krzysiek 21 Posted September 16, 2019 Share Posted September 16, 2019 Pytanie do osób, które były w Dolomitach. Które miejsca byście szczególnie polecili? Co podobało Wam się najbardziej? Wyjazd głównie pod kątem fotograficznym, więc szukam świetnych widokowo miejscówek. Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi :) Quote Link to post Share on other sites
rapapacz 334 Posted August 23, 2020 Share Posted August 23, 2020 Odpowiadam późno, bo dopiero niedawno udało mi się pojechać, ale może komuś kiedyś się przyda ☺️ Według mnie warto pojechać w Dolomity i "mądrze" sobie to wszystko stopniować, jeśli jest na to czas. Jeśli wyjazd jest krótki, wystarczy się zahaczyć w parku Tre Cime di Lavaredo - człowiek miałby tam co robić i co oglądać pewnie z miesiąc. Taka perła Dolomitów. Jeśli jest więcej czasu - polecam zacząć od szlaku wokół Sassolungo, potem na pewno zahaczyć o Lago di Sorapis i Secedę, a Tre Cime di Lavaredo zostawić na koniec ? 4 Quote Link to post Share on other sites
rapapacz 334 Posted August 23, 2020 Share Posted August 23, 2020 (edited) ...i podrzucam widok, którego pewnie nigdy nie zapomnę - z Monte Paterno (2 744 m n.p.m.) ? Edited August 23, 2020 by rapapacz 10 1 Quote Link to post Share on other sites
eire 178 Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Cześć, pod koniec lipca w przerwie treningowej w austriackich Alpach, miałem okazję, choć na chwil kilka, przystanąć na Passo Sella. 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Niesamowite widoki ? Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,105 Posted August 24, 2020 Share Posted August 24, 2020 Niektórzy to mają piękne podróże, aż się chce zdjęcia oglądać. Quote Link to post Share on other sites
rapapacz 334 Posted August 25, 2020 Share Posted August 25, 2020 (edited) @eire Passo Sella jest super! ? To własnie stamtąd zaczyna się szlak wokół Sassolungo - ze zdjęciami wychodzi nawet 8 godzin. Warto od niego zacząć, wszystko pooglądać z tego szlaku, a potem wybrać się na poszczególne masywy ? Edited August 25, 2020 by rapapacz 7 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 Udało mi się w te wakacje odwiedzić Dolomity di Brenta, które znajdują się trochę bardziej na południe niż Dolomity tzw. właściwe. Krajobraz dużo bardziej zróżnicowany, bo oprócz widoków typowych dla Dolomitów, są również miejsca, które przypominają panoramy tatrzańskie. Plusem jest dobrze rozwinięta sieć wyciągów na większości tras trekkingowych, co pozwala wyeliminować żmudne podejścia i zacząć wędrówki od razu od miejsc widokowych. Tras jest całe mnóstwo, wędruje się głównie u podnóża gór, bez zdobywania szczytów. Natomiast jeśli ktoś nastawia się na via ferraty czy ataki szczytowe, to najlepiej wybrać noclegi w schroniskach. Z uwagi na różnicę wysokości, nie da się praktycznie w ciągu jednego dnia podejść z dolin, przejście via ferraty i zejście. Nawet korzystając z wyciągów. Wyjątkiem są ferraty w okolicach jeziora Garda, gdzie są głównie trasy jednodniowe. Sieć schronisk jest bardzo dobrze rozwinięta. W kolejnym postach pokażę kilka propozycji wędrówek, najbardziej zróżnicowanych krajobrazowo, pokazujących różne oblicza tego regionu. Na początek Madonna di Campiglio -> Monte Spinale -> Malga Vallesinella 7 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 @sickboy777 ale Ci zazdroszczę tych widoków? Bardzo wymagające kondycyjnie są trasy w Dolomitach ? 1 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 (edited) @Zośka Nie, po dostaniu się na pewną wysokość, już praktycznie wędruje się bez większych przewyższeń. Dlatego nawet dłuższe trasy kondycyjnie nie są zbyt wymagające. A jak korzystasz z wyciągu, to praktycznie zostaje już bardzo przyjemne wędrowanie. Ale nawet bez korzystania z wyciągu spokojnie da radę nie wypluć płuc ?. Chyba, że planujesz via ferraty, to wtedy podchodzisz na znacznie wyższą wysokość niż przy trasach typowo trekkingowych. Edited September 19, 2020 by sickboy777 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted September 19, 2020 Share Posted September 19, 2020 @sickboy777 ale te widoki to po prostu odlot? A tak bardziej przyziemnie to drogo jest w Dolomitach ? Chodzi mi głównie o noclegi ? 1 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted September 20, 2020 Share Posted September 20, 2020 @Zośka Byliśmy w piątkę, co od razu wymuszało szukanie dużych apartamentów i ograniczało wybór. Nie wiem jak to wygląda cenowo w przypadku np. standardowego pokoju 2-os. Mieszkaliśmy trochę dalej od szlaków, bo w okolicy głównych ośrodków niestety nie udało się nam znaleźć niczego w akceptowalnej cenie. No i szukałem na lokalnych portalach (np. Visit Trentino), bo ceny z bookinga zabijały. Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted September 22, 2020 Share Posted September 22, 2020 (edited) Tre Cime di Lavaredo Edited September 22, 2020 by sickboy777 5 5 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted September 22, 2020 Share Posted September 22, 2020 @sickboy777 fantastyczne foty ? Naprawdę przepiękne! 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,561 Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 Zdjęcia rewelacja? Zupełnie inaczej niż w Tatrach, widać tą przestrzeń ? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,257 Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 @sickboy777 zdjecia super, GÓRY obłędne ? 2 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 2,105 Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 @sickboy777 fajna miałeś wycieczkę. Piękne zdjęcia, i tak sobie myślę, że skoro na zdjęciach wszystko jest tak piękne, to na żywo z pewnością jest jeszcze bardziej oszałamiająco pięknie. 2 1 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted September 23, 2020 Share Posted September 23, 2020 Tak, na żywo robą jeszcze lepsze wrażenie ? Pamiętam, jak pierwszy raz wysiadłem z kolejki i zobaczyłem te cuda. Chodziłem i powtarzałem bez przerwy: ja pier....ole, jak tu pięknie ? 1 3 Quote Link to post Share on other sites
karpasani 731 Posted September 24, 2020 Share Posted September 24, 2020 Dnia 23.08.2020 o 17:47, rapapacz napisał: ...i podrzucam widok, którego pewnie nigdy nie zapomnę - z Monte Paterno (2 744 m n.p.m.) ? Coś pięknego? 4 Quote Link to post Share on other sites
OnSajtPL 156 Posted October 12, 2020 Share Posted October 12, 2020 Trekking wokół tre cime di lavaredo 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Andzia 303 Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 Prawdopodobnie jeśli nic nie pokrzyżuje mi planów wybieram się w okolice jeziora Garda.Czy ktoś z Was był i poleci jakieś fajne trasy trekkingowe? Oczywiście szukam na własną rękę różnych ciekawych miejsc ale chętnie poczytam i zasięgnę wskazówek innych góromaniaków. Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted June 7, 2021 Share Posted June 7, 2021 @Andzia A gdzie dokładnie planujesz być? Północ i okolice Riva del Garda, czy bardziej na południe? Quote Link to post Share on other sites
Andzia 303 Posted June 7, 2021 Share Posted June 7, 2021 @sickboy777 myślałam właśnie o Riva del Garda. Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 @Andzia To witaj w klubie, w tym roku też się tam wybieram ? Polecam tą stronę: https://www.visittrentino.info/pl/artykuly/trekking-w-trentino/garda-trek Znajdziesz tam mnóstwo propozycji na spędzenie czasu nie tylko w okolicach Gardy, ale również w całym regionie Trentino. Jeśli zakładasz wycieczki trochę dalej od Gardy to daj znać, mogę polecić przepiękne jednodniowe trasy w okolicach Molveno i Madonny di Campiglio (ok. 1 godz. jazdy samochodem od Rivy). A ferraty też planujesz? Quote Link to post Share on other sites
Andzia 303 Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 @sickboy777 wstępnie się na razie rozglądam. Wszytko zależy od tego czy koleżanka dostanie urlop w tym czasie . Jeśli chodzi o ferraty to nigdy nie próbowałam ale nie mówię nie? Jeśli masz namiary na fajne sprawdzone noclegi (niekoniecznie 5*?) możesz podrzucić linka? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts