Skocz do zawartości

Z przymrużeniem oka :)

Mnich Admin

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.12.2024 o 19:11, barbie609 moder napisał(a):

sztuczna choinka to spoko , ale inne sztuczności .............

Szczerze mówiąc ja celowo wybieram sztuczną. Najstarsze drzewo iglaste ma ponad 9 tysięcy lat i rośnie w Szwecji. A ja mam się przyczyniać do ścinania świerków już w 2 (?) roku życia? No nie mam sumienia. 😄 Biedne drzewko "myśli": Ojej, udało mi się rozwinąć na tyle, że nie uschłam jako siewka, to znaczy, że mam duże szanse!". A tu cyk: siekiera. 😉 Ale tak najbardziej - to nie lubię patrzeć jak to drzewko powoli usycha - to takie smutne, mimo że to tylko roślina. Dobra, wiem, że jakieś "ślady węglowe" - mam nadzieje, że prywatne odrzutowce przestaną latać - skoro wszyscy podobno tak się martwią klimatem 😉 , ale ja wolę mieć 20 lat jedną choinkę z plastiku. 

Wesołych świąt dla Was i wszystkich użytkowników. Niech Wasze smreki zielenią się jak najdłużej! 😉 🎅

• Lubię to ! 3

11 godzin temu, J@n napisał(a):

i tu kiedyś też wyląduje Twoja choinka

csm_Plastik-und-Mllverschmutzung-Honduras-c-Caroline-Power_18997fbb3c.thumb.jpg.f3f96e8675918600a3b31b43dec1cade.jpg

Nie dorzucę nią do morza. A zwłaszcza oceanu czy innej Amazonki... A tak serio to rozważam podłaźniczkę jako alternatywę. W Unii nikt nie wywala nic do morza, a inne państwa/kontynenty - cóż - nawet jak się zapoświęcamy na śmierć (jak to Polacy), niewielki to będzie miało wpływ, bo jesteśmy małym państwem.

Edytowane przez Fanka natury, fanka gór
  • Lubię to ! 1

4 godziny temu, J@n napisał(a):

unia eksportuje miliony ton śmieci do Azji południowo wschodniej

Jakieś źródła? Bo w Unii największym importerem są Niemcy (Polska tam eksportuje ponad 50% swoich eksportowanych, bo sama jeszcze w 2018 importowała nawet z Australii i Nigerii), potem Francja. Niemcy- prawie 70% podlega recyklingowi. Zaś co do śladów węglowych, to istotne badania przeprowadziła Oxfam - o tworzeniu CO2 i nie chodzi tu o państwa, a raczej zasobność portfela. 1% najbogatszych ludzi na planecie emituje więcej CO2 niż 66% najbiedniejszych. Więc to nie moja choinka, która ma 20 lat, jest winna.

Edytowane przez Fanka natury, fanka gór
  • Lubię to ! 2

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...