Jędrek Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca 6 godzin temu, barbie609 moder napisał: https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/97993/Rusza_kolejny_sezon_splywu_na_Dunajcu.html Wysoki sezon - 103 zł, reszta 97. Różnica naprawdę konkretna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Marca Udostępnij Opublikowano 30 Marca 10 minut temu, Jędrek napisał: Wysoki sezon - 103 zł, reszta 97. możesz pooglądać darmo z Sokolej Perci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca 7 godzin temu, barbie609 moder napisał: możesz pooglądać darmo z Sokolej Perci Nie o to chodzi, po prostu rozśmieszyła mnie ta ogromna różnica w cenie między "wysokim" a "niskim" sezonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 31 Marca Udostępnij Opublikowano 31 Marca 4 godziny temu, Jędrek napisał: mnie ta ogromna różnica dla czteroosobowej rodziny to 20 zeta . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia W prognozach wściekłe ciepło , w Tatrach oczywiście stada ,,wielbicieli,, krokusów a trzeba się gdzieś ruszyć. No jest w Pieninach słowackich taki niedeptany kawałek a mianowicie zielony szlak z Przełęczy Strachany na Sedlo pod Wysokimi Skałkami. Dalej nasza trasa prowadzi niebieskim do Wysokiej i dalej niebieskim na Durbaszkę i tam gdzie prowadzą wszystkie drogi.Potem żółtym do Lesnicke Sedlo gdzie zostawiamy po drodze jedno autko. Z przełęczy ruszamy przed 10-tą. Od razu pokazują się widoki Pieniny zamek i za nim Góry Lewockie podejście prowadzi ładnymi halami , sprawnie docieramy do niebieskiego i idziemy w stronę Wysokiej im bliżej szczytu tym więcej ludzi , dla mnie i Grażyny szczyt traci sens , @Werniks i Marta idą do góry my zostajemy na pierwszym balkonie , widok na Tatry jest super jest tłoczno , jak najszybciej ruszamy niebieskim na wschód , na Durbaszce też sporo ludzi ale jednak znacząco mniej niż w rejonie Wysokiej.Przysiadamy na popas widoki są super po odpoczynku ruszamy dalej ze szlaku fajnie widać Łomnicę jest tak ciepło ,że chętnie bym się po tych śniegach przeszedł , ja jednak jestem zimnolubny Na Wysokim parę osób jest widok też na miejscu oczywiście z tego na którego prowadzą wszystkie pienińskie drogi pozdrowienia dla tych co na szlaku swoją drogą szkoda ,że @vatrazniknęła z forum. Ona to potrafiła pisać o górach. Po nawodnieniu schodzimy w stronę Sedla wyszło nam fajna traska , chociaż jak dla mnie było za ciepło. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2 godziny temu, barbie609 moder napisał: było za ciepło Chyba musisz się zacząć przyzwyczajać... U mnie dziś było 27 stopni C. Wszystkie drogi prowadzą do Durbaszki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 7 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 4 godziny temu, barbie609 moder napisał: ja jednak jestem zimnolubny No to czas w jakieś Karakorum skoczyć czy inne Himalaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 8 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia https://24tp.pl/n/116725 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 8 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2 godziny temu, barbie609 moder napisał: https://24tp.pl/n/116725 To wszystko ci cholerni kosmici. Podobnie jak na brzegach innych rzek, jezior, przy wjazdach do lasów, w rowach przydrożnych itp. itd. No bo przecież nie Polacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 9 godzin temu, Jędrek napisał: No bo przecież nie Polacy. tu można zwalić na Słowaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia Dnia 7.04.2024 o 18:44, barbie609 moder napisał: chociaż jak dla mnie było za ciepło. Prawdziwy Pokak rozróżnia pory roku- za ciepło, za zimno, za sucho, za mokro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia https://24tp.pl/n/116941 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) Dnia 7.04.2024 o 18:44, barbie609 moder napisał: swoją drogą szkoda ,że @vatrazniknęła z forum Vatra nigdzie nie zniknęła tylko "zbiera materiały" do kolejnych wpisów i w dodatku chodzi Twoimi ścieżkami @barbie609 moder W poniedziałek tydzień temu byliśmy znowu tam, gdzie prowadzą wszystkie drogi Edytowane 15 Kwietnia przez vatra 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 32 minuty temu, vatra napisał: nie zniknęła tylko "zbiera materiały" i całe szczęście , bo było Ciebie trochę brak 33 minuty temu, vatra napisał: tydzień temu byliśmy znowu tam minęliśmy się o dobę , jak widzę szliście od strony Durbaszki , na Wysokiej byliście? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 1 minutę temu, barbie609 moder napisał: jak widzę szliście od strony Durbaszki , na Wysokiej byliście? Mieliśmy takie pienińskie popołudnie więc szliśmy najkrótszym szlakiem od parkingu w Jaworkach przez Durbaszke na Wysoki i schodziliśmy do Szlachtowej. Bardzo już tęskniliśmy za Wysokim 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 20 minut temu, vatra napisał: więc szliśmy najkrótszym szlakiem spróbujcie kiedyś poza szlakiem przez Połoninę Kiczera , tam zazwyczaj cisz i spokój 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 1 minutę temu, barbie609 moder napisał: spróbujcie kiedyś poza szlakiem przez Połoninę Kiczera , tam zazwyczaj cisz i spokój Dzięki, dobry pomysł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia No nareszcie @vatra, brakowało Ciebie. Czas nadrobić forumowe zaległości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Maja Udostępnij Opublikowano 2 Maja https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/98782/Gmina_ostrzega_przed_niedzwiedziem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja Jest słonecznie i ładnie,po zagranicznych wojażach pora rzucić okiem jak tam pienińska wiosna. Oczywiście trasa klasyczna : Homole , Połonina Kiczera , Durbaszka, i ten na którego prowadzą wszystkie drogi . Ruszam z parkingu po 8-mej , jest pusto, pod Jemeriskową dogania mnie ekipa , która atakuje Wysoką , spotkamy się później na Wysokim Wierchu.Jest ciepło i szybko przechodzę na ubiór letni. ostatnio szedłem tędy po śniegu na połoninie idzie już wypas , kierdel asekurują dwa Owczarki Podhalańskie , dobrą stroną aktywności wilków jest to że pojawiła się szansa na odbudowę podhalańskiej rasy jako pełnowartościowego górskiego stróża. Ten pilnował mnie póki stado nie oddaliło się na bezpieczną odległość. z góry rzut oka na Radziejową na łąkach , zielono ptactwo szaleje a i motyli sporo , to co udało się sfocić będzie w odpowiednim wątku. Dochodzę do Durbaszki , jest zupełnie pusto widoczki jak zwykle pustym szlakiem ruszam w stronę Wysokiego Wierchu wychodzę na szczyt i mam go dłuugooo tylko dla siebie pozdrowienia dla tych co na szlaku z najfajniejszej ławeczki w polskich górach i ławeczkowy widoczek na szczycie pojawiło się kilka osób , po popasie schodzę i w zejściu spotykam ekipę którą spotkałem rano , chwila pogaduch oni do góry ja na dół. Powiem Wam że fajnie było. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja Pogoda super więc ciąg dalszy pienińskiej wiosny. Dzisiaj Pieniny Właściwe czyli moja ulubiona Sokola Perć .Nie pamiętam czy o tym pisałem ale przypomnę Sokolą Perć wytyczał ks Walenty Gadowski ten sam który wytyczył Orlą. Wspomnieć też należy ,że wytyczył również Skalną Perć biegnącą poniżej Sokolej na Górę Zamkową .Niestety szlak ten już od przedwojnia nie istnieje . No ale dość o historii .Z Krościenka wyruszyłem ok 8.00 żółtym , później zszedłem na zielony w stronę Przełęczy Burzana .Ktoś mi jakieś remonty porobił. Mam mieszane uczucia no ale przynajmniej nie ma błota słońce świeci przez świeżą zieleń dając niesamowite efekty , mam wrażenie że idę w zielonej przestrzeni , nie potrafię zrobić zdjęcia które by to pokazało szlak jest pusty i tylko ptactwo po krzakach szaleje. Wychodzę na grań , widoki są super Skalna Perć kwitnie , to naprawdę wygląda jak kwietnik dochodzę do Czertezika i oczywiście przysiadam na herbatę , przy okazji te widoki........ pozdrowienia idę w stronę Sokolicy , pokazują się pierwsi ludzie , ale nie jest źle. Wchodzę na Sokolicę , jest kilka osób ale pełna kultura sosenka jeszcze się trzyma jeszcze rzut oka na Małe Pieniny i tknięty przeczuciem schodzę a tu na dole do góry pakuje się wycieczka szkolna , uff dobrze,że zlazłem. Schodzę do Krasu i kończę na dzisiaj . 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja 59 minut temu, barbie609 moder napisał: Małe Pieniny Coraz bardziej rachityczna ta sosenka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja 3 minuty temu, jaaga76 napisał: Coraz bardziej rachityczna ta sosenka... to fakt , ona zawsze taka biedna była ,a teraz to już w ogóle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: a tu na dole do góry pakuje się wycieczka szkolna Niby fajnie że zabierają te dzieciaki w góry i coś im tam próbują pokazać ale jak czasem takich mijam i widzę że patrzą tylko w smartfony i jak osioł ze Szreka pytają czy daleko jeszcze to mam wrażenie że to syzyfową praca. Chociaż z drugiej strony to może i dobrze bo tłok w górach będzie mniejszy jak im się nie spodoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 15 Maja Udostępnij Opublikowano 15 Maja 35 minut temu, Zośka napisał: czy daleko jeszcze Też mi się zdarzyło pytać swoich bardziej doświadczonych kolegów, czy daleko jeszcze Ale mimo kryzysu i zmęczenia nadal tam wracam. Co gorsza - miłością do gór zarażam innych, generując tym samym większy ruch w Tatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi