jaaga76 Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 9 godzin temu, Jędrek napisał: Chyba dni tego miejsca są policzone: Na Štrbskom Plese postavia nové apartmány. Investor chce upraviť celú lokalitu - Korzár SME Dosłownie wczoraj zrobiłam tam rezerwacje na czerwiec.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 8 godzin temu, jaaga76 napisał: Dosłownie wczoraj zrobiłam tam rezerwacje na czerwiec.... Czyli może jeszcze przyszły rok będzie bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 12 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 4 godziny temu, Jędrek napisał: Czyli może jeszcze przyszły rok będzie bez zmian. Oby. Ale jeszcze dla pewności napiszę maila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 1 godzinę temu, jaaga76 napisał: Oby. Ale jeszcze dla pewności napiszę maila. Daj znać co ci odpiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arti Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Masz rację. TANAP z jednej strony chce skupować dodatkową ziemię, a jednocześnie jest otwarty dla inwestorów. To co zrobiono z kosodrzewiną to kpina z przyrody i państwowej własności. Wystarczyło że Chopok jest już zdewastowany. U nas to samo dzieje się z Nosalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 (edytowane) No to czas na ciąg dalszy. Po kilku dniach w Tatrach Wysokich przeniosłyśmy się w Zachodnie. Z nadzieją, że może nieco słońca tam nam zaświeci... Noclegi miałyśmy w Zverowce i powiem Wam, że to kolejna bardzo fajna miejscówka. Pokoje są co prawda maleńkie, ale od tego roku w każdym jest łazienka. Komforcik :). Poza tym całkiem przyjemne jedzenie, super widok min. na Rohacze. Dla fanów historii II WŚ to też bardzo ciekawy teren uwagi na działania partyzantów. Do dziś poza cmentarzem, można wybrać się do szpitala powstańczego. Przy samym schronisku jest uroczy cmentarz poświecony Ludziom gór. Piękny widok mają... Ale do rzeczy - gdzie byłyśmy? Szaleństw nie było, bo Marcie bardzo juz dokuczała noga, a pogoda wciąż była do 4 liter. W pierwszy dzień miałyśmy ambitny plan wejścia co najmniej na Rohacza Płaczliwego., ale skończyło się na spacerze do Rohackiego Plesa i obejściem pozostałych stawów. W sumie bardzo nam się szlak podobał, choć widziałyśmy nic... mgła była taka, że maks 5 metrów do przodu było widać... Po drodze zahaczyłyśmy jeszcze wodospad i jak juź byłyśmy na asfalcie, to zaczęło wychodzić słońce... żeby jednak nie było zbyt optymistycznie, do schroniska znowu wracałyśmy w deszczu... Drugiego dnia celem był Salatyn z opcją dalszej wyprawy. I pewnie gdyby nie wiatr, to by się udało. A wiało tak, że nie szło iść. Skończyło się na Brestowej. I jak to zwykle bywa powrót dokonał się w strugach deszczu... Pętelka się domknęła. Został nam powrót do domu. Dla mnie w sumie na 3 dni, bo znowu wracałam w Tatry tym razem na polską stronę i z moim Mężem... Zatem cdn... Edytowane 13 Listopada 2023 przez jaaga76 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Szkoda ,że nie miałaś pogody Rohacke Plesa są super. Z Brestowej schodziłyście przez Predny Salatyn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 @jaaga76 ale z Ciebie hardcore. Tyle razy zmoknąć i nie stracić ochoty na dalsze wycieczki to naprawdę wyczyn. Mam nadzieję że przynajmniej kolejny wyjazd się udał. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 Chyba limit pecha do pogody został wyczerpany A teraz czekamy na relację z wyjazdu z Mężem! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 2 godziny temu, barbie609 napisał: Szkoda ,że nie miałaś pogody Rohacke Plesa są super. Z Brestowej schodziłyście przez Predny Salatyn ? No właśnie Rohackie, a nie Rochackie... zaraz poprawię... Ja tez bardzo żałuję, ale wrócę tam. Tak, przed Predny. Dzieki temu mogłyśmy na chwile posiedzieć sobie ma punkcie widokowym, gdzie nie wiało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 2 godziny temu, Fibi napisał: Chyba limit pecha do pogody został wyczerpany A teraz czekamy na relację z wyjazdu z Mężem Żeby nie było też padało..., ale tylko 2 dni 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 @jaaga76mnie tez Rohackie plesa nie rozpieszczają pogodą. Mialyscie tyle ubran na zmianę czy szybko wysychały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 34 minuty temu, wjesna napisał: nie rozpieszczają pogodą. Nas Rohackie Plesa chyba trochę lubią bo pogodę dają dobrą. Za to Brestowa , widoki zapewnia , ale raz zgoniła nas wiatrem. 13 godzin temu, jaaga76 napisał: ma punkcie widokowym, masz na myśli te ławkę i stół na Przednim Salatynie na niebieskim szlaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 @barbie, nie wiem czy to nie był zielony szlak. Generalnie idzie się kolo wyciągu i potem w połowie podejścia jest punkt widokowy. Frontem do Rohaczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 2 minuty temu, jaaga76 napisał: idzie się kolo wyciągu a to wiem , ja stamtąd schodziłem niebieskim https://mapa-turystyczna.pl/route/3fr1g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2023 1 minutę temu, barbie609 napisał: a to wiem , ja stamtąd schodziłem niebieskim https://mapa-turystyczna.pl/route/3fr1g Dokładnie. Dobrze mi sie wydawało, że zielony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2023 Dnia 13.11.2023 o 09:10, Arti napisał: U nas to samo dzieje się z Nosalem. Nie dramatyzuj. Cóż takiego "dzieje się z Nosalem", poza tym że kornik powoli kosi kolejne świerki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arti Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 16 godzin temu, Jędrek napisał: Nie dramatyzuj. Cóż takiego "dzieje się z Nosalem", poza tym że kornik powoli kosi kolejne świerki? Jeszcze się nie dzieje, ale wkrótce 4ha drzew pójdzie pod piłę dla nowego stoku. Do dramatyzowania mi daleko ale to jest park narodowy a nie prywatny folwark dyrekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 1 godzinę temu, Arti napisał: dla nowego stoku. tam od ,,zawsze,, był stok narciarski. I to mający homologację FiS. Nie dramatyzujmy to właściwie środek miasta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arti Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Mnie to osobiście drażni bo takim podejściem powolutku wchodzimy w park. Po kawałku kawałeczku bo przecież jest miasto, stok to te 2000 drzew i tak pewnie kornik zje lepiej je wcześniej profilaktycznie wyciąć. Tutaj chodzi o zasady, park należy chronić ale dutki już od dawna wygrywają z tatrzańską przyrodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca (edytowane) No nie mam sensu tworzyć następnego wątku... rok minął, a ja dalej chodzę w deszczu już nie wiem, czy się śmiać czy płakać.... Dzis dzień na rozchodzenie. Mam moją Siostrę i Szwagra, więc muszę ostrożnie.... plan jest taki, że Furkotną podchodzimy do schroniska i dalej idziemy na Przednie Solisko. Prognozy są maskaryczne, ale do 11.00 powinno być ok. Powinno... Po 8.00 burza i deszcz zawraca nas z Furkotnej. Nic na siłę - schodzimy do Szczyrbskiego Ples. Oczywiście po godzinie się przejaśnia. Opcje są dwie: Jaskinia Bielańska lub ... jeszcze jedna proba Soliska. Mamy godzinne, góra półtoragodzinne okno. Nie myśląc wiele wsiadamy na wyciąg. Zaczynamy podchodzić i znowu zaczyna lać i burza... No i wiadomo co było dalej... mam nadzieję, że jutro będzie lepiej, bo moja Siosta musi się zameldować na Rysach. Edytowane 22 Czerwca przez jaaga76 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca @jaaga76 trzymam kciuki za poprawę pogody. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2 godziny temu, jaaga76 napisał: rok minął, a ja dalej chodzę w deszczu od jutra ma być lepiej , myśl pozytywnie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 22 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 5 minut temu, barbie609 moder napisał: od jutra ma być lepiej , myśl pozytywnie Obiecuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 3 godziny temu, jaaga76 napisał: No nie mam sensu tworzyć następnego wątku... rok minął, a ja dalej chodzę w deszczu już nie wiem, czy się śmiać czy płakać.... Dzis dzień na rozchodzenie. Mam moją Siostrę i Szwagra, więc muszę ostrożnie.... plan jest taki, że Furkotną podchodzimy do schroniska i dalej idziemy na Przednie Solisko. Prognozy są maskaryczne, ale do 11.00 powinno być ok. Powinno... Po 8.00 burza i deszcz zawraca nas z Furkotnej. Nic na siłę - schodzimy do Szczyrbskiego Ples. Oczywiście po godzinie się przejaśnia. Opcje są dwie: Jaskinia Bielańska lub ... jeszcze jedna proba Soliska. Mamy godzinne, góra półtoragodzinne okno. Nie myśląc wiele wsiadamy na wyciąg. Zaczynamy podchodzić i znowu zaczyna lać i burza... No i wiadomo co było dalej... mam nadzieję, że jutro będzie lepiej, bo moja Siosta musi się zameldować na Rysach. no nie rozumiem, ciągle marudzicie na pogodę i ciągle jeździcie w te Tatry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi