Mateusz Z 3,060 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 (edited) Przyszedł czas, aby odwiedzić moją kochaną Babią Górę. Forumowe wpisy, zdjęcia z Diablaka tylko przybliżały ten moment. Zamknięte cmentarze, weekend, pogoda miała dopisać... Cóż, wybór mógł być tylko jeden. W sobotę zaczynamy wyprawę z Zawoi Markowa. Zielonym szlakiem dochodzimy do schroniska, skąd dalej tylko jedyną słuszną trasą na szczyt Diablaka, a mowa o Perci Akademików. Na początku wyprawy pogoda niedopisuje, jest pochmurno, lekko mży. Miało się rozpogadzać na popołudnie. Jednak im wyżej tym lepiej ? W końcu docieramy na wierzchołek. Tatry widać jak na dłoni. O dziwo przy tak ładnej pogodzie na szczycie nie ma tłumów. Spokojnie znajdujemy miejsce pod wiatrochronem i wchłaniamy przepiękne widoki. Nim się obejrzałem nadszedł czas na spektakl jakim jest zachód słońca. Noc przebiega spokojnie, na szczycie pustki. Kolejnym etapem wycieczki jest oglądanie wschodu słońca. Zapowiada się rewelacyjne. Przez noc powstało morze chmur, z każdą minutą podnosiły się coraz wyżej. Na Diablaku pojawiają się turyści, nachodzą szczyt z każdej możliwej strony ? Oczywiście na szczycie piwko i wracamy przez przełęcz Brona. Cała wyprawa kończy się dobrze, szczęśliwi wracamy do domów. Edited November 18, 2020 by Mateusz Z 8 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,585 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Zazdroszczę widoków. Moje fotki przy Twoich wyglądają blado?. Pogodę miałeś świetną. 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,120 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 1 godzinę temu, Zośka napisał: Pogodę miałeś świetną Takie rzeczy na Babiej? Mało spotykane. 2 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,060 Posted November 18, 2020 Author Share Posted November 18, 2020 2 godziny temu, wjesna napisał: Takie rzeczy na Babiej? Mało spotykane. Babia to magiczna góra, tam dziać się może wszystko ? Ale fakt, pogoda igła 2 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,257 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 Jak pięknie.....? 1 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,257 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 @Mateusz Z a wchodziles kiedys tą drogą w zimie lub tez lekko zimowych warunkach .... myślałam o początku grudnia, ale tam gdzie te "schodki" to będzie do przejscia gdyby był śnieg....??? Quote Link to post Share on other sites
Fibi 1,582 Posted November 18, 2020 Share Posted November 18, 2020 @Anuś oficjalnie na zimę ten szlak się zamyka że względu na zagrożenie lawinowe ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,060 Posted November 19, 2020 Author Share Posted November 19, 2020 21 godzin temu, Anuś napisał: @Mateusz Z a wchodziles kiedys tą drogą w zimie lub tez lekko zimowych warunkach .... myślałam o początku grudnia, ale tam gdzie te "schodki" to będzie do przejscia gdyby był śnieg....??? Zimą tędy nie szedłem, choć miałem ochotę w styczniu pójść percią, ale zcykałem się, bo musiałbym iść w nocy sam na wschód przy zagrożeniu lawinowym. W maju i późnym listopadzie szedłem przy odrobinie śniegu, ale nawet raczki się nie przydały. Fakt, są tam miejsca, gdzie lawina może porwać, ale to nie to co Tatry. Myślę, że spokojnie dasz radę przejść w grudniu przy oblodzeniu, nie jest tak strasznie jak o tej trasie piszą. W trudniejszych momentach jest biżuteria, jest się czego złapać. Przy śniegu warto mieć raczki, a nawet raki. 1 1 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted November 22, 2020 Share Posted November 22, 2020 @Mateusz Z dlaczego Ty masz zawsze taką lampę w górach, nawet na Kapryśnicy??Tłumacz się zaraz tutaj?? 1 3 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,060 Posted November 22, 2020 Author Share Posted November 22, 2020 28 minut temu, vatra napisał: dlaczego Ty masz zawsze taką lampę w górach, nawet na Kapryśnicy??Tłumacz się zaraz tutaj?? Wyczekuje dobrych warunków, śledzę prognozy pogody i jak ma być ładnie to jadę, czasem decyzja zapadła w dzień wyjazdu. 2 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,265 Posted November 23, 2020 Share Posted November 23, 2020 @vatra Babia to @Mateusz Z królowa. wiesz jak jest... Król przybywa, królowa się stroi ??? It's not logic, it's love... 1 1 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 731 Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 Dnia 22.11.2020 o 14:26, vatra napisał: @Mateusz Z dlaczego Ty masz zawsze taką lampę w górach, nawet na Kapryśnicy??Tłumacz się zaraz tutaj?? Natalia - Mateusz to coś więcej niż człowiek gór? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 731 Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 Mateusz fajna relacja i piękne zdjęcia ale do tego to mnie już przyzwyczaiłeś??????? 3 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 3,060 Posted November 25, 2020 Author Share Posted November 25, 2020 15 godzin temu, karpasani napisał: Mateusz fajna relacja i piękne zdjęcia ale do tego to mnie już przyzwyczaiłeś Dzięki. Musimy się razem gdzieś w wybrać w najbliższym czasie :) 2 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 2,430 Posted January 6, 2021 Share Posted January 6, 2021 Dwa tygodnie temu pizgało jak w Kieleckiem. Zmarzliśmy z Kasia jak diabli ? IMG_5147.MP4 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts