Lavinka Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Witajcie! Chciałabym zapytać Was o szlaki w Tatrach Słowackich, które polecilibyście osobie wybierającej się tam po raz pierwszy. Szukam czegoś niezbyt wymagającego, czegoś porównywalnego do Szpiglasowego Wierchu od D5S, Przełęczy Krzyżne jeśli chodzi o poziom trudności... Które trasy byście mi polecili? : ) Najlepiej z możliwością powrotu w to samo miejsce, gdyż wybieram się samochodem i chciałabym uniknąć podjeżdżania busami... I dodatkowe pytanie- jak to jest z wykupieniem ubezpieczenia? Chciałabym w takowe się zaopatrzyć, gdzie najlepiej je zakupić, jaki rodzaj wybrać- jakieś konkrety polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Cześć. Koniecznie odwiedź Koprowy, widoki świetne, szczyt łatwo dostępny i powrót tą samą drogą do Szczyrbskiego. Jedyny minus to na szlaku jest sporo osób. Krywań nie jest trudny, całkiem przyjemnie się wchodzi, powrót również do Szczyrbskiego. Z takich łatwiejszych, acz dluzszych dróg to z czystym sumieniem zielony staw kieżmarski, szeroka przełęcz i powrót Tatrzańskiej Łomnicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Hej, ja polecam Dolinę Staroleśna i szlak do Zbójnickiej Chaty. Niby tylko dolina a bardzo piękna i nawet łańcuchy są po drodze. No i jeszcze może Przełęcz pod Osterwą- bardzo ładne widoki i szlak dość krótki. Rysy od tamtej strony, jak jeszcze nie byłaś to też są na poziomie Szpiglasowego. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Ubezpieczenie Na Słowację kupowałem w axa assistance albo signal iduna przez internet. Aaa zapomniałbym... Iść trzeba na Małą Wysoką! Trudności nie ma, kilka łatwych łańcuchów i klamer przy podejściu na polski grzebień, na szczyt 1 łańcuch, trasa łatwa. Widoki przy dobrej pogodzie... Wejdziesz to zobaczysz Start Tatrzańska Polianka/Smokowiec albo nawet Wyżne Hagi 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 @Mateusz Z a co proponujesz na powrót z Małej Wysokiej? Tą samą drogą, przez Rohatke, czy Doliną Białej Wody? Ta ostatnia opcja chyba może być problematyczna logistycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) Ja kupiłam w tym roku na próbę ubezpieczenie Szlaki bez granic. Działa we wszystkich górach w Polsce oraz w Tatrach Słowackich a także innych górach w pasie przygranicznym. Na 4 miesiące kosztuje 60-70 zł. A na początek polecam Chatę Teryho a jak się spodoba to można na Lodową Przełęcz Edytowane 28 Lipca 2020 przez Zośka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 35 minut temu, Fibi napisał: co proponujesz na powrót z Małej Wysokiej? Tą samą drogą zejście na parking Oczywiscie lepsza opcją jest przejście przez Rohatkę i zbójnicką, ale to już trochę ciężej. Dolina Białej wody też jest przepięknie, szczególnie otoczenie Litworowego patrząc z góry znad zmarzłego stawu. Tylko wtedy powrót na Łysa polanę, auto zostanie na Slowacji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Jeśli chodzi o ubezpieczenie to wykupuję zawsze w słowackiej firmie, która współpracuje z HZS. W razie czego (odpukać w niemalowane) jest o wiele mniej problemów i formalności. Poza tym wychodzi po prostu taniej. Podstawowy wariant zapewniający pokrycie kosztów akcji ratowniczej takze z użyciem helikoptera to tylko 0.95 EUR na dzień. Formularz jest po słowacku ale wypełnia się to intuicyjnie, trzeba tylko wybrać Republikę Słowacką jako miejsce do którego się udajemy i podać swoje podstawowe dane oraz adres mailowy na który przychodzi potwierdzenie. Płacisz błyskawicznie kartą, robisz zdjęcie karticzki z numerem poistienia i gotowe. https://www.union.sk/poistenie-do-hor 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 A jeśli chodzi o łatwy szczyt z fajnymi widokami to Jagnięcy jest super 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomson Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Ja mam podobnie jak rok temu w AXA, po uprzednim skorzystaniu z rankomatu - za 4 dni ubezpieczenia zapłaciłem 29 zł z hakiem, ale poza pokryciem ewentualnej akcji ratunkowej polisa obejmuje też takie sprawy jak ubezpieczenie bagażu (do 3000zł), zwrot z tytułu opóźnionej podróży z winy przewoźnika, pomoc stomatologiczną (do 1600zł) i w tym roku dodatkowo przed wrażym wirusem. Przypuszczam, że większość polis można stawiać na jednakowej półce, ale nie korzystałem dotąd z nich w praktyce i mam nadzieję nigdy nie skorzystać. @Lavinka, rozważ też zachodnie krańce Tatr Słowackich. Do tych wymagań o jakich pisałaś fajnie nada się też szlak z Zuberca na Siwy Wierch i pierwsza część głównej grani - Brestova-Pachoł-Salatyn szerokimi na ogół szlakami z okresowymi utrudnieniami. Ja idę ponowić próbę za 1,5 tygodnia z tym odcinkiem i dalszą częścią do Wołowca, bo w 2019 dzień za dniem padało i pójście tam byłoby proszeniem się o kłopoty. Podepnę się do tematu choć w innej kwestii - słyszeliście może coś jak aktualnie wygląda sprawa z wchodzeniem na Słowację/nocowaniem w związku z Covidem? Tu pisali, na szczęście już dość dawno, bo 10 lipca że mogą wrócić kontrole graniczne i w ogóle. 5 sierpnia mam zamiar być w Zubercu jadąc tam busem, noclegi w schronach na kolejne dni zaklepane bez żadnych rygorów i covidowych pytań ze strony schronisk. Ale jak z reżimem państwowym wobec turystów z Polski? Oto jest pytanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 @Thomson nie ma problemu z noclegami, ani z normalnym funkcjonowaniem. Wymóg jest, że zakładasz maseczkę w sklepie, restauracji itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Szukam pomysłu, gdzie pójść. Nigdy nie byłam w słowackich Tatrach więc może najwyższy czas.Czy Bystra Ławka ze Szczyrbskiego Jeziora byłaby dobrym pomysłem? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 @Thomson byłam kilka dni temu na Słowacji, dokładnie w okolicach Szczyrbskiego Jeziora i nie zauważyłam żadnych szczególnych reżimów wobec turystów z Polski. Nie wiem jak jest w schroniskach ale kawiarnie, restauracje - zupełnie normalnie. Tylko nie zapomnij maseczki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 @wjesna to bardzo dobry pomysł Dwie piękne doliny, super wodospad i wspaniałe widoki. Baaardzo polecam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 16 hours ago, vatra said: @Thomson byłam kilka dni temu na Słowacji, dokładnie w okolicach Szczyrbskiego Jeziora i nie zauważyłam żadnych szczególnych reżimów wobec turystów z Polski. Nie wiem jak jest w schroniskach ale kawiarnie, restauracje - zupełnie normalnie. Tylko nie zapomnij maseczki Hej, czy na Słowacji teraz takie tłumy jak na Rysach? Chciałam spędzić trochę czasu w Tatrach Bielskich (o ile uda mi się znaleźć transport w tte rejony). Wczorajszy filmik z kolejką na Rysy mnie trochę zaskoczył 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 26 minut temu, aleksandra napisał: Hej, czy na Słowacji teraz takie tłumy jak na Rysach? Chciałam spędzić trochę czasu w Tatrach Bielskich (o ile uda mi się znaleźć transport w tte rejony). Wczorajszy filmik z kolejką na Rysy mnie trochę zaskoczył Byłam we wtorek ( nawet nie w weekend) 21 lipca w Dolinie Młynickiej nad wodospadem i tłum ludzi też mnie zaskoczył. Poza tym mijaliśmy parking przy wejściu do Białej Wody i przyznam że też nigdy nie widziałam tam tyłu samochodów. Być moze Tatry Bielskie nie są przeludnione, musisz sprawdzić Ale nie zniechęcaj się powodzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 @vatra@Luk_ Dzięki za odpowiedzi i słowa otuchy Na pustki w Tatrach nie liczę. Nie mam nic przeciwko kilku osobom na szlaku, ale stanie w kolejce to nie na moje nerwy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 21 godzin temu, Zośka napisał: @wjesna to bardzo dobry pomysł Dwie piękne doliny, super wodospad i wspaniałe widoki. Baaardzo polecam! To koniecznie muszę pójść. Techniczne pytanie, bo to moja pierwsza jazda w strone Słowacji- lepiej zjechać z ronda w Bukowinie na Jurgów czy jechac na Łysa Polanę? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 22 minuty temu, wjesna napisał: To koniecznie muszę pójść. Techniczne pytanie, bo to moja pierwsza jazda w strone Słowacji- lepiej zjechać z ronda w Bukowinie na Jurgów czy jechac na Łysa Polanę? Na Łysą Polanę. Przez Jurgów jest dalej i droga dziurawa Ja byłam 2 tygodnie temu i prawie codziennie jeździłam przez Łysą Polanę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 6 minut temu, Zośka napisał: Na Łysą Polanę. Przez Jurgów jest dalej i droga dziurawa Ja byłam 2 tygodnie temu i prawie codziennie jeździłam przez Łysą Polanę O, to dziękuję za informacje, bo bym pojechała przez Jurgów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Przed chwilą, wjesna napisał: O, to dziękuję za informacje, bo bym pojechała przez Jurgów. Nie ma się co pchać przez Jurgów bo tam robią drogę A dalej są dziury. Przez Łysą jest teraz fajnie bo ciężarowe nie jeżdżą i ruch mniejszy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Dnia 29.07.2020 o 17:28, Zośka napisał: @wjesna to bardzo dobry pomysł Dwie piękne doliny, super wodospad i wspaniałe widoki. Baaardzo polecam! Było pięknie! Pogoda- bajka. Trasa fajna, widoki cudowne, ludzi na szlaku nie aż tak mało ale przecież to niedziela, więc w tygodniu pewnie jest luz. Jedyny zator u szczytu, na przejściu przez przełęcz trzeba było chwilę poczekać. Widziałam, że Satan też miał wczoraj wzięcie. Ktoś był? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, wjesna napisał: Było pięknie! Brawo! Gratuluję Wrzuć jakieś foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 @vatra dzięki. Myślę, gdzie by tu pójść za tydzień. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 @wjesna świetne zdjęcia Jeżeli za tydzień będziesz też na Słowacji to może Koprowy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi