KamilaS Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. 09-13 czerwiec wybieramy się z przyjaciółkami w góry, ja mam za sobą kilka szlaków, w wysokich partiach gór. Dziewczyny nie koniecznie, na początek chcę z dziewczynami zrobić piątkę, później w planach były czerwone wierchy ( tutaj duży znak zapytania ze względu na dziewczyny, czy nie będą wykończone po MO i D5SP) Zawsze w górach byłam wczesną jesienią lub zimą. Czerwiec to taki miesiąc, gdzie na dole jest ciepło i przyjemnie zaś na górze może być niebezpiecznie, śnieg oblodzenia. Czy możecie udzielić nam rad z własnego doświadczenia, na co uważać, co może nam się przytrafić. Zrobiła moim przyjaciółką niezbędnik co muszą zabrać, którym się posiłkowałam ze swoich wypraw. Będę wdzięczna za podpowiedzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Pamiętaj zabrać zapas piwa, gdyż mnie w czerwcu zawsze suszy Jedyne co może być zaskakujące w górach, to remonty, których nie udało się dokończyć wiosną, przed sezonem wysokim - nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania71wro Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Polecam śledzenie kamerek Topr. Ja podglądam niemal codziennie, śledzę rozmarzanie stawów i takie tam. Miło zaczynać dzień od widoku na Tatry. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 (edytowane) @KamilaS wrzućcie do plecaka raczki. W razie jakiegoś płata śniegu raczki będą pomocne. Poza tym czerwiec to cudny miesiąc na wędrówki. Ciepło, noce krótkie ( w pierwszej wersji było długie z gapa ja) i jeszcze nie ma dzikich tłumów. Powodzenia Edytowane 19 Stycznia 2023 przez jaaga76 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 8 godzin temu, jaaga76 napisał: czerwiec to cudny miesiąc na wędrówki. Ciepło, noce długie Tak, to może zachęcić 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2022 23 minuty temu, Jędrek napisał: Tak, to może zachęcić I od razu wiadomo, że człowiek niedosypia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Dnia 21.05.2022 o 08:10, jaaga76 napisał: ...noce długie... Wyjazd planowany na 9-13 czerwca, najkrótsza noc w roku jest 21 czerwca więc raczej odwrotnie, dzień niemal najdłuższy w roku w tym okresie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 2 godziny temu, Marek1977 napisał: Wyjazd planowany na 9-13 czerwca, najkrótsza noc w roku jest 21 czerwca więc raczej odwrotnie, dzień niemal najdłuższy w roku w tym okresie będzie. Już się z mojej pomyłki śmialiśmy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosia WU Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Dnia 21.05.2022 o 08:10, jaaga76 napisał: @KamilaS wrzućcie do plecaka raczki. W razie jakiegoś płata śniegu raczki będą pomocne. Poza tym czerwiec to cudny miesiąc na wędrówki. Ciepło, noce krótkie ( w pierwszej wersji było długie z gapa ja) i jeszcze nie ma dzikich tłumów. Powodzenia I lekką puchówkę. Już mi się parę razy w tym miesiącu przydała. Ogólnie to w poprzednich latach bywało, że jednego dnia było lato a kolejnego zima ze śniegiem włącznie i to pod koniec czerwca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Czerwiec bywa różny, kiedyś byliśmy na Ornaku po kolana w śniegu, innego razu w czerwcu można było spokojnie wejść na Świnicę, Kościelec i Granaty, na Zarwrat tylko zimowym wejściem, raki i czekan mogą się przydać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Tak dla przykładu jak może być w czerwcu wrzucam kilka zdjęć z początku czerwca, 2 do 4 czerwiec 2005. Dolina Gąsienicowa, Świnica w centrum, po lewej Kościelce Piątka Tez Piątka tylko z Granatów 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 A tu czerwiec 2006 (pierwsza połowa), kilka dni po świeżym opadzie śniegu, na zboczach Skrajnej Turni, Pośrednia Turnia i Świnica oraz Świnicka Przełęcz. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 19 czerwiec 2022r podejście na Grzebień Salatyna-śnieg tylko resztki w żlebach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 I kilka obrazków z przejścia przez Zawrat 25 VI 2014. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 Wszystko to pokazuje jak warunki w górach się zmieniają, @Jędrekw 2006 byłem akurat na Ornaku, full śniegu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 2 minuty temu, Pablo P napisał: Wszystko to pokazuje jak warunki w górach się zmieniają, Nie inaczej jest jesienią. W zeszłym roku we wrześniu na Ornaku chodziliśmy w rakach a w październiku na Rohaczach po suchej skale 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 21 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2023 5 minut temu, vatra napisał: Nie inaczej jest jesienią. W zeszłym roku we wrześniu na Ornaku chodziliśmy w rakach a w październiku na Rohaczach po suchej skale Zgadza się, o każdej porze roku może spaść śnieg. Zeszły rok w ogóle był wyjątkowy jeżeli chodzi o wrzesień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilaS Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Hej, tym razem w planach mamy podczas czerwcowego wyjazdu wejście na Świnicę od strony Kasprowego i Rysy od strony Słowackiej, oczywiście jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą. Do tras zdobytych należą: Czerwone Wierchy, Piątka przez Świstówkę ,Grześ , Rakoń, Wołowiec, dolina Gąsienicowa pod Zmarzły Staw. Dałyśmy sobie pewien challange na ten rok. Obawy są bardziej o warunki pogodowe, kondycyjnie wyglądamy dobrze. Z chęcią poczytam Waszych dobrych rad odnośnie wyprawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 4 hours ago, KamilaS said: wejście na Świnicę od strony Kasprowego i Rysy od strony Słowackiej, [...] Z chęcią poczytam Waszych dobrych rad odnośnie wyprawy. Wejście od Kasprowego będzie tłoczne i gwarne, lepiej ruszyć choćby od Walentkowego Wierchu. A na Rysy też proponowałbym coś ciekawszego, aniżeli spacer schodami... Może piargiem z Doliny Ciężkiej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 31 minut temu, Q'bot napisał: Wejście od Kasprowego będzie tłoczne i gwarne, lepiej ruszyć choćby od Walentkowego Wierchu. A na Rysy też proponowałbym coś ciekawszego, aniżeli spacer schodami... Może piargiem z Doliny Ciężkiej? Jest to jakaś myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 5 godzin temu, KamilaS napisał: Z chęcią poczytam Waszych dobrych rad Jak na razie, koleżanko, to wisisz nam relację z czerwca 2022: "Napisano Maj 18, 2022 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. ? 09-13 czerwiec wybieramy się z przyjaciółkami w góry" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilaS Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 (edytowane) Dziękuję za podpowiedź, zaraz sprawdzę szlaki Poniżej foty z czerwca Dolina Pięciu Stawów przez Świstówkę-dzień pierwszy. Czerwone Wierchy zejście szlakiem czerwonych do Doliny Kościeliskiej. Dzień drugi Edytowane 21 Marca 2023 przez KamilaS 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilaS Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Dolina Gąsienicowa Dzień pierwszy 29.10.2022r 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilaS Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2023 Dzień drugi: Grześ, Rakoń,Wołowiec 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilaS Opublikowano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2023 11 godzin temu, Q'bot napisał: Wejście od Kasprowego będzie tłoczne i gwarne, lepiej ruszyć choćby od Walentkowego Wierchu. A na Rysy też proponowałbym coś ciekawszego, aniżeli spacer schodami... Może piargiem z Doliny Ciężkiej? Walentynkowy Wierch jest zamkniętym szlakiem turystycznym, pięć stówek można zarobić od Gładkiej Przełęczy, tuż zanim zamienia się w wąską, skalistą i postrzępioną grań, która ciągnie się aż do samej Świnicy.... oglądając filmiki wygląda dość hard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi