Skocz do zawartości

Od chaty do chaty przez wodospady, czy Dolina Staroleśna

jaaga76

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Fibi napisał(a):

Zawsze można skrócić wjeżdżając(i zjeżdżając) kolejką na Hrebienok. Można też dojść do Chaty Zamkovskiego i tam zdecydować czy mamy siłę na więcej. Dolina Zimnej Wody jest na początku dość płaska, dopiero potem wyrasta stromy próg. Tu znowu można dojść pod próg i się namyślić czy idziemy dalej. A sama dolina to też bardzo ładne miejsce. A łańcuch to tam nawet jest przy wodospadzie, ale raczej niepotrzebny, jak tam byłam pierwszy raz to go nawet nie widziałam.  Kondycyjnie ta końcówka podejścia jest dość wymagająca, ale nie żeby mordercza 😉

Byłam z rodzicami na Czerwonych Wierchach z Kir do Kir zrobiliśmy pętlę. Zamiast zejść na Kondrackiej przełęczy w prawo na Kuźnice do poszliśmy w lewo do Kir. Przy schodzeniu, gdzie są wysokie kamienie to był chyba jedyny problem, ale dali rady (trochę po bluzgali, ale jakoś poszło). Miało zająć 9h zajęło prawie 11.

12 minut temu, Abrajaga napisał(a):

Byłam z rodzicami na Czerwonych Wierchach z Kir do Kir zrobiliśmy pętlę.

czyli kondycyjnie jest chyba OK. Jeśli nie chcesz żeby Ci marudzili a chcesz coś na Słowackiej stronie  to ja proponuję :https://mapa-turystyczna.pl/route/33fn8 .

Spokojny ,przyjazny ,piękny szlak. Oczywiście można opcjonalnie zaliczyć Białe Plesa , albo Serokie Sedlo.

Albo taki klasyk

https://mapa-turystyczna.pl/route/35el0

relacje z tych okolic znajdziesz w dziale Wasze Wycieczki

• Lubię to ! 2

6 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

czyli kondycyjnie jest chyba OK. Jeśli nie chcesz żeby Ci marudzili a chcesz coś na Słowackiej stronie  to ja proponuję :https://mapa-turystyczna.pl/route/33fn8 .

Spokojny ,przyjazny ,piękny szlak. Oczywiście można opcjonalnie zaliczyć Białe Plesa , albo Serokie Sedlo.

Albo taki klasyk

https://mapa-turystyczna.pl/route/35el0

relacje z tych okolic znajdziesz w dziale Wasze Wycieczki

A coś z Szczyrbskiego  Jezioro (Štrbské Pleso) możesz polecić jakąś wycieczkę?

12 minut temu, Abrajaga napisał(a):

Może Skrajne Solisko?

Albo ze Szczyrbskiego do Popradzkiego i stamtąd na Osterwe. Można zejść tą samą drogą albo pójść dalej Magistralą Tatrzańską do Batyżowieckiego Stawu(przepiękne miejsce) i Śląskiego Domu.

Albo Koprowy Wierch, ale to już trochę dłuższa wycieczka (ale nie dłuższa niż Czerwone Wierchy)

• Lubię to ! 4

Godzinę temu, Abrajaga napisał(a):

Do wodospadu Skok na pewno dojdziesz z rodzicami bez problemu tylko będzie trzeba wrócić tą samą drogą. 

I jak pisała @Fibi możecie iść do Popradskiego Plesa i na przełęcz pod Osterwą.

• Lubię to ! 4

W dniu 28.09.2024 o 14:31, Abrajaga napisał(a):

Najprościej - wjazd kolejką i potem podejście na Skrajne Solisko. Na dół znów kolejką, albo piechotą, przyjemnym spacerem przez dolną część Doliny Furkotnej (uwaga, szlak miejscami dość zniszczony) i dalej do Szczyrbskiego Plesa.  Można też podejść Furkotną w górę, nad Stawy. 

• Lubię to ! 1

9 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Najprościej - wjazd kolejką i potem podejście na Skrajne Solisko. Na dół znów kolejką, albo piechotą, przyjemnym spacerem przez dolną część Doliny Furkotnej (uwaga, szlak miejscami dość zniszczony) i dalej do Szczyrbskiego Plesa.  Można też podejść Furkotną w górę, nad Stawy. 

Czyli jak każdy na Słowacji 🤣

• Haha 1

W dniu 28.09.2024 o 14:21, Abrajaga napisał(a):

Tatras Tower

Wciąż nie rozumiem jak można było takie g... tam postawić. 😬

A co do parkingu - w sumie w tym roku nie zwróciłem uwagi czy obok już był czynny parking. Być może tak. Ja parkuję zwykle na tym starym, dwupoziomowym, albo w okolicach straganów, jeśli jest tam miejsce. 

Edytowane przez Jędrek