Kasis Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Czy dzisiaj można na morskie oko,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ale skarpety ciepłe :D góralskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Masakra.A ja spotkałem podobnie ubranego gościa z Ukrainy pod Kozią Przełęczą,w listopadzie.Był tam już śnieg.Nie miał kurtki tylko cienką bluzę i pytał mnie gdzie właściwie jest... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 17 minut temu, Mili Wi napisał: Chyba robimy offtop Ja rok temu, na początku stycznia, fakt tylko z opowiadań jednej pary, słyszałam, że dwie kobity (też z Ukrainy), w spódniczkach wchodziły na Gęsią Szyję dobrze, że nie szły np na Kozi ... Zdjęcia miały bankowo przednie z wyprawy.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) 3 hours ago, Mili Wi said: dwie kobity (też z Ukrainy), w spódniczkach wchodziły na Gęsią Szyję W tym akurat nie widzę czegokolwiek zdrożnego - co prawda nie testowałem, lecz obstawiam, że w takiej kiecy jest nawet wygodniej kroki stawiać, gdyż nic nie ogranicza ruchów. No i gdyby takie ubrania byłyby bez sensu nie trafiłyby do sprzedaży, jak np. to: Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 8 minutes ago, Mili Wi said: @Q'bot ale tamte panie miały ponoć nóżki gołe I nie miały sportowych spódnic, tylko jakieś zwiewne To może robiły sobie sesję ślubną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Nie chcę się wtrącać w moderowanie, ale może ktoś połączy te dwa tematy o MOKO w jeden ? :P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisbin Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Morskie Oko łączy ludzi, tych pozytywnie zakręconych i całą resztę.... 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 To zdjęcie waży więcej niż tysiące słów. Przyznam szczerze, że już dawno żadna fotografia mnie tak nie wzruszyła...(zdjęcie podesłał mi znajomy, który znalazł jej w internecie). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2020 To Daniel z Ustronia. Świetny i bardzo pozytywnie nastawiony chłopak.Wielki szacunek dla Niego i jego rodziców I chyba trochę wstyd dla tych co na wozach... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Bardzo rzetelny i ciekawy artykuł. Podzielcie się proszę Waszymi spostrzeżeniami. https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26235925,harnas-i-kuba-woza-turystow-nad-morskie-oko-to-nie-sa-konie.html#s=BoxOpMT 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GórskiPluto Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Mogliby po prostu zrezygnować z jakiegokolwiek dojazdu i po prostu trzeba się przejść. Udaje się to ogromnej ilości turystów, więc dlaczego wszyscy nie mogą tego iść na pieszo. Oczywiście pomijam pojazdy, gdzie napędem są nasze mięśnie jak rower. Rozumiem, że mogą na tym najbardziej ucierpieć osoby, które zarabiają na przewożeniu i nie są to małe pieniądze, bo by tak o to nie walczyli, ale wciąż myślę, żeby znaleźli inne trasy turystyczne, na których konie by tak nie cierpiały (bardziej płaskie) i zarobiliby podobnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) To temat którego wszyscy unikają bo lepiej przymknąć oczy i udawać że nie widzę. Ale to jak reagujemy na wykorzystywanie koni do pracy ponad ich siły świadczy nie tylko o naszej świadomości i wrażliwości ale również daje przykład innym. Nie oceniam tych którzy korzystają z fasiągów ale gdybym ja nie potrafiła przejść kilku kilometrów po asfalcie to nie pchałabym się w góry tylko do lekarza bo to może być oznaką chorób układu krążenia albo narządów ruchu. Wiem że większość mówi o niepełnosprawnych i starszych ale przez wiele lat chodzenia tą trasą widziałam kto jeździ tymi fasiągami i w 99 % nie są to osoby chore i starsze. Na Słowacji nie ma tego typu praktyk i nigdy nie słyszałam głosów niezadowolenia z tego powodu. Mamy XXI wiek ze wszystkimi zdobyczami techniki nie potrafimy ogarnąć transportu bez udziału zwierząt ? Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez Zośka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 @Zośka nie potrafimy ogarnąć przede wszystkim ludzi, zarówno tych co korzystają, jak i tych co to umożliwiają. Klasyka: prawo podaży i popytu. Póki tu coś się nie zmieni raczej status quo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 8 godzin temu, Zośka napisał: Mamy XXI wiek ze wszystkimi zdobyczami techniki nie potrafimy ogarnąć transportu bez udziału zwierząt ? Najlepsze będą kolejki linowe do wszystkich tatrzańskich atrakcji ? Ciche i ekologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 6 godzin temu, J@n napisał: Najlepsze będą kolejki linowe do wszystkich tatrzańskich atrakcji ? Ciche i ekologiczne. Może nie zauważyłeś ale dyskusja dotyczy tylko transportu konnego do Moka i tylko o tym pisałam. Uważam że zamiast wykorzystywać pracujące ponad siły zwierzęta mogłyby jeździć meleksy bo wiadomo że TPN nie zrezygnuje z takiej kasy. Wiem że łatwiej jest napisać coś złośliwego niż merytorycznego ale zachęcam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Zośka napisał: Wiem że łatwiej jest napisać coś złośliwego niż merytorycznego ale zachęcam Hej Zosiu, praktycznie wszystko już zostało napisane, melexy to jeszcze jeden dodatkowy syf, są też jeszcze elektryczne autobusy, elektryczne rowery i hulajnogi - wszystko to jeszcze zwiększy ilość turystów. Przez tyle lat miłośnicy koni dyskutują o problemie ale oprócz pisania nie robią nic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Tak @J@n to też nie jest rozwiązanie tylko mniejsze zło ale innych rozwiązań nikt oprócz różnych organizacji praw zwierząt nie proponuje. Ja jestem zdania że jak masz zdrowe nogi to ich używaj. Ale nie masz racji że nikt nic nie robi tylko że do rozmów i szukania rozwiązań są potrzebne chęć i dobra wola dwóch stron. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidBike Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Przykujcie się do bryczek w ramach protestu jak wam to przeszkadza. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, DawidBike napisał: Przykujcie się do bryczek w ramach protestu jak wam to przeszkadza. Ale to nie rozwiązuje problemu i to nie jest kwestia "przeszkadzania". Chodzi o znalezienie sensownego rozwiązania. Niestety te z kategorii "złotego środka" są zwykle najtrudniejsze do ogarnięcia. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GórskiPluto Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Parki Narodowe są tworzone, żeby zapobiec niszczeniu natury w ich obrębie, aby chronić ekosystem, zachować przyrodę w stanie nienaruszonym w większym stopniu, aby za X lat kolejne pokolenia mogły zobaczyć jak to wszystko wygląda. Na terenie parku żyją zwierzęta i one też są chronione. Władze i pracownicy parku to zapewne miłośnicy przyrody. Pytanie brzmi: Co zrobiły im konie, że ich tak nienawidzą i wykorzystują? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @GórskiPluto myślę że odpowiedź jest tak oczywista że znają ją wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 4 godziny temu, GórskiPluto napisał: Władze i pracownicy parku to zapewne miłośnicy przyrody. Pytanie brzmi: Co zrobiły im konie, że ich tak nienawidzą i wykorzystują? to bardzo poważny i bezpodstawny zarzut, na miejscu władz i pracowników TPN złożył bym zawiadomienie do prokuratury. Zgodnie z definicją art. 212 § 1 Kodeksu karnego zniesławienie polega na pomawianiu o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) @J@n masz rację. Zarzut pod adresem pracowników TPN jest bezpodstawny. To fiakrzy wykorzystują konie a wladze parku tylko udają że to jest ok. Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez Zośka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 @Zośka @J@n @GórskiPluto ostatni numer TATR jest poświęcona presji w Tatrach. Warto zerknąć. Wątek koni na drodze do Morskiego Oka też się pojawia. Zgadzam się z @J@n że @GórskiPluto przesadził. Tu perspektywa "czarne- białe" i z takimi uogólnieniami się nie sprawdzi . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi