jaaga76 Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Gdzieś w Tatrach (okolice Chochołowskiej???)... taki kwiatek-nie-kwiatek, ale jakoś mi przypadł do gustu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Jesień idzie... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 18 godzin temu, Artur S napisał: Takie ładne i takie trujące Arturze a co to takiego ? Zapewne wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 25 minut temu, karpasani napisał: Arturze a co to takiego ? Zapewne wiesz @karpasani @Artur S A to nie jest tojad przypadkiem??? Znacie nazwę "ludową"? mordownik Edytowane 1 Września 2020 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 28 minut temu, jaaga76 napisał: @karpasani @Artur S A to nie jest tojad przypadkiem??? Znacie nazwę "ludową"? mordownik To by się zgadzało.To chyba jest tojad mordownik.Wygląda bardzo podobnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 To jeszcze roślinka, której identyfikacja zabrała mi ładnych parę godzin ( a na dodatek przez nią nie dałem się komuś skupić na pracy). Myślałem, że to kwiatek, a okazało się, że to owoc sasanki alpejskiej 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 3 godziny temu, karpasani napisał: Arturze a co to takiego ? Zapewne wiesz Oczywiście tojad. Dawniej używany do zatruwania grotów strzał i włóczni, ale też jako środek przeciwbólowy. W starożytnym Rzymie popularny specyfik do pozbywania się konkurencji 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 11 godzin temu, jaaga76 napisał: Gdzieś w Tatrach (okolice Chochołowskiej???)... taki kwiatek-nie-kwiatek, ale jakoś mi przypadł do gustu A wiesz, że dawniej nalewkę z dziewięćsiłu uważano za świetny afrodyzjak?? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 42 minuty temu, Artur S napisał: A wiesz, że dawniej nalewkę z dziewięćsiłu uważano za świetny afrodyzjak?? No proszę... Nie wiedziałam. Czy to dlatego teraz jest pod ochroną? W sumie miłość może być i zabójcza Edytowane 1 Września 2020 przez jaaga76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) @jaaga76 jest pod ochroną, ale np. w Beskidach, gdzie ludzie coraz rzadziej prowadzą gospodarstwa rolne, jest ich już na łąkach bardzo dużo. Najpierw był tojad mocny czyli roślinka na sporządzanie trucizny, teraz dziewięćsił, z którego wytwarzano ponoć skuteczne antidotum....... ciekawe dokąd ten wątek zmierza. Edytowane 1 Września 2020 przez Artur S 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 19 godzin temu, Artur S napisał: To jeszcze roślinka, której identyfikacja zabrała mi ładnych parę godzin ( a na dodatek przez nią nie dałem się komuś skupić na pracy). Myślałem, że to kwiatek, a okazało się, że to owoc sasanki alpejskiej Czy moje kwiatki to ten sam gatunek, który Artur zwie owocem sasanki alpejskiej? Moje widziane w okolicach Osterwy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 I takie cudo w drodze do Popradzkiego Plesa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 23 godziny temu, Artur S napisał: @jaaga76 jest pod ochroną, ale np. w Beskidach, gdzie ludzie coraz rzadziej prowadzą gospodarstwa rolne, jest ich już na łąkach bardzo dużo. Najpierw był tojad mocny czyli roślinka na sporządzanie trucizny, teraz dziewięćsił, z którego wytwarzano ponoć skuteczne antidotum....... ciekawe dokąd ten wątek zmierza. Tak ciekawe gdzie ten wątek zmierza...ale Ty Arturze chyba zostaniesz naszym tatrzańskim-forumowym zielarzem . Gratuluję tak rozległej wiedzy 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominisiaa_k Opublikowano 6 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 @martuś świetne zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 @martuś toż to prawdziwy ogród botaniczny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 @vatra, @Zośka dziękuję Jestem świeżo po powrocie z Tatr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 @martuś czyli jeszcze w euforii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 7 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 24 minuty temu, martuś napisał: @vatra, @Zośka dziękuję Jestem świeżo po powrocie z Tatr Czyli zaczęłaś planować następny wyjazd 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martuś Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 (edytowane) @Zośka oczywiście nawet 18 godzin podróży pociągiem nie przeszkodziło cieszyć się wyjazdem @vatra tak, tym bardziej, że kuzynka też załapała bakcyla (a była pierwszy raz) Edytowane 7 Września 2020 przez martuś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 3 godziny temu, martuś napisał: ak, tym bardziej, że kuzynka też załapała bakcyla (a była pierwszy raz) Brawo dla Ciebie @martuś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 8 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Rosną sobie nad Wielkim Żabim Stawem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 8 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 I nad Litworowym też 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 Nad Morskim.... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi