martuś 432 Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 W ogródku nie mam ale też nigdy nie znalazłam go nawet na okolicznych łąkach ? Może klimat u mnie nie odpowiada ? Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,954 Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 5 godzin temu, wjesna napisał: Moze sasiad ma ? Kalafior tobtez kwiatek ? Znalazłam u sąsiada ? 4 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 (edited) 5 godzin temu, wjesna napisał: Kalafior tobtez kwiatek ? To już wyższy poziom. Ja to tak raczej szczypiorek, koperek... Też kwitną jak się zapomni zebrać ? Edited September 15, 2022 by Zośka 3 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted September 15, 2022 Share Posted September 15, 2022 5 godzin temu, jaaga76 napisał: Znalazłam u sąsiada ? Jestem pod wrażeniem 2 Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,428 Posted September 18, 2022 Share Posted September 18, 2022 Takiego słodkiego myszozwierza ? spotkaliśmy na szlaku w Dolinie Małej Zimnej Wody. 9 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,379 Posted September 28, 2022 Author Share Posted September 28, 2022 Rusałka Admirał , dzisiaj na Przełęczy Jałowieckiej 8 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,379 Posted October 5, 2022 Author Share Posted October 5, 2022 (edited) dziś na Kopieńcu dzwonek alpejski -chyba poprawka po konsultacji z Wieśkiem to Dzwonek Drobny w naturze tylko Tatry i Babia Góra Edited October 6, 2022 by barbie609 4 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 793 Posted October 5, 2022 Share Posted October 5, 2022 Dziś w okolicach Beskid - Kasprowy: 7 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,379 Posted October 10, 2022 Author Share Posted October 10, 2022 wczorajsze skromne łupy zimowit jesienny Trzmielina pospolita , trująca , co ciekawe to czerwone uważaliśmy za kwiaty a okazało się,że to pęknięte na cztery części owoce a roślinka kwitnie maj czerwiec 7 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted October 10, 2022 Share Posted October 10, 2022 Ta jesień na zdjęciach to jakby druga wiosna. 3 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 11, 2022 Share Posted October 11, 2022 (edited) Wiem że to trochę inny temat ale chciałam się z Wami czymś podzielić. Rano jadąc do pracy zauważyłam na przejeździe kolejowym czarny kształt. Myślałam że to coś potrącone przez auto ale to był żywy pies. Prawdopodobnie ktoś go położył żeby pozbyć się kłopotu. Pies jest ślepy na oboje oczu, nie słyszy, ma cukrzycę i głęboką ranę w której muchy złożyły jaja i już były larwy. Weterynarz przez godzinę oczyszczał ranę, podawał kroplówkę, antybiotyk i coś tam jeszcze. Na szczęście będzie żył. I teraz pytanie...Jaki człowiek robi coś takiego ? Ten pies ma około 10 lat i co, nagle zrobił się kłopotliwy bo jest chory ? Sami zobaczcie jaki jest sympatyczny?. Już się zadomowił w kotłowni? Edited October 11, 2022 by Zośka 9 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,379 Posted October 11, 2022 Author Share Posted October 11, 2022 37 minut temu, Zośka napisał: .Jaki człowiek robi coś takiego ? Ten pies ma około 10 lat i co, nagle zrobił się kłopotliwy bo jest chory ? Widziałem różne ludzkie zachowania i to wobec osobników swojego własnego gatunku więc takie zachowania wobec starego psa to nic nowego. Z tego co piszesz psisko jest w słusznym wieku i schorowany , jako były technik weterynarii i posiadacz psów mam nadzieję ,że dożyje swoich dni we względnym komforcie. 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 11, 2022 Share Posted October 11, 2022 9 minut temu, barbie609 napisał: mam nadzieję ,że dożyje swoich dni we względnym komforcie. Co prawda nie planowałam na razie psa ale skoro już jest to postaramy się żeby znalazł u nas spokój i poczucie bezpieczeństwa. 8 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 17 godzin temu, Zośka napisał: pytanie...Jaki człowiek robi coś takiego ? Ten pies ma około 10 lat i co, nagle zrobił się kłopotliwy bo jest chory ? Zosiu, nie wiem jakim trzeba być by porzucić psa, ale wiem, że Ci, co porzuconych ratują mają taaaaakie wieeeeelkie serce ❤ Skoro zostaje u Was, to trzeba mu dać imię. 2 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,119 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 @Zośka Jestem pod wrażeniem. Pełen Szacun! ? Moja Perełka ma 13,5 roku. Wciąż chodzi po górach! Czy ten piesek to kundelek? Bo jeśli tak to musi być dużo starszy niż 10. No chyba że jakiś idiota go celowo oślepił. Generalnie nie mam złudzeń co do ludzi i tego jak traktują zwierzęta. Znam osobę co topiła szczeniaki bo za dużo ich było...Dramat! Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 2 godziny temu, wjesna napisał: Skoro zostaje u Was, to trzeba mu dać imię. Koniecznie?. Jakieś propozycje ? @peter1 to kundelek a nie widxi bo ma nieleczoną cukrzycę Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 1 godzinę temu, Zośka napisał: Koniecznie?. Jakieś propozycje ? Czy"Mięguszowiecki Szczyt Wielki" będzie za długie? ? Nie no, co Ty gdziezbym śmiała wybierac imię Twojemu pieskowi, to przywilej właściciela. Myslam, ze to juz staruszek, że ze starości oślepł. A to od cukrzycy. Smutne. Może glupio zapytam, ale to nieodrwacalne? 3 godziny temu, peter1 napisał: Moja Perełka ma 13,5 roku. Wciąż chodzi po górach! Ładny wiek dla pieska. 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 12, 2022 Share Posted October 12, 2022 @wjesna narazie leczymy rany i czekam na wyniki badań krwi. Wiem że można zoperować zaćmę u psa ale weterynarz powiedział że przy cukrzycy i chorych nerkach nie można dać znieczulenia ogólnego. 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 @ZośkaZosiu to pewnie trzeba będzie zostawic sprawę oczu tak, jak jest. Quote Link to post Share on other sites
martuś 432 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 Super, że na Ciebie trafił ? Wzrok psu nie jest tak potrzebny jak nam. Jak się przyzwyczai do otoczenia to będzie śmigał po domu tak że nikt się nie zorientuje że jest niewidomy ? Ludzie są strasznie podli... Pracuje w gabinecie i napatrze się tam na różne straszne historie. Ostatnio TOZ odebrał psa z wrośniętym łańcuchem w szyję. 10 kilo psa a łańcuch miał tak gruby, że niczym nie dało się przeciąć i trzeba było zawołać strażaków do pomocy. Łańcuch był spięty kłódka i trytytkami żaby przypadkiem się nie odpiął? Dużo zdrówka do Twojego nowego przyjaciela ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 @martuś mam nadzieję że się przyzwyczai i zadomowi. Razem jakoś damy radę ? 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 5 godzin temu, martuś napisał: Wzrok psu nie jest tak potrzebny jak nam. Jak się przyzwyczai do otoczenia to będzie śmigał po domu tak że nikt się nie zorientuje że jest niewidomy ? Łatwość przystosowywania się do nowej sytuacji mnie zadziwia u zwierząt. Mój pies miał operacje na nogę, bo zerwał więzadło w kolanie. Ile ja się niepotrzebnie namartwilam jak sobie z nim poradzę po tej operacji, gdy nie będzie mógł na tej nodze chodzić... na swoje usprawiedliwienie mam to, że pies wazy 65 kilo, więc wnoszenie go do domu byłoby dla mnie naprawdę wyzwaniem. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 13, 2022 Share Posted October 13, 2022 5 godzin temu, wjesna napisał: pies wazy 65 kilo, więc wnoszenie go do domu byłoby dla mnie naprawdę wyzwaniem. Wcześniej miałam berneńczyka i jak zachorował to przez tydzień musieliśmy go wynosić żeby załatwił potrzeby fizjologiczne a potem wnosić do domu. Na szczęście to tylko 4 schodki na ganek ale jak po tygodniu zaczął sam wychodzić to byłam w siódmym niebie ? Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,690 Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 16 godzin temu, Zośka napisał: Wcześniej miałam berneńczyka Ja też mialam wczesniej berneńczyka ? Cudowne psy, bardzo przyklejone do człowieka. I ładne. I mądre. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,099 Posted October 14, 2022 Share Posted October 14, 2022 1 godzinę temu, wjesna napisał: Cudowne psy, bardzo przyklejone do człowieka. I ładne. I mądre. I wulkany energii. Nie wiem jak Twój ale mój miał chyba jakiś napęd atomowy bo był nieaktywny tylko jak spał?. Mieliśmy go 16 lat. 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts