Leszek1 Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 Witajcie. Mam za tydzień wypad, jedną noc będziemy spać w górskiej nieogrzewanej drewnianej wiacie na deskach i dmuchanym materacu. Chcę kupić śpiwór CAMPUS COUGAR 150 extreme: 0° C komfort: 7 do 12°C max: 16°C (to jednorazowa akcja w większości śpiwór będzie w użyciu latem - dlatego taki). Temperatura w nocy może być na pewno niższa - pewnie nawet w okolicach 0. Czy można owinąć taki Śpiwór folią NRC tzn. skleić taką kopertę z folii i wsunąć się do niej ze śpiworem. Czy polepszy to jego właściwości termiczne na tyle żebym nie zmarzł (ubranie bielizna termiczna długa + polar + czapka + grube skarpety) ? pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 8 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2023 1 godzinę temu, Leszek1 napisał: folią NRC tzn. skleić taką kopertę Folia nie ma właściwości "grzejnych", ale izolacyjne jak najbardziej., więc jeśli dasz radę zrobić kopertę, to część ciepła na pewno zachowasz. A ubrać dobrze i tak się trzeba. Ps. Czekamy na relację z wypadu. Powodzenia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 6 godzin temu, Leszek1 napisał: Witajcie. Mam za tydzień wypad, jedną noc będziemy spać w górskiej nieogrzewanej drewnianej wiacie na deskach i dmuchanym materacu. Chcę kupić śpiwór CAMPUS COUGAR 150 extreme: 0° C komfort: 7 do 12°C max: 16°C (to jednorazowa akcja w większości śpiwór będzie w użyciu latem - dlatego taki). Temperatura w nocy może być na pewno niższa - pewnie nawet w okolicach 0. Czy można owinąć taki Śpiwór folią NRC tzn. skleić taką kopertę z folii i wsunąć się do niej ze śpiworem. Czy polepszy to jego właściwości termiczne na tyle żebym nie zmarzł (ubranie bielizna termiczna długa + polar + czapka + grube skarpety) ? pozdrawiam Leszek Efekt będzie taki sam jak wejdziesz że śpiworem do dużego worka na śmieci. Robiliśmy tak często w czasach komuny. Zastanawim się tylko dlaczego w dzisiejszych czasach i możliwości kupienia odpowiedniego sprzętu trzeba uciekać się do takich metod. Na podobne okazje biorę lekki puchowy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 (edytowane) Pomoże tak na oko dodając +5°C - o wiele bardziej pomaga podczas silnego wiatru, gdy jesteśmy na zewnątrz - w chacie, to bez znaczenia. A z wad - już po kilku minutach zacznie się kondensować para od środka, więc śpiwór rano będzie o kilogram cięższy. BTW. Czapkę się nosi od słońca, zimą zakłada się kominiarkę Edytowane 9 Października 2023 przez Q'bot 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Musisz liczyć się z kondensacją , rano faktycznie może być wilgotno,może lepiej pożyczyć jakieś bivy? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 1 godzinę temu, J@n napisał: Robiliśmy tak często w czasach komuny. a my owijaliśmy się dodatkowo pałatkami, o ile oczywiście nie służyły jako namioty 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 3 godziny temu, barbie609 napisał: a my owijaliśmy się dodatkowo pałatkami, o ile oczywiście nie służyły jako namioty Piotr ja pałatkę,którą miałem ze Składnicy Harcerskiej zabierałem i w góry i na ryby i robiła jako coś w rodzaju zadaszenia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Przed chwilą, karpasani napisał: i w góry i na ryby i robiła jako coś w rodzaju zadaszenia bo to był porządny sprzęt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek1 Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 16 godzin temu, jaaga76 napisał: Ps. Czekamy na relację z wypadu. Powodzenia. Po powrocie o ile nie zamarznę to skrobnę coś w tym wątku :)) Pozdrawiam Leszek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek1 Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 11 godzin temu, J@n napisał: Zastanawim się tylko dlaczego w dzisiejszych czasach trzeba uciekać się do takich metod. Nie chcę inwestować w drogi puchowy, gdyż śpiwór ma mi służyć głównie do letnich wypadów rodzinnych pod namiot, a ten wypad to jednorazowa sytuacja. Gdybym jeździł jesienią częściej - wtedy bym zainwestował. Pozdrawiam Leszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 2 godziny temu, Leszek1 napisał: o ile nie zamarznę https://militaria.pl/p/ogrzewacz-chemiczny-grzejki-do-ciala-10-szt-151062 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek1 Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 11 godzin temu, barbie609 napisał: Musisz liczyć się z kondensacją , rano faktycznie może być wilgotno,może lepiej pożyczyć jakieś bivy? Widzę Bivi Bag Fjord Nansen za 139 zł. Znalazłem też wkładki do śpiwora np. Sea to Summit Reactor Extreme R ale za to już 280 zł, więc droższe od śpiwora który chcę kupić (Campus 175zł) Taka wkładka wydaje mi się lepsza - ma oddychające włókna THERMOLITE w przeciwieństwie do Bivi który może powodować kondensację gdyż jest z poliestru, droższe bivi piszą że oddychają ale czy to prawda... ale droższe to znów na jeden wypad nie opłaca się. Chyba przy tej folii NRC zostanę. Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 7 minut temu, Leszek1 napisał: Chyba przy tej folii NRC zostanę rozważ te grzejki, ja co prawda raczej nie nocuję ,ale i tak w zimie plecaku leżą. Oczywiście folię weź jakby była całkiem kicha. Dobre bivy faktycznie oddychają i mogą Ci się przydać i w lecie jak podpadniesz i Cię rodzina wywali z namiotu. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek1 Opublikowano 9 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 52 minuty temu, barbie609 napisał: https://militaria.pl/p/ogrzewacz-chemiczny-grzejki-do-ciala-10-szt-151062 Super. Kupię te chemiczne ogrzewacze - będę czuł się bezpieczniejszy dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 17 godzin temu, Leszek1 napisał: Chyba przy tej folii NRC zostanę. Zamiast kleić folię można kupić gotowca: https://militaria.pl/p/spiwor-termiczny-badger-outdoor-esb-20371 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Dnia 9.10.2023 o 20:20, Leszek1 napisał: Super. Kupię te chemiczne ogrzewacze - będę czuł się bezpieczniejszy dzięki Do tego jakaś piersiówka z zacnym trunkiem i na pewno nie zmarzniesz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 6 godzin temu, Jędrek napisał: Do tego jakaś piersiówka z zacnym trunkiem i na pewno nie zmarzniesz. a tego to bym akurat nie zalecał Alkohol rozszerza położone pod skórą naczynia krwionośne, przez które zaczynamy tracić ciepło i może dojść do poważnego wychłodzenia organizmu. Już 50 gramów wypitego alkoholu może obniżyć temperaturę ciała nawet o pół stopnia! Ciepło jest chwilowe i w zasadzie pozorne. Są natomiast grzałki katalityczne do których paliwem jest alkohol. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 3 minuty temu, barbie609 napisał: a tego to bym akurat nie zalecał Alkohol rozszerza położone pod skórą naczynia krwionośne, przez które zaczynamy tracić ciepło i może dojść do poważnego wychłodzenia organizmu. Już 50 gramów wypitego alkoholu może obniżyć temperaturę ciała nawet o pół stopnia! Ciepło jest chwilowe i w zasadzie pozorne. Są natomiast grzałki katalityczne do których paliwem jest alkohol. Kto nigdy nie pił wódeczki "na rozgrzewkę", ręka do góry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 np ja 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 31 minutes ago, Jędrek said: Kto nigdy nie pił wódeczki "na rozgrzewkę", ręka do góry Ja za mocnymi trunkami nie przepadam, ale piwo na rozgrzewkę też jest dobre i pożywne ^^ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 1 godzinę temu, Jędrek napisał: Kto nigdy nie pił wódeczki "na rozgrzewkę", ręka do góry Ja mogę nawet dwie podnieść 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 23 minuty temu, Zośka napisał: Ja mogę nawet dwie podnieść Ja mogę, ale tylko za góry, bo na morzu zdarzało się że noce bywały chłodne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Q'bot napisał: Ja za mocnymi trunkami nie przepadam, ale piwo na rozgrzewkę też jest dobre i pożywne ^^ Piwo na rozgrzewkę? Latem dla ochłody, to jeszcze rozumiem Edytowane 11 Października 2023 przez Jędrek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, barbie609 napisał: np ja Nigdy w życiu? Mieszkaniec Podhala, gdzie zimy długie? Żarty to chyba, mości dobrodzieju Edytowane 11 Października 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 1 minutę temu, Jędrek napisał: Nigdy w życiu? Mieszkaniec Podhala, gdzie zimy długie? Nigdy w terenie .Nigdy na rozgrzewkę, bo nie rozgrzewa.Widziałem w życiu trochę zamarzniętych osobników. Alkohol jeśli już to w funkcji rozrywkowej.W swoim czasie podczas wypełniania ankiet wszelakich zawsze pisałem ,,rzadko ale jak już to dużo,, z tym że muszą być spełnione pewne warunki. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi