Skocz do zawartości

Książki- czyli jak umilić sobie podróż w Tatry

Bieszczadzki_tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

Przeczytałem pierwszy rozdział , nie jest źle.

Generalnie mam alergię na "historyków z jutuba", próbowałem nieraz oglądać - ale 90 (albo i więcej) % tej twórczości to podawanie powszechnie znanych informacji, popadanie w banał albo szukanie sensacji na siłę, tudzież powtarzanie dawno obalonych bzdur jako prawd objawionych. Na dodatek często jest to okraszone jeszcze marnie napisanym tekstem, czytanym zwykle jakimś niewyrobionym głosikiem. Gdybym miał 10 lat i zaczynał się interesować historią, może byłbym bardziej zainteresowany takim materiałem. 

A przy okazji, niedawno słuchając Dwójki natknąłem się na "Stracone złudzenia" Balzaca, które czyta Wojciech Pszoniak. Czyta, to właściwie za mało powiedziane, on je interpretuje, przedstawia, odgrywa wręcz. To był naprawdę Mistrz. 

Edytowane przez Jędrek

1 minutę temu, wjesna napisał(a):

Dzięki.  Tak właśnie mnie zastanawiało czy to nie będzie ciężkostrawne. Mnie się autora dobrze słucha ale to często nie idzie w parze z tym, żeby mi się tak samo dobrze czytało.

Wiadomo, to jest moja subiektywna opinia, czytałem dość dawno, tylko pierwszy tom - i nie do końca. 

Po prostu mam od dawna zasadę że jeśli coś mnie nie wciąga, to nie męczę się na siłę, bo w kolejce (i to coraz dłuższej) czeka mnóstwo innych książek. 🙂

17 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Generalnie mam alergię na "historyków z jutuba", próbowałem nieraz oglądać - ale 90 (albo i więcej) % tej twórczości to podawanie powszechnie znanych informacji, popadanie w banał albo szukanie sensacji na siłę, tudzież powtarzanie dawno obalonych bzdur jako prawd objawionych. Na dodatek często jest to okraszone jeszcze marnie napisanym tekstem, czytanym zwykle jakimś niewyrobionym głosikiem. Gdybym miał 10 lat i zaczynał się interesować historią, może byłbym bardziej zainteresowany takim materiałem. 

Tu się nie zgodzę, są kanały, gdzie twórcy oprócz podawania typowych faktów wplatają w to dużo ciekawych i mało znanych historii, np. kanał PoWojnie lub Oblicza XX wieku, a nawet bardziej „na wesoło” Historia bez Cenzury 

• Lubię to ! 2

7 godzin temu, piterson777 napisał(a):

Tu się nie zgodzę, są kanały, gdzie twórcy oprócz podawania typowych faktów wplatają w to dużo ciekawych i mało znanych historii, np. kanał PoWojnie lub Oblicza XX wieku, a nawet bardziej „na wesoło” Historia bez Cenzury 

Przecież nie twierdzę iż nie ma takich kanałów. Są, ale ukryte w morzu badziewia. 🙂

• Lubię to ! 1