Skocz do zawartości

Nie samymi górami żyje człowiek ?

Mnich Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Nie samymi górami człowiek żyje więc postanowiłem się pochwalić moim zaległym prezentem na dzień Ojca. który właśnie do mnie dotarł. Wielu facetów ma swoim życiu epizod sklejania modeli , czy to plastikowych czy kartonowych.Mam go oczywiście i ja i jak się okazało zaraziłem nim swojego Syna który wrócił do tej zabawy po wielu latach.

A oto rzeczony prezent:

P 38 Lightning mój ulubiony myśliwiec II wojny światowej. Na wersji rozpoznawczej tego samolotu zginął w walce powietrznej Antoine Saint-Exupery.Tak ten gościu od Małego Księcia. Chociaż wolę jego Nocny Lot.

ten samolot który jest poniżej też uczestniczył w ważnym wydarzeniu.Ale może po kolei.

Typ samolotu P 38 G Lightning

Jednostka 339 Dywizjon USAAF .Pilot kpt Thomas Lanphiere. Miejsce   Pacyfik wyspa Guadalcanal /Wyspy Salomona/.  Lotnisko Henderson Field.Czas 17 kwietnia 1943r,popołudnie .

100_3052.thumb.jpg.4abcb761bd0d8312c56de18991f5209b.jpg

100_3055.thumb.jpg.38afb143b8c6feb2d335767b2f28dfe0.jpg

Ten samolot nazajutrz o godz 07.20 wraz z 16- stoma innymi wystartował w kierunku wyspy Boungaville z zadaniem przechwycenia i zestrzelenia samolotu bombowego Mitsubishi G4M1 na pokładzie , którego podróż inspekcyjną odbywał Głównodowodzący Floty Cesarstwa Japonii adm.Isoroku Yamamoto.Operacja zakończyła się powodzeniem przy minimalnych stratach własnych a  powyższy samolot był jednym z dwu które strzelały do samolotu admirała.Do dzisiaj nie ma jasności kto zadał śmiertelny cios......

jeśli kogoś ta historia zainteresowała  to jest film https://www.cda.pl/video/954882e4

a tu artykuł https://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Vengeance

myślę ,że akurat na deszczowy dzień

• Lubię to ! 4

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
25 minut temu, Q'bot napisał(a):

Kóńsole? Fuj! 

ostatnia konsola ,której używałem/pożyczałem od syna/ to był Xbox 360 i tak tłukłem w mój ulubiony Ace Combat. W  Wiedźmina pewnie nie zagram , brak sprzętu, ale będę jako miłośnik tego świata  śledził rozwój fabuły. Od razu powiem że fizys Ciri z ,,trójki,, bardziej mi się podobał, no ale zobaczymy. Tu podobno minęło już parę lat więc zmiany wyglądu są nieuniknione.Z drugiej strony wygląda,że Ciri przeszła Próby i Zmiany więc .............

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
2 minuty temu, Jędrek napisał(a):

Można współczuć ludziom wysyłanym na front w takich zabytkach.

Dlatego tutaj mój młody starał się odtworzyć te ,,dopancerzenia,, które sobie sami robią. Jak widać nie pomogło , kierowca prawie na pewno zginął,załoga wieży pewnie poharatana , najbardziej pewnie celowniczy. A tak kontynuując historię to całkiem możliwe,że zarobił od ,,naszego,, PT91 Twardy.

• Lubię to ! 1

16 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

Dlatego tutaj mój młody starał się odtworzyć te ,,dopancerzenia,, które sobie sami robią. Jak widać nie pomogło , kierowca prawie na pewno zginął,załoga wieży pewnie poharatana , najbardziej pewnie celowniczy. A tak kontynuując historię to całkiem możliwe,że zarobił od ,,naszego,, PT91 Twardy.

Być może, ale generalnie na tej wojnie mało jest takich klasycznych pojedynków czołg vs czołg. 

Czołgi często robią za artylerię samobieżną, a obrywają zwykle od dronów, javelinów itp itd. 

I tak jak kiedyś wydawało się że czołgista ma całkiem niezłą robotę, tak teraz... nie zazdroszczę. Praktycznie w każdej sekundzie może być bum - i koniec balu. 

Edytowane przez Jędrek
  • Lubię to ! 1

3 minuty temu, Jędrek napisał(a):

ale generalnie na tej wojnie mało jest takich klasycznych pojedynków czołg vs czołg. 

to prawda,ale tutaj mamy klasyczne przebicie płyty czołowej jakimś podkalibrowym. Javelin jest zazwyczaj stosowany jako top atak. Chociaż takiemu staruszkowi dałby radę i od czoła. To jest maks 220 mm stali na wieży.

• Lubię to ! 1

• 2 tygodnie później...
3 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):

Jeśli mam być szczery to ,,Wolna Grupa Bukowina,, toto nie jest.Ale czegoż wymagać od sztucznej inteligencji.

Jakbym zapłacił więcej, to i Celin Dion by to zaśpiewała 😛 Ale oczywiście pieniędzmi nie szastam, więc skorzystałem z darmowej wersji próbnej 🙂 

• Haha 2

W dniu 3.02.2025 o 20:54, Mnich Admin napisał(a):

Jakbym zapłacił więcej, to i Celin Dion by to zaśpiewała 😛 Ale oczywiście pieniędzmi nie szastam, więc skorzystałem z darmowej wersji próbnej 🙂 

Muzyki bym nie zamówił, ale książki, kto wie? Bardzo lubię np. cykle powieści piastowskich Bunscha, a także  przygody Hornblowera autorstwa C. S. Forestera - autorzy już dawno nie żyją, a zostało jeszcze trochę luk do zapełnienia. 😎

W Trylogii Sienkiewicza też można by to i owo dodać 🤣

• Haha 2