Jump to content

Recommended Posts

2 godziny temu, Jędrek napisał:

Gdy pierwszy raz "na poważnie" przyjechałem w Tatry, zasugerowany Nyką (jak długo można wołać o pomoc, łatwiej gwizdać), chciałem kupić gwizdek. I na całych Krupówkach nie dostałem. Poszedłem więc w góry bez gwizdka.

I do dziś go nie mam. .

Pytanie czy teraz ludzie w Tatrach, słysząc gwizdek, wiedzieliby że to ktoś wzywa pomocy?

Ponoć niedźwiedzie nie lubią wysokich tonów. Ponoć, bo jeszcze nie miałem bliskich spotkań trzeciego stopnia 🤣

• Replies 186
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

W temacie  Kosmici w górach ponarzekaliśmy ale też doszliśmy do wniosku , że trzeba może bardziej pozytywistycznie, praca u podstaw i te rzeczy. Jako że ja to zaproponowałem  wypada ujawnić zawartość

Myślę, że warto się nie tylko przyjrzeć a nawet nabyć ? Mogę jeszcze dodać z własnego (i nie tylko) doświadczenia, że 2 litrowy to absolutne minimum a sugeruję kupić trochę większy ?

Każdy ma swoje metody i niech je zachowa, najskuteczniejsze są nawyki. Wspomniałam o odkażaniu, bo w lecie wszystkie intuicyjnie dostępne chwyty (naturalne i nie tylko) były lepkie od potu, którego ni

Posted Images

5 godzin temu, Jędrek napisał:

ytanie czy teraz ludzie w Tatrach, słysząc gwizdek, wiedzieliby że to ktoś wzywa pomocy?

zdecydowana mniejszość . Podobnie jak niewielu zna sygnały dla załogi śmigła.

1 godzinę temu, barbie609 napisał:

chronią przed śniegiem

Ja właśnie przez śnieg zacząłem regularnie zamiast okularów nosić szkła kontaktowe. 

Kiedyś na OP mnie śnieżyca zaatakowała, mokry śnieg tak zaklejał okulary że mało co widziałem, a byłem w dość trudnym rejonie. Kontaktów wtedy używałem już od paru lat, ale sporadycznie, głównie przy uprawianiu sportu, w góry zabierałem je na wszelki wypadek, gdybym np. uszkodził okulary. 

Tamtego dnia okulary wylądowały w plecaku i praktycznie przestałem ich używać na co dzień. 

3 godziny temu, barbie609 napisał:

ja wolę jak mi śnieg wali po okularach niż w ,,gołe,, oczy . No ale to już indywidualne preferencje

Gdy masz ręce zajęte, to mokry śnieg na okularach nie ułatwia. A ja byłem wtedy na OP, gdzieś pomiędzy Kozią Przełęczą a Kozim Wierchem. 

• Like ! 1
5 minut temu, Jędrek napisał:

Gdy masz ręce zajęte, to mokry śnieg na okularach nie ułatwia. A ja byłem wtedy na OP, gdzieś pomiędzy Kozią Przełęczą a Kozim Wierchem. 

Sytuacja rzeczywiście trudna. Na szczęście aż tak źle nigdy nie miałem. Natomiast co do tych okularów , których używam to ich kształt/brak oprawek/ powoduje ,że śnieg się nie ma czego czepić. Oczywiście w ekstremalnej sytuacji pewnie je zalepi.

• Like ! 1

Kolejne zestawy prezentowe, tym razem takie bardziej praktyczne , porządne termosy , dobre noże ,porządna czołówka, no może te raczki to trochę niewiadoma. Ale jeśli brak pomysłu .....

https://militaria.pl/p/termos-esbit-vacuum-flask-noz-opinel-no-12-inox-spork-light-my-fire-bio-zestaw-2257821

https://militaria.pl/p/latarka-czolowa-petzl-tikkina-2022-czapka-buff-zestaw-2257820

https://militaria.pl/p/rekawice-mechanix-wear-coldwork-m-pact-raczki-na-buty-zestaw-2263663