jest kłopot bo jełopy się pchają ze Świnicy ehh to "polskie" myślenie i działanie To było do przewidzenia, skoro ten jeden kierunek wyznaczyli bardzo mądrze "pod prąd" dotychczasowym trendom. Zdecydowanie więcej ludzi chodziło ze Świnicy na Zawrat niż przeciwnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 24 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2021 (edytowane) Jakby się ktoś zastanawiał jak wygląda obecnie szlak, to zapraszam do relacji ze szlaku. Miłego oglądania Edytowane 24 Lipca 2021 przez a chodźże na pole 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterson777 Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Szedłem szlakiem w 2017 roku, jeszcze przed obrywem, i w tym roku chyba też się skusze super film! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 7 godzin temu, piterson777 napisał: Szedłem szlakiem w 2017 roku, jeszcze przed obrywem, i w tym roku chyba też się skusze super film! polecamy! Bardzo przyjemny szlak dla obytych w Tatrach wysokich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 26 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 Udało się we wrześniu zrealizować plan i Zawrat wraz z Świnicą przejść. Nie wiem dlaczego krąży tyle opinii o Zawracie że trudny,wymagający itp(przy oczywiście dobrych warunkach pogodowych).Mam świadomość że zimą to inna bajka. Szlak dla mnie okazał się prosty więc wydaje mi się że większość osób jako tako sprawnych fizycznie bez lęku wysokości spokojnie sobie z nim poradzi . Odcinek na Świnicę z klamrami i łańcuchami, świetna zabawa. Jedynym minusem było kilka osób totalnie mających w d..ie innych idąc pod prąd oraz wyrywających łańcuchy z rąk. Reszta jak najbardziej pozytywna. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Dopiero teraz czytam ten wątek Przeszłam ten szlak (Murowaniec-Zawrat-Świnica-Murowaniec) w lipcu '21.....po obrywie, kiedy został otwarty jako jednokierunkowy. Kilka osób, niestety schodziło ze Świnicy pod prąd jakby nigdy nic...,mając świadomość zakazu. W miejscu poniżej obrywu, skała była luźna, osoby schodzące w dół powodowały uruchamianie osuwających się kamieni na idących do góry. Sytuacja niebezpieczna... Szlak super dla oswojonych w Tatrach wysokich. Chętnie wrócę na ten szlak. Poniżej zdjęcia z miejsca obrywu oraz kilka już pod Świnicą. Na szczycie było kompletne zamglenie... Dopiero na przełęczy świnickiej zaczęło się przejaśniać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) To się nazywa idealnie trafić, warunki świetne, tłumów nie było - tylko pozazdrościć. Edytowane 14 Października 2023 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 25 minut temu, Zakochana w górach napisał: Prognozy były średnie, no siadło Ci idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 @Zakochana w górach wielkie, wielkie gratki! Siostrzana wyprawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 @Zakochana w górach świetna wyprawa i piękne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi