barbie609 moder Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ponieważ w wątku Aktualności wywiązała się rozmowa o braciach mniejszych napotkanych na szlakach może przyda się miejsce gdzie można wrzucić fotkę albo opowieść o stworzeniach lub roślinach napotkanych na szlaku . Na rozgrzewkę kilka zdjęć z kilku lat i różnych miejsc. Niektóre z poniższych zdjęć są autorstwa Wieśka , współwędrowca fotografa i przyrodnika . Dzięki niemu zacząłem dostrzegać wiele wspaniałych rzeczy. Na początek roślinki dębik ośmiopłatkowy -Sarnia Skałka aster alpejski j/w szarotka alpejska też z Sarniej Palec Diabła- Gorce Suhora ,koło obserwatorium ptaki Kruk- Tatry Polana pod wołoszynem Pustułka -Małe Pieniny rejon Durbaszki Myszołów -Pieniny rejon Trzech Koron Sóweczka -Małe Pieniny Połonina Kiczera Puszczyk Uralski -Beskid Sądecki niedaleko schroniska Bereśnik Głuszec -Beskid Sądecki pasmo Jaworzyny Krynickiej pełzający i skaczący Padalec -Beskid Żywiecki szlak Przełęcz Zubrzycka -Polica Żaba trawna- Pieniny szlak Przełęcz Osice Przełęcz Szopka Salamandra- Małe Pieniny Wąwóz Homole Pstrągi- Potok Kamionka Wąwóz Homole Świerszcz- Wysoki Wierch Małe Pieniny I na koniec Mieniak Tęczowiec- Beskid Wyspowy, Wielki Luboń poszedłem grubo liczę na to że się podłączy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Ładne zdjęcia. Pamiętam gdy pierwszy raz zobaczyłam kruka. Siedział na skale, potem rozłożył skrzydła i zaskoczyła mnie jego wielkość. Na niebie wydawał się być mniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Lepiężnik złowiony dzisiaj w Pieninach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 wawrzynek wilcze łyko kwitnący an wysokiej przebiśniegi też na Wysokiej Krzyżodziób Świerkowy również mieszkaniec Wysokiej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Pieniński motyl z Wysokiego Wierchu. Podobno w Pieninach wystepuje aż 1555 gatunków tych kolorowych żyjątek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Paź Królowej -piękny co do pienińskich motyli to Wiesiek jest ekspertem , zna miejsca gdzie jaki gatunek wystepuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 39 minut temu, barbie609 napisał: Wiesiek jest ekspertem , zna miejsca gdzie jaki gatunek wystepuje Świetnie może kiedyś będzie okazja żeby się o tym przekonać Niech no tylko nadejdzie już wreszcie wiosna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Ponieważ dziś domowo bo pogoda taka dziwna to trochę pogrzebałem w fotkach na początek śladem @vatra motylki do towarzystwa dla pazia kolega z Pienin Niepylak Memozyna,odcinek Przełęcz Osice -Przełęcz Trzy Kopce niebieski szlak. a oto gorczańscy koledzy z Doliny Kamienicy Rusałka Wierzbowiec oraz Rusałka Żałobnik oraz mieszkaniec Tatr Osadnik Kostrzewiec czarny szlak okolice Waksmundzkiego Potoku i przybysz z daleka Dostojka Malinowiec chyba - Izery rejon kopalni Stanisław a teraz ptactwo Paszkot Pieniny Wysoki Wierch Sójka Ścieżka nad reglami okolice Wierchu Spalenisko oczywiście autorem części zdjęć jest Wiesiek 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Wydaje się że pienińskie są najbardziej barwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 To też jest gorczańska rusałka, taki gatunek oswojony, domowy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 znalazłem jeszcze dwóch fruwających Rudzik -schronisko w Roztoce obczajał czy nam resztki nie spadną Orzechówka Wodogrzmoty czai się na resztki na ławkach 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Ależ piękna ta Orzechówka!!! Ma taką elegancką stylizację Ja znalazłam znad Morskiego takiego "kelnera" Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez vatra 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @vatra on wygląda jakby czekał na napiwek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 3 godziny temu, Zośka napisał: @vatra on wygląda jakby czekał na napiwek. @Zośka on nie wygląda, on czeka nie zapomnij jak będziesz nad Mokiem 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 A propos Moka mi się trafił taki 'złodziej', najpierw porwał jakiejś dziewczynie oscypka a potem jeszcze się czaił na mojego browara .... i jeszcze ten drugi zabezpiecza tyły 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Plon dzisiejszej wycieczki w Pieniny zdjęcia oczywiście Wiesiek Krętogłów Trznadel Orzechówka w swoim właściwym środowisku Ropuchy w trakcie rozmnażania się to co wygląda ja sznurek to skrzek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 Dnia 27.04.2021 o 22:08, Krzysiek Zd napisał: A propos Moka mi się trafił taki 'złodziej', najpierw porwał jakiejś dziewczynie oscypka a potem jeszcze się czaił na mojego browara .... i jeszcze ten drugi zabezpiecza tyły A ja do tej pory myślałam, że przy Moku to tylko niedźwiedzia trzeba się bać.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: A ja do tej pory myślałam, że przy Moku to tylko niedźwiedzia trzeba się bać.... Widocznie dawno tam nie byłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 2 godziny temu, jaaga76 napisał: A ja do tej pory myślałam, że przy Moku to tylko niedźwiedzia trzeba się bać.... Nie wiem czy trzeba się od razu bać ale na pewno trzeba mieć oczy dookoła głowy 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Grzebiąc w starych zdjęciach znalazłem jeszcze takiego gorczańskiego latacza Mieniak Stróżnik lipiec 2019 GPN rejon Liberatora 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Są tu już na forum łowcy wschodów i zachodów słońca. Teraz doszli łowcy motyli, ptaków i kwiecia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Jak już wspominałem w dziale Gorce w dniu dzisiejszym na górze Wdżar udało się nam odnaleźć super rzadką , krytycznie zagrożoną, rosnącą w Polsce tylko tutaj roślinę Tadam.... oto Rozrzutka Brunatna , wpisana do ,, Czerwonej Księgi Karpat,, , uznana za gatunek krytycznie zagrożony tak chodzi o tą zieloną paprotkę ujawnił się również stosunkowo rzadki górski ptak Drozd Obrożny tutaj jak widać przy posiłku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 @barbie609jak rozróżniacie takie cuda jak ta paprotka od innej paprotki? Macie wśród Was zapalonego przyrodnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) @wjesnaTo jest działka kolegi Wieśka , zapalonego przyrodnika , fana motyli zwłaszcza pienińskich. Edytowane 17 Maja 2021 przez barbie609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 @barbie609 musi być ciekawą osobą, pasja dodaje ludziom takiego błysku, że nawet jeśli czyjąś pasją jest najnudniejsze zajecie świata czyli wędkarstwo, to potrafi o tym tak opowiadać, że chce się słuchać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi