Skocz do zawartości

Wycieczka na Rysy

Leszek Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, jaaga76 napisał:

"Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie...." 😆

Strasznie dużo kombinowania.... i jeszcze te 6 km spacerku po akcji. Chyba jednak nie....

A jeśli ktoś nie chce tuptać te 3 km z Łysej Polany do Jaworiny to może podjechać autobusem. Ostatni z Łysej do Popradu odjeżdża o 19 50. Tak było 3 lata temu.

Wszystko ma swoje plusy i minusy.  Samochodem dojedziesz gdzie chcesz ale nie masz pewności kiedy i czy uda Ci się zaparkować.  Drogi są jakie są, aut sporo, parkingi za małe i nie są tanie, remonty itp. Co chwilę wymyślają jakieś nowe utrudnienia.  Mimo tego przewagą samochodu jest to że jedziesz kiedy chcesz i gdzie chcesz. Transport publiczny leży, busy do Palenicy i Łysej Polany wyjeżdżają dopiero po 6 a o tej godzinie a czasem wcześniej chciało by się już być na szlaku.  Po stronie słowackiej jest elektriczka i przynajmniej w rejonie Tatr Wysokich jest to dość dobrze zorganizowane, gorzej z Zachodnimi. Kiedyś bez samochodu ze Sczyrbskiego Plesa zrobiliśmy Bystrą w Zachodnich ale zajęło to 14 godzin.  Zakopane jest oddalone od Łysej Polany 18 km droga wąska, kręta i ostatnio remontowana.  Chyba lepiej nadrobić drogi i pojechać przez Poronin i Jurgów na Słowację. Samochodem na Słowację tez lepiej Zakopane minąć, w Nowym Targu odbić i pojechać prze Białkę oraz Jurgów.   Chciało by sie aby przynajmniej w tak popularnym turystycznie rejonie była dobrze rozwinięta komunikacja ale niestety nie jest.  Jeżeli chodzi Rysy to bardzo ciekawa trasą jak dla mnie jest ta którą proponuje @peter1 Biała Woda, Dolina Cięzka , Waga, Rysy, Morskie , Palenica (tym bardziej że nie byłem w Dolinie Ciężkiej). Ze Szczyrbskiego ( w zasadzie z miejscowości Poradzkie Pleso będzie bliżej) przez Poradzkie Pleso i dalej Waga, Rysy, MOKO, Palenica trasa długa teoretycznie można ją zrobić w jeden dzień 11 do 12 godzin powinno wystarczyć. Przed 6 być na Łysej autobus do Smokowca, w Smokowcu około 7, Popradskie około 8, Palenica godzina 20.

• Lubię to ! 2

4 godziny temu, Jędrek napisał:
18 godzin temu, J@n napisał:

trzeba być chorym aby jechać w Tatry samochodem

Trzeba być ciężko chorym aby jechać tam bez samochodu

Panowie ,nie jesteśmy na forum medycznym i nie będziemy sobie diagnoz stawiać.

1 godzinę temu, J@n napisał:

tatrzańskiego janusza,

no akurat @Jędreko ,,januszowanie,, to nie posądzam,więc może  bez takich pejoratywnych określeń .Proszę.

a co do komunikacji , niestety jest jaka jest , bałagan , nieegzekwowanie przez administrację rozkładów jazdy.O ile jeszcze np z Palenicy , Kir z bólem ale da się wydostać to z innych miejscowości bywa do kitu zwłaszcza w niedzielę. Do samego Z-nego wróciły pociągi ale dalej to problem. My  i w Tatrach i w okolicznych pasmach stosujemy czasem taktykę dwóch samochodów przez co niestety przyczyniamy się do zajętości miejsc. Co do płatnych parkingów to niestety są drogie. Na parkingach prywatnych , czasem nawet na słowackiej stronie ,,miejscowe blachy,, mogą liczyć na delikatne zniżki , na ,,parkowych nie ma takiej opcji,, a i jak zaparkuję na dziko  gdzieś na jakimś skrawku to raczej nikt mi krzywdy nie zrobi nawet jeśli to akurat jego skrawek.

• Lubię to ! 2

2 godziny temu, barbie609 moder napisał:

pejoratywnych

to był komplement 😀

a może zrzędzenie starego tatromaniaka ?

w Tatrach byłem w życiu więcej niż 100 razy może nawet bliżej mi do 200 a autem mogę policzyć na palcach 1 ręki - dokładnie 5

przy czym raz  wybili mi szybę i ukradli radio (w Zakopanym) i raz próbowali dobrać się do bagażnika niszcząc kompletnie klapę (Smokowiec)

Teraz każdy chce szybko i jak najwyżej podjechać, porobić foty do insta  albo innych forów.

Kiedyś na Gerlach prowadziło się ze Smokovca, Polianki albo Wyżnich Hag a teraz przewodnik ładuje grupę do auta i wiezie pod schronisko

48 minut temu, J@n napisał:

Teraz każdy chce szybko i jak najwyżej podjechać, porobić foty do insta  albo innych forów.

Kiedyś na Gerlach prowadziło się ze Smokovca, Polianki albo Wyżnich Hag a teraz przewodnik ładuje grupę do auta i wiezie pod schronisko

Może nie zawsze pośpiech jest podyktowany tym aby szybko zrobić zdjęcia, czasem jest to podyktowane ewentualnym załamaniem pogody.  Ja i wiele osób które znam lubią "pobyć" trochę z górami, a szczególnie kiedy wejdą na szczyt, przełęcz lub będąc w jakimś fajnym miejscu. Na Furkocie i Hrubym byliśmy kiedyś ze znajomymi prawie 4 godziny w sumie. Pogoda fajna, stabilna, widoki super. 

Rzeczywiście przewodnicy tak robią podjeżdżają do Śląskiego Domu autem ale to ich decyzja.  Kiedy byłem na Gerlachu jechaliśmy z Tatrzańskiej Polianki, o 6 rano byliśmy pod Śląskim Domem a o 12:30 już na dole w Smokowcu. Na szczycie około 30 minut.  Gość nas pogonił ale nie narzekam fajnie było.

Edytowane przez Pablo P
  • Lubię to ! 1
  • Dziękuję 1

9 godzin temu, J@n napisał:

w Tatrach byłem w życiu więcej niż 100 razy może nawet bliżej mi do 200

Ja od prawie 30 lat, od 2 do 5 wyjazdów rocznie, a na palcach jednej ręki mogę policzyć wyjazdy pociągiem, zamiast autem. 

I nigdy żadnych przygód typu kradzieże czy zbite szyby nie miałem. Zdarzały się jakieś przypadki drogowe (awarie, stłuczki), no ale to się zdarza wszędzie, więc bez związku z Tatrami. 

9 godzin temu, Jędrek napisał:

Bo vodca na Gerlach jak koń z Palenicy - dwa razy dziennie trasę robi. 

A ja wspinałem się z Vlado Tatarką . Jemu też zadedykowałem mój przewodnik Nieznane Tatry. Niestety zginął na Ganku w czasie wspinaczki z córką. On jak miał klientów to ich wyprowadzał 3 grupy dziennie na Gierlach. To był wspaniały kultowy wspinacz , ratownik i narciarz. Człowiek legenda. 

• Lubię to ! 3