Jump to content

Czerwcowy wyjazd w góry- Wasze dobre rady.

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. ? 

09-13 czerwiec  wybieramy się z przyjaciółkami w góry,  ja mam za sobą kilka szlaków, w wysokich partiach gór. Dziewczyny  nie koniecznie, na początek chcę z dziewczynami zrobić piątkę, później w planach były czerwone wierchy ( tutaj duży  znak zapytania ze względu na dziewczyny, czy nie będą wykończone po MO i D5SP)

Zawsze w górach byłam wczesną jesienią lub zimą.

Czerwiec to taki miesiąc, gdzie na dole jest ciepło i przyjemnie zaś na górze może być niebezpiecznie, śnieg oblodzenia. 

Czy możecie udzielić nam rad z własnego doświadczenia, na co uważać, co może nam się przytrafić.  

Zrobiła moim przyjaciółką niezbędnik co muszą zabrać, którym się posiłkowałam ze swoich wypraw. 

Będę wdzięczna za podpowiedzi ?

• Like ! 1

Pamiętaj zabrać zapas piwa, gdyż mnie w czerwcu zawsze suszy ?

Jedyne co może być zaskakujące w górach, to remonty, których nie udało się dokończyć wiosną, przed sezonem wysokim - nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

@KamilaS wrzućcie do plecaka raczki. W razie jakiegoś płata śniegu raczki będą pomocne. Poza tym czerwiec to cudny miesiąc na wędrówki. Ciepło, noce krótkie ( w pierwszej wersji było długie??? z gapa ja) i jeszcze nie ma dzikich tłumów. Powodzenia ?

Edited by jaaga76
  • Like ! 1
  • Haha 1
  • 7 months later...
2 godziny temu, Marek1977 napisał:

Wyjazd planowany na 9-13 czerwca, najkrótsza noc w roku jest 21 czerwca więc raczej odwrotnie, dzień niemal najdłuższy w roku w tym okresie będzie.

Już się z mojej pomyłki śmialiśmy ?

• Like ! 1
  • 2 weeks later...
Dnia 21.05.2022 o 08:10, jaaga76 napisał:

@KamilaS wrzućcie do plecaka raczki. W razie jakiegoś płata śniegu raczki będą pomocne. Poza tym czerwiec to cudny miesiąc na wędrówki. Ciepło, noce krótkie ( w pierwszej wersji było długie??? z gapa ja) i jeszcze nie ma dzikich tłumów. Powodzenia ?

I lekką puchówkę. Już mi się parę razy w tym miesiącu przydała. Ogólnie to w poprzednich latach bywało, że jednego dnia było lato a kolejnego zima ze śniegiem włącznie i to pod koniec czerwca.

• Like ! 2
  • 3 weeks later...

Czerwiec bywa różny, kiedyś byliśmy na Ornaku po kolana w śniegu, innego razu w czerwcu można było spokojnie wejść na Świnicę, Kościelec i Granaty, na Zarwrat tylko zimowym wejściem, raki i czekan mogą się przydać.  

• Like ! 1

Tak dla przykładu jak może być w czerwcu wrzucam kilka zdjęć z początku czerwca,  2 do 4 czerwiec 2005.

DSCN1297.thumb.JPG.a0542b42302523388cde319a867c2f30.JPG

Dolina Gąsienicowa, Świnica w centrum, po lewej Kościelce

DSCN1363.thumb.JPG.740e395742da2186525e8a8bc3da1072.JPG

Piątka

DSCN1411.thumb.JPG.5519dadb2641e6561d2bc952ebb9e42f.JPG

Tez Piątka tylko z Granatów

• Like ! 3
2 minuty temu, Pablo P napisał:

Wszystko to pokazuje jak warunki w górach się zmieniają, 

Nie inaczej jest jesienią. W zeszłym roku we wrześniu na Ornaku chodziliśmy w rakach a w październiku na Rohaczach po suchej skale 

• Like ! 2
5 minut temu, vatra napisał:

Nie inaczej jest jesienią. W zeszłym roku we wrześniu na Ornaku chodziliśmy w rakach a w październiku na Rohaczach po suchej skale 

Zgadza się, o każdej porze roku może spaść śnieg.  Zeszły rok w ogóle był wyjątkowy jeżeli chodzi o wrzesień.

• Like ! 1
  • 4 weeks later...

Hej, tym razem w planach mamy podczas czerwcowego wyjazdu wejście na Świnicę od strony Kasprowego i  Rysy od strony Słowackiej, oczywiście jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą.  

Do tras zdobytych należą: Czerwone Wierchy, Piątka przez Świstówkę ,Grześ , Rakoń, Wołowiec, dolina Gąsienicowa pod Zmarzły Staw. 

Dałyśmy sobie pewien challange na ten rok.   Obawy są bardziej o warunki pogodowe, kondycyjnie wyglądamy dobrze. 

Z chęcią poczytam Waszych dobrych rad odnośnie wyprawy. 

• Like ! 1
4 hours ago, KamilaS said:

wejście na Świnicę od strony Kasprowego i  Rysy od strony Słowackiej,

[...]

Z chęcią poczytam Waszych dobrych rad odnośnie wyprawy. 

Wejście od Kasprowego będzie tłoczne i gwarne, lepiej ruszyć choćby od Walentkowego Wierchu.

A na Rysy też proponowałbym coś ciekawszego, aniżeli spacer schodami... Może piargiem z Doliny Ciężkiej?

• Haha 1
31 minut temu, Q'bot napisał:

Wejście od Kasprowego będzie tłoczne i gwarne, lepiej ruszyć choćby od Walentkowego Wierchu.

A na Rysy też proponowałbym coś ciekawszego, aniżeli spacer schodami... Może piargiem z Doliny Ciężkiej?

Jest to jakaś myśl. 🙃

Posted (edited)

Dziękuję za podpowiedź, zaraz sprawdzę szlaki 🙂

Poniżej foty z czerwca 

Dolina Pięciu Stawów przez Świstówkę-dzień pierwszy.

Czerwone Wierchy zejście szlakiem czerwonych do Doliny Kościeliskiej. Dzień drugi 

😊

IMG_20220612_092434.jpg

IMG_20220611_163521.jpg

IMG_20220611_161036.jpg

IMG_20220611_174103.jpg

IMG_20220611_182756_1.jpg

IMG_20220611_184530_1.jpg

IMG_20220612_114017_1.jpg

IMG_20220612_120135.jpg

IMG_20220612_122531.jpg

IMG_20220612_124539.jpg

IMG_20220612_124614.jpg

IMG_20220612_124713.jpg

IMG_20220612_145227.jpg

IMG_20220612_160133.jpg

IMG_20220612_160404.jpg

IMG_20220612_162603.jpg

IMG_20220612_163240.jpg

IMG_20220612_165831_1.jpg

Edited by KamilaS
  • Like ! 9
11 godzin temu, Q'bot napisał:

Walentynkowy Wierch jest zamkniętym szlakiem turystycznym,  pięć stówek można zarobić 😉 

od Gładkiej Przełęczy, tuż zanim zamienia się w wąską, skalistą i postrzępioną grań, która ciągnie się aż do samej Świnicy.... oglądając filmiki wygląda dość hard.