Skocz do zawartości

Od chaty do chaty przez wodospady, czy Dolina Staroleśna

jaaga76

Rekomendowane odpowiedzi

Życie weryfikuje plany, także te górskie... i czasami trzeba odpuścić. No i w ramach "odpuszczania" wybraliśmy się na wycieczkę do Doliny Staroleśnej. Do Starego Smokowca dotarliśmy elektriczką, która naprawdę robi robotę. Przy okazji wiecie, że już ok. 1902/1903 roku z Popradu do Smokowca jezdził trolejbus, który kilka lat później został zamieniony na elektriczkę? Mniej więcej w tym samym czasie powstała pierwsza wersja kolejki na Hrebienok (ot... efekt czekania na pociąg 45 minut 😄 - wszystkie tablice wokół stacji przeczytałam). Oszczędzając nogi skorzystaliśmy z kolejki na Hrebienok i po kilku minutach, minąwszy Bilikową Chatę,  skierowaliśmy się na zielony szlak,  który zaprowadził nas do kolejnych odsłon Wodospadów Zimnej Wody.

20240625_085901.thumb.jpg.48a43539a233101dc2524644dc8103f2.jpg

20240625_090659.thumb.jpg.f0fbba6c9bdd2b01ca9760f2e9ba7e9c.jpg

20240625_091830.thumb.jpg.9226bf04f96766533d45d2ef9920903d.jpg

IMG-20240625-WA0109.thumb.jpg.09af1e08a20e989d8d4f35a7f3c00a94.jpgByliśmy na nich sami, co nas absolutnie nie martwiło. Sesja fotograficzna i ruszyliśmy w kierunku Rajnerowej Chaty. W Chatce warto obejrzeć dzwonki (owcze?) i sprzęt sportowy oraz skosztować pysznej herbatki (piękny kaflowy piec). 

20240625_093349.thumb.jpg.97dcd59976ce3bc71fdeaf24f514fef0.jpg

20240625_093554.thumb.jpg.10234dd281e27c20893a28e5887a92eb.jpgOd tego momentu do naszego celu poprowadził nas niebieski szlak, przez większość doliny towarzyszył nam będzie potok (Poprad?). Szlak jest skrzyżowaniem "ceprostrady" na Szpiglas i podejścia nad Czarny Staw pod Rysami - takie moje skojarzenia.  Im dalej w dolinę tym bardziej imponująca panorama się robiła. Po lewej stronie rozgościł się  min. Sławkowski Szczyt, po prawej (już przy Zbójeckiej Chacie  bardziej) pięknie prezentował się Jaworowy, zaś perspektywę zamykał Świstowy i Mała Wysoka, z wyraźnie zaznaczoną Rohatka (lekcja topografii odrobiona 😉). Widoki były godne, a dodatkowo wzmocnione pojawiającymi się co jakiś czas chmurami. Tuż przed pierwszym stawkiem udało się nam wypatrzyć kozicę. Generalnie fajny spacer (moje 2/3 Ekipy ma "nieco" inne zdanie, ale co ja na to mogę... 😅), dla mnie w ramach regeneracji. 

20240625_104338.jpg

20240625_110758.jpg

20240625_112436.jpg

20240625_114021.jpg

IMG-20240625-WA0091.jpg

20240625_125710.jpg

20240625_125707.jpg

20240625_125714.jpg

Edytowane przez jaaga76
  • Lubię to ! 13
  • Dziękuję 1

Regeneracja fajna. Dolina jedna z ładniejszych. W ubiegłym roku w sierpniu miałem przyjemność ponownie tam być przy zejściu z Czerwonej Ławki.  Nie było jakoś specjalnie tłoczno.  O ile dobrze kojarzę z poprzednich wizyt w Staroleśnej, obok Zbójnickiej chaty jest makieta okolicy - fajna sprawa.  W moim subiektywnym odczuciu najlepiej przy wylocie z doliny prezentuje się Pośrednia Grań - przepięknie.

Pogoda ekstra.  Czasem na tak zwane spacerki regeneracyjne pogoda jest lepsza niż na ambitniejsze trasy.

Edytowane przez Pablo P
  • Lubię to ! 2

4 godziny temu, Zośka napisał:

regenerować

Nie chcę wyjść na marudę,  ale - wiecie - człowiek jak już się w Tatry wypuści, to tak by chciał więcej i najchętniej coś nowego. A nie zawsze się udaje... 

Generalnie jestem zadowolona. Moja Ekipa SiS zrobiła swojego maksa, dalej chcą chodzić po Tatrach, więc jest ok. 

• Lubię to ! 3

18 minut temu, jaaga76 napisał:

Nie chcę wyjść na marudę,  ale - wiecie - człowiek jak już się w Tatry wypuści, to tak by chciał więcej i najchętniej coś nowego. 

Też tak mam. Zawsze szkoda mi czasu na odpoczynki, regenerację czy chodzenie po dolinkach. Regeneruję się po powrocie😁

• Lubię to ! 1
  • Dziękuję 1

26 minut temu, J@n napisał:

wygląda na to że w całej Dolinie były tylko te 2 Laski Nebeske

Prawie... 😉.  Było naprawdę mało ludzi. Po drodze minęliśmy może z 15 osob. Nieco więcej było pod schroniskiem, ale nie tłok. Zwróciliśmy uwagę na sporo grup szkolnych. Okazało się, że  Słowacy kończą rok szkolnych dopiero 30 czerwca i te ostatnie dni "włóczą" młodzież po górach. Fajnie 😊

9 godzin temu, wjesna napisał:

@jaaga76wodospady to piękne miejsce,  w dodatku mieliscie je na wyłączność. Pogoda była, woda rozbijała się o skały, tylko się cieszyć z takiej wycieczki. Nie jest tak, że zawsze trzeba wysoko, w dolinach też piękne 🙂 

Szczególnie że te słowackie doliny są całkiem wysoko.

@Zośka mi też szkoda czasu na jakieś spacerki po lesie.. Czasem mówię: no dobra, w pracy odpocznę 😁

• Lubię to ! 4

• 3 miesiące temu...

Witaj.Jakiś trudności technicznych to tam nie ma.

50 minut temu, Abrajaga napisał(a):

z rodzicami sprawnymi fizycznie koło 60

no wiesz zależy co rozumiesz przez ,,sprawnymi fizycznie,, . Jeśli rodzice nie są ,,rozchodzeni,, to może się okazać ,że to nie będzie dla nich przyjemność. Jeżeli dla nich /i dla Ciebie/ pierwsza trasa lub powrót po długiej przerwie to może na początek coś niżej , łatwiej.

• Lubię to ! 2

2 godziny temu, Abrajaga napisał(a):

Witajcie, chcę z rodzicami sprawnymi fizycznie koło 60 😊 wybrać się do chaty Teryego ze Starego Smokowca.

Czy trasa jest wymagająca i ciężka (jakieś podejścia z łańcuchami) czy w miarę normalna tyle że długa na cały dzień?

Zawsze można skrócić wjeżdżając(i zjeżdżając) kolejką na Hrebienok. Można też dojść do Chaty Zamkovskiego i tam zdecydować czy mamy siłę na więcej. Dolina Zimnej Wody jest na początku dość płaska, dopiero potem wyrasta stromy próg. Tu znowu można dojść pod próg i się namyślić czy idziemy dalej. A sama dolina to też bardzo ładne miejsce. A łańcuch to tam nawet jest przy wodospadzie, ale raczej niepotrzebny, jak tam byłam pierwszy raz to go nawet nie widziałam.  Kondycyjnie ta końcówka podejścia jest dość wymagająca, ale nie żeby mordercza 😉

• Lubię to ! 4

3 godziny temu, Abrajaga napisał(a):

Witajcie, chcę z rodzicami sprawnymi fizycznie koło 60 😊 wybrać się do chaty Teryego ze Starego Smokowca.

Czy trasa jest wymagająca i ciężka (jakieś podejścia z łańcuchami) czy w miarę normalna tyle że długa na cały dzień?

Koło 60 to bym nie ryzykował 

8 godzin temu, Abrajaga napisał(a):

Sprawni fizycznie w wieku 60 lat - to pojęcie względne. Chodzili gdzieś ostatnio w Tatrach? 

A co do samej trasy -  nie jest bardzo wymagająca, poza tym zawsze można zawrócić, gdyby się nie czuli na siłach.

Bo najgorsze co można zrobić w górach to pchać się do góry na siłę, gdy tych sił zaczyna brakować. 😎

• Lubię to ! 2

8 godzin temu, Abrajaga napisał(a):

Myślę że spokojnym tempem i przy ładnej pogodzie rodzice nie będą mieli problemu z wejściem🙂. Widywałam tam osoby starsze a raz nawet całą grupę seniorów.

• Lubię to ! 3