Fanka natury, fanka gór Opublikowano 24 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Nie wiem czy ktoś już polecał, ale moim zdaniem ciekawe są: "Kobieta z lawiny" E. Camanni - prywatne śledztwo mające na celu odkryć kim jest znaleziona w lawinisku kobieta i kto jej towarzyszył i dlaczego zniknął , "Biały Pył" K. Koziołka - świetna opowieść o zdobywaniu K2 z nutką kryminalną i zaskakującym rozwiązaniem konfliktu głównego bohatera (że tak określę po filmowemu ), "Wspinaczka" A. Burkiejew - większość pewnie zna "Wszystko za Everest" Krakaurera - to spojrzenie na tę samą wyprawę z innej strony, ,, "Bez tchu" A. McCulloch - o wyprawie na Górę Ducha czyli Manaslu, z wątkiem kryminalnym, ale dobrze poprowadzonym. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 znowu ruszamy z Kaer Morhen na wiedźmiński szlak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2024 jeden z moich ulubionych bohaterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 Surowe. Będzie ciąg dalszy. https://wspinanie.pl/2024/11/swiat-widziany-z-gorskiej-sciany-tryptyk-widok-pierwszy-nierozsadna-nostalgia/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 8 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 45 minut temu, jaaga76 napisał(a): Surowe. Będzie ciąg dalszy. https://wspinanie.pl/2024/11/swiat-widziany-z-gorskiej-sciany-tryptyk-widok-pierwszy-nierozsadna-nostalgia/ Dyskusja na forum interesująco uzupełnia powyższe wywody. A nawet można rzec iż rzuca nowe światło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 6 godzin temu, jaaga76 napisał(a): Surowe. Będzie ciąg dalszy Surowe ale prawdziwe. Podziwiam Kurtykę nie tylko za to co zrobił ale też za to że pozostał wierny swoim ideałom. A to że jest bezkompromisowy i szczery uważam za wielką zaletę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2024 4 godziny temu, Zośka napisał(a): Surowe ale prawdziwe. Podziwiam Kurtykę nie tylko za to co zrobił ale też za to że pozostał wierny swoim ideałom. A to że jest bezkompromisowy i szczery uważam za wielką zaletę. Zgadzam się. Chyba jedyny ma odwagę krytycznie spojrzeć na polski himalaizm. A niektórych to boli... Czekam na kolejne części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirelt Opublikowano 18 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) * Inkub Artur Urbanowicz * Osada Michał Śmielak * Dollores Cleborn Stephen King Najlepiej sprawdzi się na wycieczce czytnik ebook. Jeśli szukalibyscie zniżek na ebooki to warto jest zajrzeć sobie do Foksal https://www.gwfoksal.pl/ebooki.html Aktuanie mają dobre promocje. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Mirelt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 5.10.2024 o 09:53, barbie609 moder napisał(a): stosunkowo rzadko sięgam po kryminały ,wolę fantastykę , więc tych pozycji i postaci nie znam . Trochę się zatrzymałem na Philipie Marlowe ,Chandlera. Powieści Mankella z Wallanderem mają fajny klimat. Znam wszystkie i spokojnie mogę polecić. Nesbo troszkę szalony chwilami, ale też większość przeczytałem i nie zawiodłem się. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 W dniu 18.08.2024 o 11:25, Jędrek napisał(a): Żelazne percie Tatr. Od Siwego Wierchu po Jagnięcy Szczyt – sklep gor 500 stron - musi to być naprawdę dokładny przewodnik. No i za pośrednictwem Mikołaja stałem się posiadaczem powyższego tomu. Przyjemne wydanie, dużo zdjęć. Miejsca mi znane, ale zawsze miło spojrzeć na nie innym okiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2024 Aaa to ja też się pochwalę co znalazłam pod choinką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) U mnie dwie nowości - obie świetne. Edytowane 6 Stycznia przez jaaga76 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia ja pod choinką znalazłem przeczytałem i mam mieszane uczucia , chwilami mnie nudziła. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 4 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): nudziła Było coś w niej, czego po wielokroć opisano w mediach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2 minuty temu, jaaga76 napisał(a): Było coś w niej, Niektóre zdarzenia chyba były opisywane ale to nie o to chodzi.Wiesz te opisy takie ,,bez jaj,, , tłumaczenie spraw proceduralnych , jakieś wypowiedzi policjantów . Takie to trochę bez sensu.Może to też to że nasza jednostka i Zakopane jakoś się nie lubiły.Zakopiec to zawsze była ,, specyficzna ,, jednostka. Pewnie to też wpłynęło na mój odbiór książki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) 42 minuty temu, barbie609 moder napisał(a): Niektóre zdarzenia chyba były opisywane ale to nie o to chodzi.Wiesz te opisy takie ,,bez jaj,, , tłumaczenie spraw proceduralnych , jakieś wypowiedzi policjantów . Takie to trochę bez sensu.Może to też to że nasza jednostka i Zakopane jakoś się nie lubiły.Zakopiec to zawsze była ,, specyficzna ,, jednostka. Pewnie to też wpłynęło na mój odbiór książki. Rozumiem. Mam wrażenie, że to chyba ostatnio przypadłość autorki. Edytowane 6 Stycznia przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Kilka ciekawostek z Gór Izerskich. Zaciekawiła mnie ta historia: https://nj24.pl/sekrety-gor-izerskich-wies-ktora-zniknela/. Ogromny plus za stare fotografie i bibliografię. W serii wyszło kilka innych m.in. o Dolnym Śląsku, Wrocławiu, Ziemii Kłodzkiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia W dniu 6.01.2025 o 21:47, barbie609 moder napisał(a): Niektóre zdarzenia chyba były opisywane ale to nie o to chodzi.Wiesz te opisy takie ,,bez jaj,, , tłumaczenie spraw proceduralnych , jakieś wypowiedzi policjantów . Takie to trochę bez sensu.Może to też to że nasza jednostka i Zakopane jakoś się nie lubiły.Zakopiec to zawsze była ,, specyficzna ,, jednostka. Pewnie to też wpłynęło na mój odbiór książki. A może ty miałeś w czasie służby jakieś sytuacje warte opisania? Lubię takie historie z życia i chętnie bym poczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 7 minut temu, Jędrek napisał(a): jakieś sytuacje warte opisania wiesz ja byłem prostym fizycznym więc tak nie bardzo jest co opisywać. Po za tym chyba nie odczuwam potrzeby. taką prawdziwą książką o policji to Doroty Uhnak ,,Policjanci,, A polska to ,,9mm do nieba,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) 10 minut temu, barbie609 moder napisał(a): wiesz ja byłem prostym fizycznym więc tak nie bardzo jest co opisywać. Po za tym chyba nie odczuwam potrzeby. Domyślam się że nie ganiałeś po OP seryjnych morderców ale przez te parę lat służby coś ciekawego dla laika takiego jak ja na pewno się zdarzało. Edytowane 9 Stycznia przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) 50 minut temu, barbie609 moder napisał(a): taką prawdziwą książką o policji to Doroty Uhnak ,,Policjanci,, A polska to ,,9mm do nieba,, Uhnak znam, ale tej drugiej nie. Edytowane 9 Stycznia przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) Ciekawostka że jeden z moich wujków był milicjantem i policjantem, aż do stanowiska komendanta powiatowej komendy. Ale niestety nie lubił opowiadać o pracy Edytowane 9 Stycznia przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 1 godzinę temu, Jędrek napisał(a): Ale niestety nie lubił opowiadać o pracy no widzisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Stycznia Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia Zapewne znane, ale akurat sobie odświeżam po kawałeczku, więc i tutaj przypomnę. Górale, Podhale itp, w różnych opowiastkach, anegdotach, z dawniejszych i całkiem niedawnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Stycznia Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Jeśli ktoś lubi historię . znam kanał autora na Youtubie i jest ok,zobaczymy jak książka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi