Olekk Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Wiajcie, Mam do oprowadzenia 1 osobę na wypad gdzieś na wysokość Przełęczy Świnickiej, Wołowca czy coś podobnego (będzie zalżało od pogody). Za jakiś czas będzie to samo, ale 2 osoby już. Część sprzętu mam w 2 egzemplarzach, a część można wypożyczyć. Ale nie mam pomysłu, skąd wziąć buty, a w drugiej kolejności kurtkę membranową i odpowiednie spodnie. Wiem, że można wypożyczać sprzęt narciarski, ale chyba nie nada się do trekkingu? Nie znam żadnej wypożyczalni, co oferuje buty, kurtki i spodnie. Macie może jakieś pomysły, skąd wziąć brakujące rzeczy? A może jakieś buty z Dechatlonu za 100-200 zł jak je mocno zaimpregnuję nadadzą się? Tylko czy do nich można założyć raczki i raki? Edytowane 26 Listopada 2023 przez Olekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Jedź z nimi na Kasprowy i potem na Beskid co ma 2 k tam w zimie chodzi się w półnbutach i w kożuchu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olekk Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Właśnie o to chodzi, żeby im jakąś przygodę zafundować, a nie sightseeing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 31 minut temu, Olekk napisał: żeby im jakąś przygodę zafundować, Nie wiem czy ja dobrze rozumiem..... zabierasz na 2000mnpm w zimie kompletnie niedoświadczoną osobę , która nie ma nawet swoich butów? Hmmmm no cóż powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olekk Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Bez przesady, 2000 to np. żółtym szlakiem na Kasprowy i Liliowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Olekk napisał: Właśnie o to chodzi, żeby im jakąś przygodę zafundować Jak ktoś nie ma ubrania zimowego w góry to znaczy że zimą po górach nie chodzi i pewnie nie wie nawet jak to robić. Taka "przygoda" może się słabo skończyć. Edytowane 26 Listopada 2023 przez Zośka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Jedyne co mi przychodzi do głowy, to kupić coś ze średniej półki i po użyciu sprzedać na jakimś allegro. Wyjdzie taniej, niż wypożyczenie, bo tak, nawet w zakopanem możesz jakiś szpej pożyczyć, ale ja nie czułbym się komfortowo w butach, które penetrowały cudze stopy nie wiadomo ile razy... Zerknij sobie na np. https://wypozyczalniagorska.pl/wypozyczalnia/buty-turystyczne-scarpa/ Edytowane 26 Listopada 2023 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Olekk napisał: Bez przesady, 2000 to np. żółtym szlakiem na Kasprowy i Liliowe. Skoro tak to i bez przesady z ciuchami czy sprzętem. Edytowane 26 Listopada 2023 przez Jędrek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 @Olekkprzemysl sprawę. Zimą Wołowiec to nie musi być pikuś. Zastanów się, czy te osoby faktycznie są przygotowane na takie działania, skoro po górach nie chodzą (mniemam z Twojej wypowiedzi). Może faktycznie wyjście na Kasprowy i Beskid wystarczy.... Nie chcę podważać Twojego doświadczenia, ale czujesz się na siłach wziąć odpowiedzialność za dwie "zielone" osoby w razie czego....? Dnia 26.11.2023 o 09:26, Olekk napisał: Część sprzętu mam w 2 egzemplarzach, a Czyli co masz? I czy te osoby będą potrafiły sprzęt obsłużyć? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Dnia 26.11.2023 o 19:42, Q'bot napisał: Zerknij Ceny to mają kosmiczne... Buty do wypżyczenia to juz chyba przesada, choć przeciez buty do nart też się wypożycza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 7 hours ago, jaaga76 said: Buty do wypżyczenia to juz chyba przesada, choć przeciez buty do nart też się wypożycza.... Tak jak i łyżwy oraz buty do kręgli Ale ja bym nie skorzystał, jakoś mnie odpychają cudze bakterie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 28 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 46 minut temu, Q'bot napisał: bakterie Grzyby!!!! 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olekk Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2023 (edytowane) On 11/26/2023 at 8:38 PM, Jędrek said: Skoro tak to i bez przesady z ciuchami czy sprzętem. Ale akurat bez butów odpowiednich, raczków i raków to nawet wejście do Murowańca czasem jest trudne. A mając jeszcze czekany mogę im pokazać np. hamowanie tam koło schroniska, gdzie wszyscy to ćwiczą. @Q'botDziękuję, ciekawe. 16 hours ago, jaaga76 said: Zimą Wołowiec to nie musi być pikuś O tym Wołowcu napisałem niejako z rozpędu i widzę, że wywoałałem zamieszanie. Tam nie pójdziemy; to może być trudnekondycyjnie dla osób, które się wcześniej nie "przetestowały". 11 hours ago, jaaga76 said: Ceny to mają kosmiczne... Te ceny są IMO odpowiednie (niestety), to trogie buty i zwrócą się dopiero po ~23 "klientodobach". Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, myślę że już nic więcej nie wymyślimy. Edytowane 28 Listopada 2023 przez Olekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Na mało nachylone stoki wystarczą buty zimowe w których się chodzi po mieście + raczki. Kurtka, sweter, rękawiczki i czapka to chyba każdy ma. Co do 2000 zimą to można spróbować Kopę Kondracką oczywiście w pewnych warunkach, Beskid czy Pośrednią Turnie lub Kończysty Wierch przez Trzydniowiański. Sam zaczynałem przygodę chodząc w zwykłych traperach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi