Góry Ponad Wszystko Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 W tym roku pierwszy raz wybraliśmy się poza nasze Tatry w Sudety odwiedzając Karkonosze i Góry Stołowe. Występujące formacje skalne zapewniły nam sporo frajdy Ze względu na zacięcie wspinaczkowe każda napotkana baszta - igła dawała do myślenia jakby tu na nią się wspiąć Odwiedzony dwa dni później Szczeliniec Wielki też niczego sobie Ciasne, wąskie przesmyki wywołują uśmiechy. Piękne i zupełnie inne niż tatrzańskie molochy Podzielcie się jakimiś ładnymi ujęciami mi niestety przyszło strzelać zdjęcia telefonem Wrzucam kilka z całości wyprawy Zapraszam również na kanał https://www.youtube.com/channel/UC0yVB94qMUmsCsL-56JbCJQ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) Dnia 1.09.2021 o 16:46, Góry Ponad Wszystko napisał: Podzielcie się jakimiś ładnymi ujęciami Nie wiem czy są ładne , ale mówisz masz. Szczeliniec Wielki maj 2019. Widoczki spod schroniska Śnieżka Tytus de Zoo te labirynty naprawdę robią wrażenie widoczki na kotlinę Tak przy okazji w latach 80-tych ubiegłego wieku nakręcono serial ,, Gazda z Diabelnej,, .Rolę tytułowego szczytu i schroniska na nim grał właśnie Szczeliniec i jego schronisko. Było wtedy opuszczone i zrujnowane -takim je właśnie pamiętam gdy byłem tam pierwszy raz. Edytowane 20 Września 2023 przez barbie609 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 https://businessinsider.com.pl/gospodarka/herbata-powinna-kosztowac-100-zl-dzierzawca-slynnego-schroniska-w-potrzasku/lh0s460 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 3 godziny temu, barbie609 napisał: https://businessinsider.com.pl/gospodarka/herbata-powinna-kosztowac-100-zl-dzierzawca-slynnego-schroniska-w-potrzasku/lh0s460 Niech postawi wiatrak obok schroniska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 40 minut temu, J@n napisał: wiatrak obok schroniska Obawiam się ,że to może nie być takie proste ze względów prawnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2022 https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-grozny-wypadek-w-gorach-stolowych-12-latka-wpadla-w-szczelin,nId,6211644 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 5 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2022 https://podhale24.pl/rozmaitosci/artykul/86195/Zawody_w_ratownictwie_gorskim.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca https://wydarzenia.interia.pl/dolnoslaskie/news-park-narodowy-zagrozony-powaznym-pozarem-skomplikowana-akcja,nId,7592496 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Wczoraj zameldowaliśmy się w Stołowych . Tak z drogi to zrobiliśmy tylko rozpoznanie okolicy i wypróbowaliśmy basen i jacuzzi. Plan na dzisiaj taki sobie lajtowy , Lisia Przełęcz -Narożnik-Puchaczowe Skały - Białe Skały - Fort Karola. Z parkingu ruszyliśmy późno bo parę minut przed 9-tą. Było pusto słońce dopiero zaczynało grzać wyszliśmy na Narożnik i zaczęły się widoczki oczywiście jest to miejsce głośne zbrodni z lat 90-tych niestety do dzisiaj tzw N-ki. Chłopaki z archiwum X są naprawdę dobrzy mam nadzieję ,że w końcu dopadną tych sk........................... ad rem...... jest ciepło ale jeszcze nie gorąco, wydaje się że tam daleko Ślęża i mocno zamglony Wrocław na szlaku ruch niewielki , docieramy do Czaszki i trochę później do Puchaczowych Skał , widoczki są super twardo idziemy zielonym w stronę żółtego i Białych Skał mimo,że są w necie komunikaty,że zagrożenie życia i zdrowia ,szlaki zamknięte jak się później okazało chodzi o zamierający drzewostan świerkowy i Park włączył sobie d.........chron jakby ktoś nie daj Boże gałęzią dostał. W mojej ocenie nic tam się nie dzieje , Jakby TPN i GPN były tak przewrażliwione toby się całe pozamykały. Dotarliśmy do Białych Skał tu już trochę ludzi jest ale w porównaniu z Podhalem to prawie nikogo nie ma. Fajne te skały docieramy do drogi i ruszamy na drugą stronę na Fort Karola widok jest super , dobrze widać nasz jutrzejszy cel czyli Sowie wracamy do parkingu , jeszcze małe zakupy w Dusznikach i na kwaterę.Było super . 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca @barbie609 moder fajną pogodę trafiliście. Gdzie "stacjonujecie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 31 minut temu, Zośka napisał: Gdzie "stacjonujecie" ? tutaj :https://pensjonatgranada.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIgMfW8Z33hgMVaAqiAx05zgUNEAAYAiAAEgJJe_D_BwE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 4 godziny temu, barbie609 moder napisał: zbrodni z lat 90-tych Trzymam kciuki, żeby w końcu sprawa znalazła należny finał... 4 godziny temu, barbie609 moder napisał: Białych Skał Wyglądają zachęcająco! Fajną trasę zrobiliście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca @barbie609 moderjak zwykle świetna relacja. Białe Skały wyglądają ciekawie robią wrażenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Przepowiednie dzisiaj były takie sobie ,ale ileż można siedzieć w basenie. Zgodnie z planem wyruszamy na czeską stronę czyli Teplicke Skały.Nasz stary TomTom swoim zwyczajem wytyczył trasę zupełnymi opłotkami i dzięki temu mogłem zobaczyć Ostrą Górę ,którą odwiedziłem jako młody podchorąży. Ot tak podróż sentymentalna . Niewiele się zmieniło nawet budka stoi przy bramie tylko wartownika gdzieś wcięło. Ale wracajmy do skał. Teplicke Skały są większe od ardspaskich ale nieco mniej znanu.Na parkingu w Teplicach byliśmy ok 10.30. Ludzi jeszcze niewiele . Wejściówka 150Kcz od osoby. Od samego początku jest ciekawie im głębiej w góry tym fajniej się robi na dochodzimy do odbicia na miejsce gdzie stał zamek Strmen , miejsce bo to nawet nie są ruiny .Podejście obejmuje 300 stopni dość stromych schodów , ostatni odcinek wygląda tak: nic trudnego zwłaszcza bez plecaka ,G sobie odpuściła widok z góry całkiem fajny jest i krewniaczka sosenki z Sokolicy schodzę na dół , jeden z polskich turystów pyta mnie jak tam jest to mówię ,że jak na Trzech Koronach , ,,oj trudno zadowolić,, słyszę.No cóż parę widoczków w życiu widziałem. idziemy dalej,na szlaku ruch niewielki docieramy do wejście do właściwego Skalnego Miasta może by tak rzucić wszystko i zamieszkać w ........ ruszamy pomiędzy pionowe wspaniałe ściany nie potrafię zrobić zdjęcia , które odda te wrażenia , ale naprawdę jest ekstra docieramy do Ogrodu Karkonosza potem znowu trochę skalnych szczelin i zamykamy kółko. Jeśli będziecie mieć chwilę czasu polecamy , super miejsce. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Byliśmy tam w zeszłym roku ale wejście po tych drabinach też sobie odpuściłam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Jeszcze tam nie byłam ale wygląda super. Boję się takich drabin ale szkoda mi odpuścić jak już są 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 3 minuty temu, Zośka napisał: Boję się takich drabin to nie są typowe drabiny , raczej strome schodki , naprawdę nie trudnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca Ależ to przepiękne miejsce dzięki @barbie609 moder za ciekawa relację. Drabinki wyglądają rzczej zachęcająco 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi