Skocz do zawartości

Książki- czyli jak umilić sobie podróż w Tatry

Bieszczadzki_tatromaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś już polecał, ale moim zdaniem ciekawe są: "Kobieta z lawiny" E. Camanni - prywatne śledztwo mające na celu odkryć kim jest znaleziona w lawinisku kobieta i kto jej towarzyszył i dlaczego zniknął , "Biały Pył" K. Koziołka - świetna opowieść o zdobywaniu K2 z nutką kryminalną i zaskakującym rozwiązaniem konfliktu głównego bohatera (że tak określę po filmowemu 😉), "Wspinaczka" A. Burkiejew - większość pewnie zna "Wszystko za Everest" Krakaurera - to spojrzenie na tę samą wyprawę z innej strony, ,, "Bez tchu" A. McCulloch - o wyprawie na Górę Ducha czyli Manaslu, z wątkiem kryminalnym, ale dobrze poprowadzonym.

• Lubię to ! 3

4 godziny temu, Zośka napisał(a):

Surowe ale prawdziwe. Podziwiam Kurtykę nie tylko za to co zrobił ale też za to że pozostał wierny swoim ideałom. A to że jest bezkompromisowy i szczery uważam za wielką zaletę. 

Zgadzam się. Chyba jedyny ma odwagę krytycznie spojrzeć na polski himalaizm. A niektórych to boli...

Czekam na kolejne części. 

• 2 tygodnie później...

* Inkub Artur Urbanowicz

* Osada Michał Śmielak

* Dollores Cleborn Stephen King

Najlepiej sprawdzi się na wycieczce czytnik ebook. Jeśli szukalibyscie zniżek na ebooki to warto jest zajrzeć sobie do Foksal https://www.gwfoksal.pl/ebooki.html

Aktuanie mają dobre promocje.

Edytowane przez Mirelt

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.10.2024 o 09:53, barbie609 moder napisał(a):

stosunkowo rzadko sięgam po kryminały ,wolę fantastykę , więc tych pozycji i postaci nie znam . Trochę się zatrzymałem na Philipie Marlowe ,Chandlera.

Powieści Mankella z Wallanderem mają fajny klimat. Znam wszystkie i spokojnie mogę polecić.

Nesbo troszkę szalony chwilami, ale też większość przeczytałem i nie zawiodłem się. 

Edytowane przez Jędrek

W dniu 18.08.2024 o 11:25, Jędrek napisał(a):

Żelazne percie Tatr. Od Siwego Wierchu po Jagnięcy Szczyt – sklep gor

500 stron - musi to być naprawdę dokładny przewodnik.

No i za pośrednictwem Mikołaja stałem się posiadaczem powyższego tomu. 

Przyjemne wydanie, dużo zdjęć. Miejsca mi znane, ale zawsze miło spojrzeć na nie innym okiem. 

zelazne-percie-tatr-od-siwego-wierchu,big,1695687.webp

• Lubię to ! 2

• 2 tygodnie później...
2 minuty temu, jaaga76 napisał(a):

Było coś w niej,

Niektóre zdarzenia chyba były opisywane ale to nie o to  chodzi.Wiesz te opisy takie ,,bez jaj,, , tłumaczenie spraw proceduralnych , jakieś wypowiedzi policjantów . Takie to trochę bez sensu.Może to też to że nasza jednostka i Zakopane jakoś się nie lubiły.Zakopiec to zawsze była ,, specyficzna ,, jednostka. Pewnie to też wpłynęło na mój odbiór książki.

• Lubię to ! 1

42 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):

Niektóre zdarzenia chyba były opisywane ale to nie o to  chodzi.Wiesz te opisy takie ,,bez jaj,, , tłumaczenie spraw proceduralnych , jakieś wypowiedzi policjantów . Takie to trochę bez sensu.Może to też to że nasza jednostka i Zakopane jakoś się nie lubiły.Zakopiec to zawsze była ,, specyficzna ,, jednostka. Pewnie to też wpłynęło na mój odbiór książki.

Rozumiem. Mam wrażenie, że to chyba ostatnio przypadłość autorki. 

Edytowane przez jaaga76
  • Lubię to ! 1

W dniu 6.01.2025 o 21:47, barbie609 moder napisał(a):

A może ty miałeś w czasie służby jakieś sytuacje warte opisania? Lubię takie historie z życia i chętnie bym poczytał 🙂

10 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

wiesz ja byłem prostym fizycznym więc tak nie bardzo jest co opisywać.  Po za tym chyba nie odczuwam potrzeby.

Domyślam się że nie ganiałeś po OP seryjnych morderców 🙃 ale przez te parę lat służby coś ciekawego dla laika takiego jak ja na pewno się zdarzało. 

Edytowane przez Jędrek
  • Haha 1

• 2 tygodnie później...