Mateusz Z Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Zawrat - przełęcz na wysokości 2159 m.n.p.m.. To tu zaczyna się słynna Orla Perć, najtrudniejszy tatrzański szlak. Na przełęcz można wejść od doliny pięciu stawów lub od doliny gąsienicowej. Widoki z Zawratu są nieco ograniczone przez masyw Małego Koziego Wierchu oraz z przeciwległej strony Zawratową Turnią. Wariant od piątki jest znacznie łatwiejszy, szlak dostępny dla każdego turysty, a nawet i dla dziecka. Niebieski szlak wiodący z Murowańca uznawany jest za sprawdzian umiejętności Tatrzańskiego turysty. Występuję tam ekspozycja, niewielkie trudności techniczne. Duża część szlaku jest zabezpieczona łańcuchami. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć z wariantu trudniejszego. Znad zmarzłego stawu doskonale widać głęboką przełęcz zwaną Zawratem. Przebieg szlaku prowadzi lewą stroną (grzędą) Zawratowego Żlebu. Z podejścia na Zawrat. Na pierwszym planie Zadni Granat. Jeśli dobrze się przyjrzysz widać przebieg szlaku na ten szczyt Chyba jedyne takie klamry w Tatrach. Dość mocno eksponowana półka. Jak widać wszystko dobrze ubezpieczone żelastwem. Jest i lufa! Ostatnie trudności Panorama w stronę piątki I w stronę Hali Gąsienicowej Edytowane 6 Maja 2020 przez Mateusz Z 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Ja byłam tylko od tej strony dla dzieci 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elyankes Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Myśle jak połączyć widok na piątkę z zawratu, wejście na szpiglas i dolinę roztoki. Podpowiecie cuś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 35 minut temu, elyankes napisał: Myśle jak połączyć widok na piątkę z zawratu, wejście na szpiglas i dolinę roztoki. Podpowiecie cuś ? Tak średnio rozumiem połączenie widoków :) Domyślam się, że chodzi Ci o zaplanowanie trasy odwiedzając powyższe punkty.? Powiedz, czy nocleg w schronisku wchodzi w grę? Jaką masz kondycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 2 godziny temu, elyankes napisał: Myśle jak połączyć widok na piątkę z zawratu, wejście na szpiglas i dolinę roztoki. Podpowiecie cuś ? Rano startujesz z Łysej Polany przez Dolinę Roztoki do schroniska w Dolinie Pięciu Stawów Polskich i dalej przez Świstówkę Roztocką i Opalone schodzisz do Morskiego Oka, dalej Ceprostradą na Szpiglasowy Wierch, w dół do Doliny Pięciu Stawów Polskich skąd wchodzisz na Zawrat i przez Halę Gąsienicową wracasz do Zakopanego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 Mam takie pytanie: jeszcze nie byłam na Zawarcie od tej trudniejszej strony, a w niektórych opisach (widać to także na filmach) straszą jednym miejscem, w którym łańcuch jest bardzo wysoko zawieszony, a nie bardzo jest tam gdzie postawić nogę i z tego powodu niższe osoby mają problem z przejściem tego miejsca. Jakiś czas temu gdzieś wyczytałam, że ten łańcuch przewiesili i jest teraz łatwiej. Ale już nie pamiętam gdzie to czytałam i nie mogę znaleźć. A na w miarę nowych filmach i tak widać, że się ludzie w tym miejscu trochę męczą. Ktoś był tam powiedzmy w ubiegłym sezonie letnim i może rozwiać moje zawratowe rozterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 @Fibi powiem Ci tak jak mi mówili -"nie spróbujesz to się nie przekonasz". Ja mam 164 cm. i nie miałam problemów (chociaż pomocna dłoń była gotowa do pomocy). Zawrat to fajne miejsce żeby się przekonać jak dajemy sobie radę z ekspozycją (nie jest jej dużo) i z łańcuchami. Namawiam do wejścia bo to niesmowita frajda. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 8 minut temu, Agent 01 napisał: To jest właśnie przekleństwo internetu Opisy, filmiki, strachy. Emocje takich którzy widzą łańcuch i tak już chcą go sięgnąć, że nie dostrzegą jeszcze jednego dobrego stopnia. Dokładnie tak. Zgadzam się z przedmówcą. Wiecie, mniej więcej, gdzie zdarzało mi się chodzić i gdy oglądałem filmy z tych tras(szczególnie kręcone 'rybim okiem') to sobie myślałem "No way czy Oh my God!". Tymczasem rzeczywistość zawsze była inna(chociaż oczywiście nie 'bułka z masłem') i na plus... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 No właśnie to jest przekleństwo, bo zawsze czytam i oglądam co się da a potem się niepotrzebnie nakręcam. W zeszłym roku bałam się iść na Babią Górę Percią Akademików , bo też straszyli, że jak ktoś z krótkimi nogami, to będzie miał problem ma klamrach a co do Nyki to on również bywa subiektywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 31 minut temu, Zośka napisał: Zawrat to fajne miejsce żeby się przekonać jak dajemy sobie radę z ekspozycją (nie jest jej dużo) i z łańcuchami. Namawiam do wejścia bo to niesmowita frajda. Nic dodać nic ująć, ekspozycja niewielka a łańcuchy bardzo ułatwiają podejście. Też bardzo namawiam przy fajnej pogodzie to czysta przyjemność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 2 godziny temu, Fibi napisał: , a co do Nyki to on również bywa subiektywny Bo nie da się być obiektywnym. Każdy inaczej "czuje" góry dlatego sama musisz się przekonać . Daj sobie szansę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 20 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2021 6 godzin temu, Agent 01 napisał: Szlakowe przejścia dobrze są opisane w przewodniku np. J. Nyki i tak naprawdę nie potrzeba nic więcej. W necie opisy pełne subiektywnych odczuć a filmiki fałszują rzeczywistość. A Nyka pisze tak ładnie i spokojnie Nyka jest najlepszy, konkretne opisy ze wszystkimi niezbędnymi informacjami, bez kwiecistych ozdobników i nadmiaru zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Właściwie to nie odpowiedzieliście mi na pytanie. Bo ja jestem naprawdę ciekawa, czy ten łańcuch ktoś w końcu przewiesił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 1 godzinę temu, Fibi napisał: Bo ja jestem naprawdę ciekawa, czy ten łańcuch ktoś w końcu przewiesił Byłem tam dwa lata temu ..... tak ktoś przewiesił bo nie widziałem tam żadnych trudności z łańcuchem Dnia 20.05.2021 o 18:51, Fibi napisał: W zeszłym roku bałam się iść na Babią Górę Percią Akademików , bo też straszyli, że jak ktoś z krótkimi nogami, to będzie miał problem ma klamrach Zobaczysz, jak już tam wejdziesz to będziesz tak samo się z tego śmiała jak z klamer na Perci Akademików 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi