wjesna Opublikowano 16 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia W dniu 14.08.2024 o 17:41, Mnich Admin napisał(a): w okresie liceum byłem punkiem, O, to żeś był gość. Fajne czasy i wspomnienia też masz pewnie hmm...ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia (edytowane) Jeden z hitów Kabaretu Olgi Lipińskiej (oczywiście polecam całość, tu zaznaczyłem sam finał z wstępem Tureckiego): Edytowane 22 Sierpnia przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Września Udostępnij Opublikowano 14 Września Nie samymi górami człowiek żyje więc postanowiłem się pochwalić moim zaległym prezentem na dzień Ojca. który właśnie do mnie dotarł. Wielu facetów ma swoim życiu epizod sklejania modeli , czy to plastikowych czy kartonowych.Mam go oczywiście i ja i jak się okazało zaraziłem nim swojego Syna który wrócił do tej zabawy po wielu latach. A oto rzeczony prezent: P 38 Lightning mój ulubiony myśliwiec II wojny światowej. Na wersji rozpoznawczej tego samolotu zginął w walce powietrznej Antoine Saint-Exupery.Tak ten gościu od Małego Księcia. Chociaż wolę jego Nocny Lot. ten samolot który jest poniżej też uczestniczył w ważnym wydarzeniu.Ale może po kolei. Typ samolotu P 38 G Lightning Jednostka 339 Dywizjon USAAF .Pilot kpt Thomas Lanphiere. Miejsce Pacyfik wyspa Guadalcanal /Wyspy Salomona/. Lotnisko Henderson Field.Czas 17 kwietnia 1943r,popołudnie . Ten samolot nazajutrz o godz 07.20 wraz z 16- stoma innymi wystartował w kierunku wyspy Boungaville z zadaniem przechwycenia i zestrzelenia samolotu bombowego Mitsubishi G4M1 na pokładzie , którego podróż inspekcyjną odbywał Głównodowodzący Floty Cesarstwa Japonii adm.Isoroku Yamamoto.Operacja zakończyła się powodzeniem przy minimalnych stratach własnych a powyższy samolot był jednym z dwu które strzelały do samolotu admirała.Do dzisiaj nie ma jasności kto zadał śmiertelny cios...... jeśli kogoś ta historia zainteresowała to jest film https://www.cda.pl/video/954882e4 a tu artykuł https://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Vengeance myślę ,że akurat na deszczowy dzień 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października (edytowane) A propos wspomnianego w wątku książkowym Chandlera, polecam: Teatr TV: "Kłopoty to moja specjalność" ||| Jerzy Dobrowolski jako Philip Marlowe (youtube.com) edit - nieźle zrobione, no i Dobrowolski świetny Edytowane 7 Października przez Jędrek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi