Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Drodzy, każdy z nas nie tylko chodzi po górach, ale na pewno też czyta w wolnym czasie książki o tematyce górskiej, niekoniecznie tatrzańskiej. Dlatego przyszedł mi do głowy pomysł, abyśmy wspólnie stworzyli pierwszy forumowy ranking najlepszych książek górskich. Listę ulubionych pozycji Tatromaniaków. Przeważnie mamy kilka ulubionych tytułów, ale który jest ten naj? Zasady są proste. Każdy z forumowiczów wpisuje w komentarzu trzy tytuły najlepszych - według niego - książek. Kolejność nie ma znaczenia. Na Wasze propozycje czekam do końca sierpnia. Po tym czasie policzę wszystkie głosy i zamieszczę wyniki rankingu. Gorąco zachęcam wszystkich współtworzenia rankingu. I żeby nie być gołosłownym dzielę się z Wami swoimi typami: 1. Michał Jagiełło "Wołanie w górach" 2. Joe Simpson "Dotknięcie pustki" 3. Bernadette McDonald "Kurtyka. Sztuka wolności". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 no to moje: Wawrzyniec Żuławski ,,Sygnały ze skalnych ścian,, Michał Jagiełło ,,Wołanie w Górach,, Rafał Fronia ,,Anatomia Góry,, ale te trzy to mało jest tyle fajnych książek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Strasznie to jest trudne, ale próbuję: Piotr Pustelnik "Ja, Pustelnik" Anna Czerwińska "Groza wokół K2" Adam Bielecki "Spod zamarzniętych powiek" Oczywiście znalazłoby się więcej .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Dlaczego tylko 3? Niech będzie choć z 10. Albo zróbmy 2 rankingi - Tatry i Reszta Świata Ok, pomarudziłem Jeśli 3 to tak na szybko: Jan Długosz - "Komin pokutników" Marek Stefański - "Wielka Grań" Wawrzyniec Żuławski - "Trylogia Tatrzańska" Poza konkurencją: Michał Jagiełło - Wołanie w górach. Honorowy nr 1 jeśli chodzi o Tatry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 5 minut temu, Jędrek napisał: Dlaczego tylko 3? Niech będzie choć z 10. Albo zróbmy 2 rankingi - Tatry i Reszta Świata Ok, pomarudziłem Jeśli 3 to tak na szybko: Jan Długosz - "Komin pokutników" Marek Stefański - "Wielka Grań" Wawrzyniec Żuławski - "Trylogia Tatrzańska" Poza konkurencją: Michał Jagiełło - Wołanie w górach. Honorowy nr 1 jeśli chodzi o Tatry. Nad "Kominem pokutników" też się zastanawiałem Dlaczego tylko trzy? Żeby było trudniej, żebyście dokonali niełatwego wyboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Komin pokutników Długosza, Przewodniki Nyki i Wielka Korona Tatr Marcisza 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Oj chyba będzie trudno. 1. Michał Jagiełło "Wołanie w górach" 2. Kurczab Fusek Porębski "Polskie Himalaje" 3.Anna Kamińska "Halina" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 21 minut temu, Mateusz Z napisał: Komin pokutników Długosza, Przewodniki Nyki i Wielka Korona Tatr Marcisza Przewodnik Nyki jest dla mnie tak jak "Wołanie w górach", poza konkurencją, honorowe pierwsze miejsce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: Każdy z forumowiczów wpisuje w komentarzu trzy tytuły swoich najlepszych książek. Tak przy okazji - powinno być chyba "swoich ulubionych" lub coś w tym stylu. No chyba że ktoś z nas też pisze i wydaje swoje książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 16 minut temu, Jędrek napisał: Tak przy okazji - powinno być chyba "swoich ulubionych" lub coś w tym stylu. No chyba że ktoś z nas też pisze i wydaje swoje książki To był taki skrót myślowy, ale owszem, zbyt duży skrót. Doprecyzowałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Chyba nie będę oryginalny 1. Michał Jagiełło - Wołanie w Górach 2. Jan Długosz - Komin pokutników 3. Andrzej Marcisz - Wielka Korona Tatr 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2023 Stanisław Zieliński - W stronę Pysznej Andrzej Wilczkowski - Miejsce przy stole Wojtek Kurtyka - Chiński Maharadża 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 U mnie ciągle Wilczkowski na 1 miejscu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 26 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2023 (edytowane) Wszyscy wybieramy "książki do czytania", a w tym zestawieniu powinno chyba znaleźć się też takie dzieło jak " Wielka Encyklopedia Tatrzańska" Zofii i Witolda H. Paryskich. Może w czasach wszechobecnego internetu, w którym można w mgnieniu oka znaleźć potrzebne informacje, książka ta straciła część swoich walorów, ale w uznaniu dla mrówczej pracy autorów, to kompendium rzetelnej wiedzy o Tatrach, zasługuje moim zdaniem choćby na honorowy tytuł Książki tatrzańskiej, która powinna znaleźć się na półce każdego tatromaniaka. Przynajmniej za "moich czasów" tak było i pozycja ta była praktycznie nie do zdobycia, a i dzisiaj ceny dobrze zachowanych egzemplarzy na A....o zaczynają się od 600 złotych, co w czasach gdy niewiele osób kupuje w ogóle książki, jest dość wysoką kwotą za zbiór informacji, które można znaleźć bez problemu w sieci. Edytowane 26 Sierpnia 2023 przez Artur S 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 10 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 Czy ktoś jeszcze dopisze swoje tytuły? Czy zamykamy głosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 11 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2023 Kochani, no i mamy to Miło mi zakomunikować, że w oparciu o Wasze wskazania powstał I Forumowy Ranking Najlepszych Książek o Tematyce Górskiej. Poniżej nasze TOP 3: 1. Michał Jagiełło "Wołanie w górach" 2. Jan Długosz "Komin pokutników" 3. Andrzej Marcisz "Wielka Korona Tatr" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi