Skocz do zawartości

Nie samymi górami żyje człowiek ?

Mnich Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Nie samymi górami człowiek żyje więc postanowiłem się pochwalić moim zaległym prezentem na dzień Ojca. który właśnie do mnie dotarł. Wielu facetów ma swoim życiu epizod sklejania modeli , czy to plastikowych czy kartonowych.Mam go oczywiście i ja i jak się okazało zaraziłem nim swojego Syna który wrócił do tej zabawy po wielu latach.

A oto rzeczony prezent:

P 38 Lightning mój ulubiony myśliwiec II wojny światowej. Na wersji rozpoznawczej tego samolotu zginął w walce powietrznej Antoine Saint-Exupery.Tak ten gościu od Małego Księcia. Chociaż wolę jego Nocny Lot.

ten samolot który jest poniżej też uczestniczył w ważnym wydarzeniu.Ale może po kolei.

Typ samolotu P 38 G Lightning

Jednostka 339 Dywizjon USAAF .Pilot kpt Thomas Lanphiere. Miejsce   Pacyfik wyspa Guadalcanal /Wyspy Salomona/.  Lotnisko Henderson Field.Czas 17 kwietnia 1943r,popołudnie .

100_3052.thumb.jpg.4abcb761bd0d8312c56de18991f5209b.jpg

100_3055.thumb.jpg.38afb143b8c6feb2d335767b2f28dfe0.jpg

Ten samolot nazajutrz o godz 07.20 wraz z 16- stoma innymi wystartował w kierunku wyspy Boungaville z zadaniem przechwycenia i zestrzelenia samolotu bombowego Mitsubishi G4M1 na pokładzie , którego podróż inspekcyjną odbywał Głównodowodzący Floty Cesarstwa Japonii adm.Isoroku Yamamoto.Operacja zakończyła się powodzeniem przy minimalnych stratach własnych a  powyższy samolot był jednym z dwu które strzelały do samolotu admirała.Do dzisiaj nie ma jasności kto zadał śmiertelny cios......

jeśli kogoś ta historia zainteresowała  to jest film https://www.cda.pl/video/954882e4

a tu artykuł https://pl.wikipedia.org/wiki/Operacja_Vengeance

myślę ,że akurat na deszczowy dzień

• Lubię to ! 2

• 4 tygodnie później...