wjesna Opublikowano 2 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia Dnia 30.03.2024 o 18:54, Jędrek napisał: Zastanawia mnie jedno - ludzie gadający te piramidalne brednie naprawdę w nie wierzą, czy to po prostu wyrachowanie w jakimś konkretnym celu. Obstawiałabym niestety to pierwsze, że naprawdę w nie wierzą. Felsztynski kiedyś powiedział że w Rosji slowo ,,strach" i ,,szacunek" łączą się ze sobą. Takie mają myślenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 3 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia Dnia 2.04.2024 o 13:27, wjesna napisał: Obstawiałabym niestety to pierwsze, że naprawdę w nie wierzą. Felsztynski kiedyś powiedział że w Rosji slowo ,,strach" i ,,szacunek" łączą się ze sobą. Takie mają myślenie. Ci wysoko postawieni chyba aż tak głupi nie są ... choć w sumie kto wie. A masy? Tam przecież nigdy nie było czegoś choćby podobnego do demokracji. Zawsze ktoś ich brał "za mordę", carat, komuna, kgb, putin. I oni zawsze się temu w swej masie poddawali. I poddają do dziś. Wymordują siebie nawzajem, ale władzy będą posłuszni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 13 godzin temu, Jędrek napisał: Ci wysoko postawieni chyba aż tak głupi nie są ... choć w sumie kto wie. Gdyby nie byli tak straszni, moznaby ich nawet podziwiać za to, jak potrafią trzymać wszystkich z ryzach. 13 godzin temu, Jędrek napisał: Tam przecież nigdy nie było czegoś choćby podobnego do demokracji. Myslisz, że kiedyś będzie? Trudno mi to sobie wyobrazić, władzy demokracja nie jest do niczego potrzebna. A naród? Myslisz, ze narod wiedziałby co z nią zrobić? Czy tęsknie wypatrywał powrotu tyrana, który powie co mają myśleć robić I jak żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Dnia 23.03.2024 o 19:13, Zośka napisał: "Biała odwaga" i jestem pod wielkim wrażeniem Również obejrzałam, ale mam zupełnie odmienne wrażenia. Reżyser nie wiedział - moim zdaniem - o czym ma to być film. Mamy więc niby film historyczny, niby romans, niby dramat, niby film o górach... wszystko i nic. Nie rozumiem (i tu zgadzam się z @Zośka), czemu Górale tyle rabanu robili o ten film. Jedyne czym ten film się broni to fantastyczne zdjęcia na ścianie i ogólniej Tatr. Poza tym taka sobie historyjka. Bardzo mi przykro. Liczyłam na więcej, bo temat faktycznie ciekawy i wciąż budzący wiele emocji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Dnia 5.04.2024 o 12:11, jaaga76 napisał: Jedyne czym ten film się broni to fantastyczne zdjęcia na ścianie i ogólniej Tatr. Poza tym taka sobie historyjka. Czyli przydałaby się wersja light - z samymi górami Dnia 5.04.2024 o 12:11, jaaga76 napisał: . Bardzo mi przykro. Liczyłam na więcej, bo temat faktycznie ciekawy i wciąż budzący wiele emocji. To samo usłyszałem od znajomych, którzy byli - w sumie wszelkie dyskusje przed premierą okazały się burzą w szklance wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia Dnia 4.04.2024 o 15:13, wjesna napisał: Myslisz, że kiedyś będzie? Nie wiem. W lutym 2022 przez chwilę naiwnie sądziłem, że putin wraz ze swoją kliką w końcu zostanie pogoniony przez naród (i może część oligarchów) po tej bezsensownej akcji. A potem zacząłem sobie przypominać wszystko to co o rosji czytałem wcześniej i mój optymizm jak szybko się pojawił, tak jeszcze szybciej padł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia Dnia 6.04.2024 o 21:13, Jędrek napisał: Nie wiem. W lutym 2022 przez chwilę naiwnie sądziłem, że putin wraz ze swoją kliką w końcu zostanie pogoniony przez naród (i może część oligarchów) po tej bezsensownej akcji. A potem zacząłem sobie przypominać wszystko to co o rosji czytałem wcześniej i mój optymizm jak szybko się pojawił, tak jeszcze szybciej padł. Mnie się wydaje, że dla Rosjan wojna jest częścią ich życia. To naród który albo był na wojnie, albo wrócił z wojny, albo szykował się do następnej. Klika Putina jest zbyt potężna, sam się na prezydenta nie wyniósł. Że też mamy takiego sąsiada.. A co czytałeś dobrego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia Dnia 5.04.2024 o 12:11, jaaga76 napisał: Również obejrzałam, ale mam zupełnie odmienne wrażenia. Reżyser nie wiedział - moim zdaniem - o czym ma to być film. Mamy więc niby film historyczny, niby romans, niby dramat, niby film o górach... wszystko i nic. Nie rozumiem (i tu zgadzam się z @Zośka), czemu Górale tyle rabanu robili o ten film. Jedyne czym ten film się broni to fantastyczne zdjęcia na ścianie i ogólniej Tatr. Poza tym taka sobie historyjka. Bardzo mi przykro. Liczyłam na więcej, bo temat faktycznie ciekawy i wciąż budzący wiele emocji. A mi się film podobał. Owszem, nie jest wybitny, czegoś tam brakuje. Ale aktorstwo i zdjęcia pierwsza klasa! Dla mnie jest to film o 2 braciach/rodzinach i konflikcie między nimi. Historia, miłostki, góry to tło filmu. I najważniejsze: REWELACYJNE UJĘCIA pod Mięguszem i ścianie Kazalnicy. Szkoda, że tak krótko, czułem niedosyt, dla mnie to mógł być film tylko o tym. Ale rozumiem, że dla zwykłego widza byłoby nudno... Od strony technicznej Koszałka i Marcisz spisali się na medal. btw - "Prowokator' też nie był dobrym filmem ale tamte zdjęcia z Mnicha i piosenkę Gawlińskiego mam w głowie do dzisiaj. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 3 godziny temu, peter1 napisał: Od strony technicznej Koszałka i Marcisz spisali się na medal. Myślę dokładnie tak samo. Dawno nie widziałam takich ujęć Tatr i mogłoby być ich więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 5 godzin temu, peter1 napisał: REWELACYJNE UJĘCIA pod Mięguszem i ścianie Kazalnicy. Szkoda, że tak krótko, czułem niedosyt, dla mnie to mógł być film tylko o tym. I tu się zgadzamy w 100% 5 godzin temu, peter1 napisał: Prowokator Prawda. W ostatnich "Tatrach" (w których film jest motywem przewodnim) jest wywiad z Lindą. Polecam Tez mam sentyment do tego filmu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Stoisz na skraju pustkowia..... Tym razem nie o Tolkiena chodzi, ale o niesamowitego wspinacza Marca-Andre Leclerca... "Alpinista" to film o jego życiu, któremu sens nadawało wspinanie. Wierzcie mi, że film trzyma w napięciu niczym perfekcyjny horror, ale jednocześnie dostarcza niesamowitych wrażeń estetycznych niemal w każdym ujęciu. I tylko to dręczące pytanie, które zostaje na końcu: czy pasja warta jest życia.... Jak dla mnie nie. A Wy co sądzicie? Film do obejrzenia na N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 6 godzin temu, jaaga76 napisał: czy pasja warta jest życia.... Filmu nie oglądałem ale to powyższe pytanie też mi się obija po głowie. Czasami jak się czytam książki o górach to mam wrażenie ,że w tych ludziach jest jakiś pęd do samounicestwienia , jakby się wyłączał instynkt samozachowaczy. Zresztą na naszym podwórku też to czasami widać. Pogoda taka,że wyprawa na parking pod blokiem jest wyzwaniem a ludzie idą w góry. W wysokich górach można zwalić na chorobę wysokościową , ale u nas ? Wiadomo ,że śnieg po pas nawet w Pieninach lawiny lecą a ludzi maszerują na Czoło Turbacza i potem trzeba ich ściągać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 16 godzin temu, jaaga76 napisał: czy pasja warta jest życia.... Można by odwrócić pytanie i zapytać "cóż warte jest życie bez pasji ? " ale wiadomo że odpowiedzi na jedno i drugie pytanie jest tyle ilu ludzi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia Dnia 10.04.2024 o 15:00, Zośka napisał: Myślę dokładnie tak samo. Dawno nie widziałam takich ujęć Tatr i mogłoby być ich więcej Mogliby wydać samą kompilację scen i ujęć tatrzańskich, oczywiście wraz z tymi których nie wykorzystali + jakieś "making of" tych scen. Kupiłbym w ciemno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 17 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia Lubię co jakiś czas wrócić do tego filmu. Owszem, są już nakręcone większe wyczyny free solo - no ale to jest Zamarła, a nie jakaś tam ściana w Alpach czy innych Yosemitach A poniżej ciekawostka, czyli wzloty i upadki robotów: I przy okazji - jest takie opowiadanie Lema w "Opowieściach o pilocie Pirxie", w którym szukają zaginionego robota. I co się okazuje - robot poczuł zew przygody i ruszył na wspinaczkę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 9 godzin temu, Jędrek napisał: I co się okazuje - robot poczuł zew przygody i ruszył na wspinaczkę no i jeszcze zdjął olstra odrzutowe , które mogły go uratować w razie upadku. Zresztą w Opowieściach o pilocie Pirxie więcej górskich odniesień. Np w opowiadaniu Odruch Warunkowy jest rozmowa z opisem różnic w technice wspinaczkowej Ziemia Księżyc . A film Test Pilota Pirxa zaczyna się od ujęć na Elbrusie. Ale to tak na marginesie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) Dnia 10.04.2024 o 11:41, peter1 napisał: REWELACYJNE UJĘCIA pod Mięguszem i ścianie Kazalnicy. Przy okazji: Bez niego "Biała odwaga" mogłaby się nie udać. Andrzej Marcisz, legenda polskiej wspinaczki: W Tatry idę, kiedy wiem, że mnie chcą - plus.dziennikpolski24.pl I jeszcze to: Edytowane 22 Kwietnia przez Jędrek 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 23 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia Tekst przeglądowy, ale w sumie ciekawy. Ciekawe, czy się chłopakowi uda.... https://weszlo.com/2024/04/23/mount-everest-wejscia-komercja#respond 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja https://wspinanie.pl/2024/05/everest-karuzela-grozy/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 11 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja Mimo że w tym dokumencie w zasadzie niewiele się dzieje, to za sprawą cudownych kadrów i majestatycznych ujęć ten film trzyma bardziej w napięciu niż niejeden thriller. Świetny klimat, znakomita muzyka - prawdziwa audiowizualna uczta. Jednym słowem - moc natury. "Duch Śniegów", bo o nim mowa, to pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika górskiej przyrody. Mocne 7,5/10. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja @Mnich Adminfajnie sie zapowiada, musze obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Obejrzałam,,Białą odwagę" Podobała mi się strona wizualna- góry, chaty ale najbardziej w filmie zachwycily mnie przepiękne stroje góralskie. I podobała mi sie góralska gwara ktora nie męczyła uszu sztucznością. Trochę za dużo bohaterów i wątków, dlatego niektóre potraktowane po łebkach. Najbardziej szkoda tematu kurierow, ledwo chwila im poświęcona i to taka z tych słabszych. Za to znalazł się czas na sceny seksu i porodu. Ogólnie film jako opowieść mi się podobał. Natomiast dla kogoś kto nie lubi niezgodności historycznej w filmach to ten obraz może być męczący. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Przypomniało mi sie jeszcze jeden film który niedawno obejrzalam, ktotego akcja działa sie w Zakopanem. Nie pamiętam tytułu, bo obejrzalam z przypadku gdzieś od połowy ale był stary, bo Jan Nowicki grał tam młodzieniaszka, który podrywał mieszkającą obok w pokoju ma stancji kobietę. I ta kobieta w pewnej chwili mówi - co za okropne góry!taka drożyzna!tu trzeba być milionerem! No, czyli tak było od dawna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 1 godzinę temu, wjesna napisał: Najbardziej szkoda tematu kurierow, ledwo chwila im poświęcona i to taka z tych słabszych. ten temat to w ogóle jest traktowany od zawsze po macoszemu. A przecież mieliśmy i tatrzańskich i beskidzkich kurierów. Można by nakręcić całkiem fajny film ,ale u nas to się kręci albo komedie romantyczne albo pseudo historyczne ,,patriotyczne, gnioty.Takie perełki jak ,,KOS,, to nie wiadomo jakim cudem powstały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi