Zośka 3,009 Posted October 9, 2022 Share Posted October 9, 2022 @barbie609 pogoda piękna na wędrówki i robienie zdjęć. Widać już jesień w Pieninach? 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 9, 2022 Share Posted October 9, 2022 1 minutę temu, Zośka napisał: pogoda piękna na wędrówki i robienie zdjęć. To prawda , może jeszcze trochę się utrzyma, poszedł bym gdzieś we właściwych........ zobaczymy Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 15 godzin temu, barbie609 napisał: podsumowując pięknie było,aż nie chciało się wracać do domu Patrząc na zajęcia aż chce z domu wyjść i te widoki własnymi oczami zobaczyć. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 (edited) Przepowiednia była korzystna więc wraz z @Wernikswyruszamy na klasyka Homole-Wysoka-Wysoki Wierch - Schronisko -Jaworki. Liczymy głównie na pienińskie kolorowe jesienne widoczki. Z Parkingu ruszamy późno bo parę minut po 09. W wąwozie wyprzedzamy wycieczkę szkolną na wypadek gdyby chcieli iść na Wysoką chcemy wyrobić przewagę czasoprzestrzenną. Pomimo tego zwracamy uwagę na piękną jesień w Homolu kraina,, wiecznego błota,, nie zawodzi naszych oczekiwań , błota i śliskości po dostatkiem za to Homole -góra pięknie pokazuje swoje kolory nad bazą też pięknie i kolorowo podejście pod Wysoką kolorowe ale i śliskie za to na górze już zupełny kolorowy odjazd ze szczytu Wysokiej widoczki jak zwykle fajne z wyjątkiem południa, Tatr widać tylko tyle ale reszta całkiem całkiem Na szlaku robi się ruch nie tylko my chcemy użyć pogody i pięknej pienińskiej jesieni.Ruszamy w stronę tego ,,do którego prowadzą wszystkie drogi,, . Po drodze przepiękne kolory Z Wysokiego Wierchu jak zwykle piękny widok na Trzy Korony , szkoda,że Królowej nie widać pozdrowienia dla tych co na szlaku pora w dół , następne odwiedziny na biało? a może nie........... było pięknie Edited October 12, 2022 by barbie609 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,009 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 (edited) @barbie609 liczyłeś kiedyś ile razy robiłeś już tego klasyka? ? Pieniny piękne jesienią? Edited October 12, 2022 by Zośka Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 37 minut temu, Zośka napisał: liczyłeś kiedyś ile razy robiłeś już tego klasyka Z mojego archiwum wynika ,że w tych okolicach w tym roku kręciłem się 9 razy , doliczając sylwestra to 10, sądzę ,że to raczej nie ostatni raz w tym roku . Bardzo lubię te rejony. 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,382 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 4 godziny temu, barbie609 napisał: Z mojego archiwum wynika ,że w tych okolicach w tym roku kręciłem się 9 razy Powoli Cię doganiam? W tym roku na Wysokim Wierchu byłam 5 razy? 3 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 15 godzin temu, barbie609 napisał: było pięknie Zdjęcia potwierdzają, śliczna ta pienińska jesień 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 12 godzin temu, vatra napisał: Powoli Cię doganiam cóż człowiek się starzeje........ 1 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted November 3, 2022 Share Posted November 3, 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87394/Grozny_wypadek_w_Szczawnicy_Po_mezczyznie_przejechal_traktor.html Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,885 Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 Trzy Korony. Widok z Veternego. 3 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted November 8, 2022 Share Posted November 8, 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87485/Ratownicy_GOPR_quotwreszcie_u_siebiequot_Otwarta_zostala_Stacja_Ratunkowa_w_Kroscienku_nad_Dunajcem.html 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted November 9, 2022 Share Posted November 9, 2022 Pogoda fajna więc nie ma co siedzieć w domu tylko trzeba się ruszyć. Dzisiaj samotnie więc gdzieżby indziej niż w Małe Pieniny. W planie Wysoka zejście na Durbaszkę , może i ten na którego prowadzą wszystkie drogi. W mieście w nocy przymrozek i mgła taka,że jak się kiedyś mówiło: w mordę lać anonimowo. W Jaworkach inny świat , pusty parking , sporo słońca i +4.5 C.Niestety szlak mokry i śliski i to już od samego wejścia do wąwozu. ,,kraina wiecznego błota,, w pełnym rozkwicie i tak już będzie aż ten syf zamieni się lód. ale widoki już na podejściu piękne , nie wiadomo czy patrzeć na piękne okoliczności przyrody , czy pod nogi bo szlak taki ,że moment nieuwagi i gleba pewna. pod szczytem lekkie przemeblowanie tzn. ono już poprzednim razem było ale zapomniałem napisać. Przeniesiono barierkę otwarto wejście po skale , to które było w zamierzchłych czasach.Proponuję wywalić schodki w skałki wkuć kawałek łańcucha i może klamrę i będzie super. Zwłaszcza zimą? Podejście było trochę nie miłe ,ale trud był warty nagrody. Kiedyś ktoś na forum nazwał to orgazm gałki ocznej.I coś w tym jest. na szczycie silny zimny wiatr więc membrana na grzbiet i oczywiście pozdrowienia dla tych co na szlaku ze względu na to wiatrzysko ,odpuszczam Wysoki Wierch i schodzę z Durbaszki na dół. Niżej trafiam chyba ostatnie kolory jesieni miał być koniec ale będzie drugi wątek. Ja byłem w małych a Wiesiek w masywie Trzech Koron śledził ptactwo , to co wyśledził będzie w odpowiednim wątku a tu kilka nadesłanych przez niego fotek z okolic zielonego szlaku ze Sromowiec na Kosarzyska i teraz już naprawdę koniec wpisu 6 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87579/Dlugi_weekend__pracowity_dla_ratownikow_Seria_interwencji.html Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 42 minuty temu, barbie609 napisał: https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87579/Dlugi_weekend__pracowity_dla_ratownikow_Seria_interwencji.html Ale ta ankieta pod artykułem to raczej taka tendencyjna czy mi się wydaje ? Czy potrzebowałeś / potrzebowałaś kiedyś pomocy w górach? Nie, jestem zawsze przygotowany / przygotowana i wybieram trasy odpowiednie do możliwości i warunków Nie, ale raz było blisko, bo przeceniłem / przeceniełam swoje siły Tak, miałem / miałam kontuzję podczas wycieczki Tak, trasa okazała się ponad moje możliwości Tak, poprosiłem / poprosiłam o pomoc z powodu załamania pogody Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 2 minuty temu, wjesna napisał: czy mi się wydaje ? nie wydaje Ci się ,taka jest .Z mojego punktu widzenia niema dobrej odpowiedzi , no może pierwsze , z tym że ja bym dodał ,,i jestem pełen pokory wobec gór,, 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted November 13, 2022 Share Posted November 13, 2022 2 minuty temu, barbie609 napisał: nie wydaje Ci się ,taka jest .Z mojego punktu widzenia niema dobrej odpowiedzi , no może pierwsze , z tym że ja bym dodał ,,i jestem pełen pokory wobec gór,, No właśnie. Tak jakby nieprzewidziane wypadki mogły się zdarzać tylko na nizinach a w górach już wszystkie z winy nieprzygotowanych turystów. 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted December 1, 2022 Share Posted December 1, 2022 https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/87966/Flisactwo_na_liscie_UNESCO.html Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted December 3, 2022 Share Posted December 3, 2022 Dzisiaj miał być Gorc te 1228 mnpm dawały szansę ,że chociaż wieża będzie wystawać nad chmury, przynajmniej Blue meteo taki meteogram opublikowało. Niestety partner nie dopisał a jak samotnie to lepiej na Wysoki Wierch , co prawda prognoza rewelacyjna nie była ale jakaś szansę dawała. Jak wstałem i spojrzałem za okno to miałem ochotę na powrót do łóżeczka , ale kamery z Bukowinki Ski dawały jakąś nadzieję . Po przejechaniu Snozki pogoda zaczęła się mocno poprawiać. Z parkingu Homole wyruszyłem ok 9.00 w Homolu jeszcze ciemno i zimno, widać efekty pracy leśników, wycięli sporo drzewek na wschodnim stoku wąwozu. Lepiej widać skały ale jednocześnie jak nawali śniegu to lawinki będą miały łatwiej. Ogólnie w wąwozie zaczyna się formować lód , kraina wiecznego błota też zamarzła , miejscami są jęzory czystego lodu. I znowu za mało żeby w raczkach było wygodnie ale wystarczy żeby się wywalić i się trochę obtłuc. Do góry w porządnych butach i z kijkami dałem rady , na dół rozważył bym raczki. Na Połoninie Kiczera jeszcze trochę jesieni a na północnych stokach Borsuczyn i Durbaszki już bardziej zimowo.Wysoka zachmurzona a tam gdzie idę niebiesko: Ten do którego prowadzą wszystkie drogi bez śniegu, Trzy korony chowają platformę w chmurach, w dolinach jeszcze sporo chmur ale droga nieco zalodzona,najważniejsze ,że są widoczki szadź , chmury i słońce , fajnie to wygląda Na podejściu na Wysoki , słonce trochę roztopiło ścieżkę i jest takie lekkie powierzchniowe błocko. widoczki ze szczytu za to fajne. oczywiście trzymajcie się ciepło i w świetle dzisiejszego zdarzenia w B Małym tym bardziej uważajcie na siebie chmury wędrują dolinami Wysoka trochę się odsłania północ-południe i jeszcze mi słoneczko poświeciło jak schodziłem dobrze ,że się wybrałem. 7 1 Quote Link to post Share on other sites
Lexi 456 Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 W "małych" górach też trzeba być czujnym ... zwłaszcza w zimie. https://wadowiceonline.pl/wydarzenia/22858-tragedia-pod-potrojna-nie-zyje-kobieta 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 6 minut temu, Lexi napisał: W "małych" górach też trzeba być czujnym ... zwłaszcza w zimie. to prawda , szkoda że nie poznamy przyczyn , może by się człowiek czegoś nauczył 1 Quote Link to post Share on other sites
Lexi 456 Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 5 minut temu, barbie609 napisał: to prawda , szkoda że nie poznamy przyczyn , może by się człowiek czegoś nauczył Pechowa seria - dzień wcześniej też znaleźli człowieka pod Gancarzem (w sumie ten sam rejon Rzyk)... Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 Jednak były Pieniny. Ładne, jakby jeszcze nie zdecydowane by ostatecznie w zimę się ubrać. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,172 Posted December 4, 2022 Share Posted December 4, 2022 26 minut temu, wjesna napisał: Ładne, jakby jeszcze nie zdecydowane by ostatecznie w zimę się ubrać. ładnie powiedziane,fakt tak to wyglądało,tutaj to fajnie widać: 6 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,600 Posted December 5, 2022 Share Posted December 5, 2022 Ciekawe zdjęcie @barbie609 przekładanka zimowo jesienna. 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts