Silarox Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Witam, czy jest jakiś sposób na regenerację śliskich podeszw w górskich butach? Mam jakieś buty, nawet spoko ale po kilku latach są wyślizgane. O ile na prostej drodze to nie przeszkadza to w Tatrach jest sporo wyśliuzganych kamieni - i wtedy przeszkadza. Na allegro są kolce na buty ale to już pewnie na strome szczyty. Może ktoś ma jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Silarox napisał: Witam, czy jest jakiś sposób na regenerację śliskich podeszw w górskich butach? Mam jakieś buty, nawet spoko ale po kilku latach są wyślizgane. O ile na prostej drodze to nie przeszkadza to w Tatrach jest sporo wyśliuzganych kamieni - i wtedy przeszkadza. Na allegro są kolce na buty ale to już pewnie na strome szczyty. Może ktoś ma jakiś pomysł? Cześć. Kupić nowe buty. kolce powinny służyć zimą, lub kiedy jest oblodzenie. Nie wyobrażam sobie chodzenia w rakach czy raczkach na suchym wyślizganym wapieniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silarox Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 A jaką polecacie markę? Patrzyłem już na elbrusy, hitecy, nawet martensy :) ale albo są niewygodne (mam wystającą kość z tyłu pięty i często obciera jak nie ma siatki z tyłu). Co do obecnych to są z lidla, trekingowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2020 10 godzin temu, Silarox napisał: Witam, czy jest jakiś sposób na regenerację śliskich podeszw w górskich butach? Mam jakieś buty, nawet spoko ale po kilku latach są wyślizgane. O ile na prostej drodze to nie przeszkadza to w Tatrach jest sporo wyśliuzganych kamieni - i wtedy przeszkadza. Na allegro są kolce na buty ale to już pewnie na strome szczyty. Może ktoś ma jakiś pomysł? Maksymalny budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silarox Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Tylko gdzieś 3 stówy. Więcej jak tydzień w roku po górach nie chodzę a i ostatnio tego coraz mniej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Skoro przyczepność i cena są kluczowe to musisz zapolować na jakieś TNF'y pokroju Hedgehog, Litewave czy Venture. Trwałe nie będą, ochoczo korzystałbym z reklamacji po pierwszym sezonie, ale za to w miarę komfortowe i nie spadniesz w otchłań z winy podeszwy 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 TNF Litewave na Tatry sa za miękkie. Przyczepność jest ok, nawet na mokrych kamlotach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Silarox napisał: Tylko gdzieś 3 stówy. Więcej jak tydzień w roku po górach nie chodzę a i ostatnio tego coraz mniej Zerknij na TNF - w tej cenie czasami można coś upolować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2020 TNF nie polecam. Za 300 zl możesz wybaczyć w promo Merrel Moab. To najlepszy but w tej klasie cenowej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Ja mam Moaby i o ile w Beskidach były OK to w Tatrach się nie sprawdziły. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silarox Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 A polecicie jakiś sklep stacjonarny? Mieszkam w Rzeszowie a takie buty musiałbym przymierzyć bo przez te moje kości co drugie mnie obcierają :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Dnia 6.08.2020 o 10:20, Silarox napisał: Tylko gdzieś 3 stówy. Więcej jak tydzień w roku po górach nie chodzę a i ostatnio tego coraz mniej To najlepiej zrezygnuj calkowicie i bedzie po problemie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 7 godzin temu, J@n napisał: To najlepiej zrezygnuj calkowicie i bedzie po problemie @J@n - nie każdego stać na markowe obuwie, nie każdy też śmiga po górach tak często, jak my. Serdeczna prośba o więcej empatii i nie zniechęcanie nowych użytkowników. Starajmy sobie nawzajem pomagać i nie deprecjonować innych. Dzięki 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 13 godzin temu, Silarox napisał: A polecicie jakiś sklep stacjonarny? Mieszkam w Rzeszowie a takie buty musiałbym przymierzyć bo przez te moje kości co drugie mnie obcierają W Rzeszowie na Rejtana jest centrum handlowe Plaza a w nim sklep sportowy Decathlon. Myślę że tam znajdziesz coś w tej cenie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterson777 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 14 godzin temu, Mnich Moderator napisał: @J@n - nie każdego stać na markowe obuwie, nie każdy też śmiga po górach tak często, jak my. Serdeczna prośba o więcej empatii i nie zniechęcanie nowych użytkowników. Starajmy sobie nawzajem pomagać i nie deprecjonować innych. Dzięki Otóż to, i może mniej sarkazmu, czasami to już jest irytujące 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 20 godzin temu, piterson777 napisał: Otóż to, i może mniej sarkazmu, czasami to już jest irytujące to była tylko dobra rada bez sarkazmu i tak po Tatrach za dużo ludzi chodzi po szlakach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterson777 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 3 godziny temu, J@n napisał: to była tylko dobra rada bez sarkazmu i tak po Tatrach za dużo ludzi chodzi po szlakach Mówię ogólnie o sporej części Twoich postów, a co do tej "rady" to przecież Ty też możesz ograniczyć ten problem i nie chodzić po Tatrach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 32 minuty temu, piterson777 napisał: problem i nie chodzić po Tatrach Nie ma problemu, moje buty maja podeszwy w dobrym stanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 w Decathlonie można wyłapać w plazie fajne butki więc tak jak Vatra pisze @Silarox albo wpadnij do galerii Rzeszów w matres sport też czasami mają coś sensownego :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) @Silarox poszukaj jeszcze butów marki Trezeta. Myślę, że znajdziesz coś w budżecie. Mam dobre wspomnienia po ich użytkowaniu Wiem, że to może być problem, ale przy takich "wrażliwych" stopach warto kupić przez Internet kilka par, poprzymierzanie w domu i odesłanie tego, co nie pasuje. Niestety wymaga to zamrożenia gotówki. Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silarox Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Sporo sklepów już za mną :) Czy ma ktoś buty z HI-TECa? Widziałem nawet spoko HITEC REIKO MID WP BLUE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Silarox napisał: Sporo sklepów już za mną Czy ma ktoś buty z HI-TECa? Widziałem nawet spoko HITEC REIKO MID WP BLUE. Myślę, że na takie spokojne, od czasu do czasu wyprawy, to są całkiem całkiem buty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Na zakupy zabierz ze sobą wodę. W sklepie jest zwykle mała trasa z kamieni i drewienek - sprawdź jak buty reagują na mokre podłoże. Mam jedne buty Asolo na podeszwie Vibram, kosztowały w promocji ponad 600 zł, są super wygodne ale niestety przy minimalnej wilgoci rozjeżdżają się na wszystkie strony. Natomiast jeden z tańszych modeli Quechua z Decathlonu (chyba 35€), sprawdziły się idealnie na kilkunastu przejściach w Tatrach Zachodnich, nie ślizgają się wcale i są bardzo wygodne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Z mojego doświadczenia z butami, a miałem już na nogach dziesiątki par wynika, że najbardziej przyczepny jest Vibram z mieszkanką Megagrip. Pamiętajcie, że Vibram Vibramowi nie równy. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 21 minutes ago, Mnich Moderator said: Z mojego doświadczenia z butami, a miałem już na nogach dziesiątki par wynika, że najbardziej przyczepny jest Vibram z mieszkanką Megagrip. Pamiętajcie, że Vibram Vibramowi nie równy. To jest cenna uwaga A ja naiwna myślałam, że skoro Vibram jest zastrzeżoną nazwą, to będzie za każdym razem taki sam. Te same wnioski miałam co do Gore-tex. Jednak, jak zawsze, trzeba sprawdzać zawartość cukru w cukrze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi