Zośka Opublikowano 3 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2024 1 godzinę temu, peter1 napisał: Brat był ostatnio i mówi, że ten duży parking już nie jest darmowy... Ten duży, wysoko pod kolejką ?To chyba coś nowego bo zimą był jeszcze darmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 3 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2024 1 godzinę temu, Zośka napisał: Ten duży, wysoko pod kolejką ?To chyba coś nowego bo zimą był jeszcze darmowy. O zimie nic nie wiem. Mowi że płacił w tym i zeszłym roku. Ja nie potwierdzę bo ostatnio tam nie parkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 10 godzin temu, Zośka napisał: Ten duży, wysoko pod kolejką ?To chyba coś nowego bo zimą był jeszcze darmowy. Zimą być może, ale latem na pewno od co najmniej 2 sezonów jest płatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 13 godzin temu, J@n napisał: trzeba być chorym aby jechać w Tatry samochodem Trzeba być ciężko chorym aby jechać tam bez samochodu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 4 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 14 godzin temu, jaaga76 napisał: "Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie...." Strasznie dużo kombinowania.... i jeszcze te 6 km spacerku po akcji. Chyba jednak nie.... A jeśli ktoś nie chce tuptać te 3 km z Łysej Polany do Jaworiny to może podjechać autobusem. Ostatni z Łysej do Popradu odjeżdża o 19 50. Tak było 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 2 godziny temu, Jędrek napisał: Trzeba być ciężko chorym aby jechać tam bez samochodu. Typowe podejście standartowego tatrzańskiego janusza, jak by nie było szlabanu na Palenicy to by swoje suviki na morenie Morskiego Oka parkowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 Wszystko ma swoje plusy i minusy. Samochodem dojedziesz gdzie chcesz ale nie masz pewności kiedy i czy uda Ci się zaparkować. Drogi są jakie są, aut sporo, parkingi za małe i nie są tanie, remonty itp. Co chwilę wymyślają jakieś nowe utrudnienia. Mimo tego przewagą samochodu jest to że jedziesz kiedy chcesz i gdzie chcesz. Transport publiczny leży, busy do Palenicy i Łysej Polany wyjeżdżają dopiero po 6 a o tej godzinie a czasem wcześniej chciało by się już być na szlaku. Po stronie słowackiej jest elektriczka i przynajmniej w rejonie Tatr Wysokich jest to dość dobrze zorganizowane, gorzej z Zachodnimi. Kiedyś bez samochodu ze Sczyrbskiego Plesa zrobiliśmy Bystrą w Zachodnich ale zajęło to 14 godzin. Zakopane jest oddalone od Łysej Polany 18 km droga wąska, kręta i ostatnio remontowana. Chyba lepiej nadrobić drogi i pojechać przez Poronin i Jurgów na Słowację. Samochodem na Słowację tez lepiej Zakopane minąć, w Nowym Targu odbić i pojechać prze Białkę oraz Jurgów. Chciało by sie aby przynajmniej w tak popularnym turystycznie rejonie była dobrze rozwinięta komunikacja ale niestety nie jest. Jeżeli chodzi Rysy to bardzo ciekawa trasą jak dla mnie jest ta którą proponuje @peter1 Biała Woda, Dolina Cięzka , Waga, Rysy, Morskie , Palenica (tym bardziej że nie byłem w Dolinie Ciężkiej). Ze Szczyrbskiego ( w zasadzie z miejscowości Poradzkie Pleso będzie bliżej) przez Poradzkie Pleso i dalej Waga, Rysy, MOKO, Palenica trasa długa teoretycznie można ją zrobić w jeden dzień 11 do 12 godzin powinno wystarczyć. Przed 6 być na Łysej autobus do Smokowca, w Smokowcu około 7, Popradskie około 8, Palenica godzina 20. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 4 godziny temu, Jędrek napisał: 18 godzin temu, J@n napisał: trzeba być chorym aby jechać w Tatry samochodem Trzeba być ciężko chorym aby jechać tam bez samochodu Panowie ,nie jesteśmy na forum medycznym i nie będziemy sobie diagnoz stawiać. 1 godzinę temu, J@n napisał: tatrzańskiego janusza, no akurat @Jędreko ,,januszowanie,, to nie posądzam,więc może bez takich pejoratywnych określeń .Proszę. a co do komunikacji , niestety jest jaka jest , bałagan , nieegzekwowanie przez administrację rozkładów jazdy.O ile jeszcze np z Palenicy , Kir z bólem ale da się wydostać to z innych miejscowości bywa do kitu zwłaszcza w niedzielę. Do samego Z-nego wróciły pociągi ale dalej to problem. My i w Tatrach i w okolicznych pasmach stosujemy czasem taktykę dwóch samochodów przez co niestety przyczyniamy się do zajętości miejsc. Co do płatnych parkingów to niestety są drogie. Na parkingach prywatnych , czasem nawet na słowackiej stronie ,,miejscowe blachy,, mogą liczyć na delikatne zniżki , na ,,parkowych nie ma takiej opcji,, a i jak zaparkuję na dziko gdzieś na jakimś skrawku to raczej nikt mi krzywdy nie zrobi nawet jeśli to akurat jego skrawek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 3 godziny temu, J@n napisał: Typowe podejście standartowego tatrzańskiego janusza, Typowych januszy raczej widywałam wysiadających z busów z piwem w ręce. Lepiej im jechać busem bo mogą pić już po drodze jadąc fasiągiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 2 godziny temu, barbie609 moder napisał: pejoratywnych to był komplement a może zrzędzenie starego tatromaniaka ? w Tatrach byłem w życiu więcej niż 100 razy może nawet bliżej mi do 200 a autem mogę policzyć na palcach 1 ręki - dokładnie 5 przy czym raz wybili mi szybę i ukradli radio (w Zakopanym) i raz próbowali dobrać się do bagażnika niszcząc kompletnie klapę (Smokowiec) Teraz każdy chce szybko i jak najwyżej podjechać, porobić foty do insta albo innych forów. Kiedyś na Gerlach prowadziło się ze Smokovca, Polianki albo Wyżnich Hag a teraz przewodnik ładuje grupę do auta i wiezie pod schronisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 (edytowane) 48 minut temu, J@n napisał: Teraz każdy chce szybko i jak najwyżej podjechać, porobić foty do insta albo innych forów. Kiedyś na Gerlach prowadziło się ze Smokovca, Polianki albo Wyżnich Hag a teraz przewodnik ładuje grupę do auta i wiezie pod schronisko Może nie zawsze pośpiech jest podyktowany tym aby szybko zrobić zdjęcia, czasem jest to podyktowane ewentualnym załamaniem pogody. Ja i wiele osób które znam lubią "pobyć" trochę z górami, a szczególnie kiedy wejdą na szczyt, przełęcz lub będąc w jakimś fajnym miejscu. Na Furkocie i Hrubym byliśmy kiedyś ze znajomymi prawie 4 godziny w sumie. Pogoda fajna, stabilna, widoki super. Rzeczywiście przewodnicy tak robią podjeżdżają do Śląskiego Domu autem ale to ich decyzja. Kiedy byłem na Gerlachu jechaliśmy z Tatrzańskiej Polianki, o 6 rano byliśmy pod Śląskim Domem a o 12:30 już na dole w Smokowcu. Na szczycie około 30 minut. Gość nas pogonił ale nie narzekam fajnie było. Edytowane 4 Czerwca 2024 przez Pablo P 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 13 godzin temu, J@n napisał: Typowe podejście standartowego tatrzańskiego janusza, jak by nie było szlabanu na Palenicy to by swoje suviki na morenie Morskiego Oka parkowali Trochę cię fantazja poniosła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 12 godzin temu, Pablo P napisał: Transport publiczny leży I w zasadzie od 30 lat w tym temacie niewiele się zmieniło. Może jedynie to że zamiast pordzewiałych Nysek jeżdżą pordzewiałe Mercedesy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 9 godzin temu, Pablo P napisał: a o 12:30 już na dole w Smokowcu. Na szczycie około 30 minut Bo vodca na Gerlach jak koń z Palenicy - dwa razy dziennie trasę robi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 9 godzin temu, J@n napisał: w Tatrach byłem w życiu więcej niż 100 razy może nawet bliżej mi do 200 Ja od prawie 30 lat, od 2 do 5 wyjazdów rocznie, a na palcach jednej ręki mogę policzyć wyjazdy pociągiem, zamiast autem. I nigdy żadnych przygód typu kradzieże czy zbite szyby nie miałem. Zdarzały się jakieś przypadki drogowe (awarie, stłuczki), no ale to się zdarza wszędzie, więc bez związku z Tatrami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2024 9 godzin temu, J@n napisał: porobić foty do insta albo innych forów. Takich jak to 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek Andrzej Opublikowano 5 Czerwca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2024 9 godzin temu, Jędrek napisał: Bo vodca na Gerlach jak koń z Palenicy - dwa razy dziennie trasę robi. A ja wspinałem się z Vlado Tatarką . Jemu też zadedykowałem mój przewodnik Nieznane Tatry. Niestety zginął na Ganku w czasie wspinaczki z córką. On jak miał klientów to ich wyprowadzał 3 grupy dziennie na Gierlach. To był wspaniały kultowy wspinacz , ratownik i narciarz. Człowiek legenda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 Dnia 3.06.2024 o 17:17, peter1 napisał: wzdłuż drogi nie wolno już. Zakładają blokady na koła. A to niegrzeczni Słowacy. Czasem tam się parkowało. Ale chyba nie było zakazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 1 godzinę temu, wjesna napisał: tam się parkowało. JANUSZ zaparkuje wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 Dnia 4.06.2024 o 20:51, Jędrek napisał: Trochę cię fantazja poniosła nie trzeba wielkiej fantazji aby domyśleć się gdzie janusz zaparkuje jeśli nie będzie zakazu i szlabanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 27 minut temu, J@n napisał: JANUSZ zaparkuje wszędzie Też tam parkowałam, a nie mam na imię Janusz. Ale to miło być w elicie która potrafi zaparkować wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 2 godziny temu, wjesna napisał: Ale chyba nie było zakazu. Przy parkowaniu nie tylko znaki mają znaczenie , przepisy ogólne też.Ponadto istnieje takie pojęcie jak tamowanie , utrudnianie ruchu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 24 minuty temu, barbie609 moder napisał: Przy parkowaniu nie tylko znaki mają znaczenie , przepisy ogólne też.Ponadto istnieje takie pojęcie jak tamowanie , utrudnianie ruchu. Ta uwaga jeszcze w ramach pouczeniu czy już mandatu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 1 godzinę temu, wjesna napisał: a nie mam na imię Janusz. to nie imię tylko stan umysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Czerwca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2024 1 godzinę temu, wjesna napisał: a uwaga jeszcze w ramach pouczeniu czy już mandatu? po prostu Was uprzedzam, czasem kierowcy byli bardzo zdziwieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi