krzysiek Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Pytanie do osób, które były w Dolomitach. Które miejsca byście szczególnie polecili? Co podobało Wam się najbardziej? Wyjazd głównie pod kątem fotograficznym, więc szukam świetnych widokowo miejscówek. Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Odpowiadam późno, bo dopiero niedawno udało mi się pojechać, ale może komuś kiedyś się przyda Według mnie warto pojechać w Dolomity i "mądrze" sobie to wszystko stopniować, jeśli jest na to czas. Jeśli wyjazd jest krótki, wystarczy się zahaczyć w parku Tre Cime di Lavaredo - człowiek miałby tam co robić i co oglądać pewnie z miesiąc. Taka perła Dolomitów. Jeśli jest więcej czasu - polecam zacząć od szlaku wokół Sassolungo, potem na pewno zahaczyć o Lago di Sorapis i Secedę, a Tre Cime di Lavaredo zostawić na koniec 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) ...i podrzucam widok, którego pewnie nigdy nie zapomnę - z Monte Paterno (2 744 m n.p.m.) Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez rapapacz 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eire Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Cześć, pod koniec lipca w przerwie treningowej w austriackich Alpach, miałem okazję, choć na chwil kilka, przystanąć na Passo Sella. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Niesamowite widoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Niektórzy to mają piękne podróże, aż się chce zdjęcia oglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 (edytowane) @eire Passo Sella jest super! To własnie stamtąd zaczyna się szlak wokół Sassolungo - ze zdjęciami wychodzi nawet 8 godzin. Warto od niego zacząć, wszystko pooglądać z tego szlaku, a potem wybrać się na poszczególne masywy Edytowane 25 Sierpnia 2020 przez rapapacz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Udało mi się w te wakacje odwiedzić Dolomity di Brenta, które znajdują się trochę bardziej na południe niż Dolomity tzw. właściwe. Krajobraz dużo bardziej zróżnicowany, bo oprócz widoków typowych dla Dolomitów, są również miejsca, które przypominają panoramy tatrzańskie. Plusem jest dobrze rozwinięta sieć wyciągów na większości tras trekkingowych, co pozwala wyeliminować żmudne podejścia i zacząć wędrówki od razu od miejsc widokowych. Tras jest całe mnóstwo, wędruje się głównie u podnóża gór, bez zdobywania szczytów. Natomiast jeśli ktoś nastawia się na via ferraty czy ataki szczytowe, to najlepiej wybrać noclegi w schroniskach. Z uwagi na różnicę wysokości, nie da się praktycznie w ciągu jednego dnia podejść z dolin, przejście via ferraty i zejście. Nawet korzystając z wyciągów. Wyjątkiem są ferraty w okolicach jeziora Garda, gdzie są głównie trasy jednodniowe. Sieć schronisk jest bardzo dobrze rozwinięta. W kolejnym postach pokażę kilka propozycji wędrówek, najbardziej zróżnicowanych krajobrazowo, pokazujących różne oblicza tego regionu. Na początek Madonna di Campiglio -> Monte Spinale -> Malga Vallesinella 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 @sickboy777 ale Ci zazdroszczę tych widoków Bardzo wymagające kondycyjnie są trasy w Dolomitach ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) @Zośka Nie, po dostaniu się na pewną wysokość, już praktycznie wędruje się bez większych przewyższeń. Dlatego nawet dłuższe trasy kondycyjnie nie są zbyt wymagające. A jak korzystasz z wyciągu, to praktycznie zostaje już bardzo przyjemne wędrowanie. Ale nawet bez korzystania z wyciągu spokojnie da radę nie wypluć płuc . Chyba, że planujesz via ferraty, to wtedy podchodzisz na znacznie wyższą wysokość niż przy trasach typowo trekkingowych. Edytowane 19 Września 2020 przez sickboy777 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 @sickboy777 ale te widoki to po prostu odlot A tak bardziej przyziemnie to drogo jest w Dolomitach ? Chodzi mi głównie o noclegi ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 20 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2020 @Zośka Byliśmy w piątkę, co od razu wymuszało szukanie dużych apartamentów i ograniczało wybór. Nie wiem jak to wygląda cenowo w przypadku np. standardowego pokoju 2-os. Mieszkaliśmy trochę dalej od szlaków, bo w okolicy głównych ośrodków niestety nie udało się nam znaleźć niczego w akceptowalnej cenie. No i szukałem na lokalnych portalach (np. Visit Trentino), bo ceny z bookinga zabijały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Tre Cime di Lavaredo Edytowane 22 Września 2020 przez sickboy777 4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 @sickboy777 fantastyczne foty Naprawdę przepiękne! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Zdjęcia rewelacja Zupełnie inaczej niż w Tatrach, widać tą przestrzeń 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 @sickboy777 zdjecia super, GÓRY obłędne 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 @sickboy777 fajna miałeś wycieczkę. Piękne zdjęcia, i tak sobie myślę, że skoro na zdjęciach wszystko jest tak piękne, to na żywo z pewnością jest jeszcze bardziej oszałamiająco pięknie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Tak, na żywo robą jeszcze lepsze wrażenie Pamiętam, jak pierwszy raz wysiadłem z kolejki i zobaczyłem te cuda. Chodziłem i powtarzałem bez przerwy: ja pier....ole, jak tu pięknie 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 24 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2020 Dnia 23.08.2020 o 17:47, rapapacz napisał: ...i podrzucam widok, którego pewnie nigdy nie zapomnę - z Monte Paterno (2 744 m n.p.m.) Coś pięknego 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OnSajtPL Opublikowano 12 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2020 Trekking wokół tre cime di lavaredo 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Prawdopodobnie jeśli nic nie pokrzyżuje mi planów wybieram się w okolice jeziora Garda.Czy ktoś z Was był i poleci jakieś fajne trasy trekkingowe? Oczywiście szukam na własną rękę różnych ciekawych miejsc ale chętnie poczytam i zasięgnę wskazówek innych góromaniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 @Andzia A gdzie dokładnie planujesz być? Północ i okolice Riva del Garda, czy bardziej na południe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 7 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 @sickboy777 myślałam właśnie o Riva del Garda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 @Andzia To witaj w klubie, w tym roku też się tam wybieram Polecam tą stronę: https://www.visittrentino.info/pl/artykuly/trekking-w-trentino/garda-trek Znajdziesz tam mnóstwo propozycji na spędzenie czasu nie tylko w okolicach Gardy, ale również w całym regionie Trentino. Jeśli zakładasz wycieczki trochę dalej od Gardy to daj znać, mogę polecić przepiękne jednodniowe trasy w okolicach Molveno i Madonny di Campiglio (ok. 1 godz. jazdy samochodem od Rivy). A ferraty też planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 9 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2021 @sickboy777 wstępnie się na razie rozglądam. Wszytko zależy od tego czy koleżanka dostanie urlop w tym czasie . Jeśli chodzi o ferraty to nigdy nie próbowałam ale nie mówię nie Jeśli masz namiary na fajne sprawdzone noclegi (niekoniecznie 5*) możesz podrzucić linka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi