barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2 minuty temu, Jędrek napisał: Hahaha, pomyliłem zaklęcia: Kazimierz Pułaski był kobietą? Sensacyjne wyniki badań – Historia (wprost.pl) a o tym coś słyszałem. Są na tym świecie rzeczy o których się fizjologom nie śniło 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 29 Stycznia Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 4 minuty temu, barbie609 moderator napisał: a o tym coś słyszałem. Ja też. I że Kopernik też była kobietą (i Curie Skłodowska też) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Dnia 29.01.2024 o 21:41, Zośka napisał: Ja też. I że Kopernik też była kobietą (i Curie Skłodowska też) Genialna scena, jak i cały film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 31 Stycznia Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia Właśnie na TVP Historia leci pierwsza część Mistrza i Małgorzaty, w reżyserii Macieja Wojtyszki. Kręcone "po taniości", jak wideo, w 1988 roku nie mieli łatwo z budżetem na coś takiego - a naprawdę świetne. Obsada, gra aktorska - palce lizać. Jedyny minus to nienajwyższa, mówiąc oględnie, jakość obrazu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 31 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 9 minut temu, Jędrek napisał: Właśnie na TVP Historia leci pierwsza część Mistrza i Małgorzaty, w reżyserii Macieja Wojtyszki. Kręcone "po taniości", jak wideo, w 1988 roku nie mieli łatwo z budżetem na coś takiego - a naprawdę świetne. Obsada, gra aktorska - palce lizać. Jedyny minus to nienajwyższa, mówiąc oględnie, jakość obrazu. Genialna adaptacja jednej z najważniejszych książek mojego życia Holoubek w roli Wolanda i Zapasiewicz jako Piłat z wiecznym bólem głowy - mistrzostwo. Szkoda, że już nie robią takich filmów... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego No dobra, skoro jesteśmy w klimatach filmowych, zagadka ode mnie. Proszę wymienić nazwiska widocznych na zdjęciu aktorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Kobiela.Maklakiewicz , Himilsbach,Cybulski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 35 minut temu, barbie609 moderator napisał: Kobiela.Maklakiewicz , Himilsbach,Cybulski Brawo. Zdjęcie zrobione w kultowej restauracji „Kameralna”, ulubionym miejscu spotkań warszawskiej bohemy: Stachury, Hłaski, Tyrmanda, czy Osieckiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Jedynka była całkiem spoko. Dwójka ciut gorsza. Już 28 lipca premiera 3 i finałowego sezonu "Rojsta". Obsada wymiata. Muzyka też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 2 godziny temu, Mnich Admin napisał: No dobra, skoro jesteśmy w klimatach filmowych, zagadka ode mnie. Proszę wymienić nazwiska widocznych na zdjęciu aktorów Serio? A kto w miarę dorosły tego nie wie? Edytowane 1 Lutego przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 1 minutę temu, Jędrek napisał: Serio? A kto w miarę dorosły tego nie wie? Wierz mi, że kiedyś byłem z kimś w tym samym miejscu. I ten ktoś odgadł tylko jedno nazwisko. Nie mierz innych swoją miarą, Jędruś. Choć, miast miarą, lepiej napisać wiedzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 1 Lutego Udostępnij Opublikowano 1 Lutego (edytowane) 25 minut temu, Mnich Admin napisał: Wierz mi, że kiedyś byłem z kimś w tym samym miejscu. I ten ktoś odgadł tylko jedno nazwisko. Nie mierz innych swoją miarą, Jędruś. Choć, miast miarą, lepiej napisać wiedzą A jaką mam mierzyć, panie szanowny? To żadna wiedza. Mnie po prostu dziwi że ktoś dorosły, w miarę ogarnięty, mógłby tak charakterystycznych postaci nie znać. To tak jakby Francuzom pokazać fotki Belmondo, De Funesa, Bardotki czy Delona i kazać zgadywać kto zacz Owszem, to nie są współcześni bohaterowie, ale należą do kanonu, który znać po prostu trzeba. Edytowane 1 Lutego przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 1 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego Rok 1996, jestem wówczas studentem polonistyki. W mediach gruchnęła wieść, że Szymborska dostała literackiego Nobla. Jadę autobusem na zajęcia. I słyszę taki dialog dwóch starszych Pań. - A słyszałaś, że Wisłocka Nobla dostała? - Tak, tak, nawet mam w biblioteczce tomik jej poezji... Także wiesz, szanowny Panie @Jędrek, z tą wiedzą i świadomością, niby dojrzałych ludzi, to bywa różnie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Tak, zrobiłem to sobie. Kuku na własną prośbę. Obejrzałem najnowszą "Akademię Pana Kleksa", która z literackim pierwowzorem wspólny ma tylko tytuł. Nie będę się rozpisywał, bo nie ma o czym. Koszmarne dialogi, płaskie postacie, chaotyczny montaż. Netflixowa poprawność polityczna. Nawet miłe towarzystwo nie osłodziło mi tego, co czułem po seansie. Zdecydowanie nie moja bajka. 2/10. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 12 minut temu, Mnich Admin napisał: z literackim pierwowzorem wspólny ma tylko tytuł. a to ichnia klasyka 12 minut temu, Mnich Admin napisał: Netflixowa poprawność polityczna. a to też klasyka , nie wiem co tu wymyślili i nie zamierzam się dowiadywać/w ogóle nie lubię tej historii/ ale w Panu Samochodziku z jednego harcerza zrobili harcerkę i to w męskim mundurze. W starej ekranizacji przynajmniej była fajna muza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego kolejna zagadkowa historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Dnia 1.02.2024 o 22:54, Jędrek napisał: A jaką mam mierzyć, panie szanowny? To żadna wiedza. Mnie po prostu dziwi że ktoś dorosły, w miarę ogarnięty, mógłby tak charakterystycznych postaci nie znać. To tak jakby Francuzom pokazać fotki Belmondo, De Funesa, Bardotki czy Delona i kazać zgadywać kto zacz Owszem, to nie są współcześni bohaterowie, ale należą do kanonu, który znać po prostu trzeba. Ostatnio koleżanka z pracy (lat 25) nie wiedziała kto to Tina Turner. Także tego.... 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego A ja się boję, co to będzie, jak @Jędrektu zajrzy i będzie chciał nadrobić forumowe zaległości Znów będę musiał wyciszyć telefon, żeby co chwilę nie dostawać powiadomień. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego (edytowane) 12 godzin temu, Fibi napisał: Ostatnio koleżanka z pracy (lat 25) nie wiedziała kto to Tina Turner. Także tego.... Ostatnio ze zgrozą i niedowierzaniem odkryłam że nowy pracownik w mojej firmie (lat 26) nie wie kto to jest Clint Eastwood . No wiele rzeczy jestem w stanie znieść na spokojnie ale nie obejrzeć niczego z Brudnym Harrym ??? Dyskwalifikacja już na starcie Edytowane 4 Lutego przez Zośka 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 1 godzinę temu, Zośka napisał: Ostatnio ze zgrozą i niedowierzaniem odkryłam że nowy pracownik w mojej firmie (lat 26) nie wie kto to jest Clint Eastwood . No wiele rzeczy jestem w stanie znieść na spokojnie ale nie obejrzeć niczego z Brudnym Harrym ??? Dyskwalifikacja już na starcie W sumie to przykro to czytać. No ale dożyliśmy takich czasów. Pokolenia Kenów i Barbie. Brudnego Harrego oczywiście uwielbiam. Choć wg mnie najlepszy film z Clintem to Gran Torino. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 5 godzin temu, Zośka napisał: nowy pracownik w mojej firmie (lat 26) nie wie kto to jest Clint Eastwood ja bym rozważył dalszą współpracę. Po koniec mojej służby piastowałem stołek kierownika Ogniwa Patrolowo Interwencyjnego , co za tym idzie wszyscy nowo przyjęci trafiali do mnie. Na pierwszej odprawie po szkole kiedy byli już pełnoprawnymi policjantami zadawałem im jedno pytanie : Czy są gotowi stać na straży porządku prawnego odnowionej demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej i wiecie co? Z każdym następnym wcieleniem prawidłową odpowiedź znało coraz mniej z nich. Teraz już pewnie nikt nie zna. 4 godziny temu, Mnich Admin napisał: Choć wg mnie najlepszy film z Clintem to Gran Torino. a może ,,Bez przebaczenia,, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 39 minut temu, barbie609 moderator napisał: stać na straży porządku prawnego odnowionej demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej... Zdałam ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 1 minutę temu, Zośka napisał: Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej... Zdałam ? Czasy się zmieniają, ale @Zośkazawsze jest na forum 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 21 godzin temu, Fibi napisał: Ostatnio koleżanka z pracy (lat 25) nie wiedziała kto to Tina Turner. Także tego.... Ok, koleżanka z pracy. Ale tutaj rozmawiamy (mam takie wrażenie) w gronie ludzi będących powyżej pewnej średniej i stąd moje zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego Dnia 1.02.2024 o 23:00, Mnich Admin napisał: Rok 1996, jestem wówczas studentem polonistyki. W mediach gruchnęła wieść, że Szymborska dostała literackiego Nobla. Jadę autobusem na zajęcia. I słyszę taki dialog dwóch starszych Pań. - A słyszałaś, że Wisłocka Nobla dostała? - Tak, tak, nawet mam w biblioteczce tomik jej poezji... Także wiesz, szanowny Panie @Jędrek, z tą wiedzą i świadomością, niby dojrzałych ludzi, to bywa różnie. No dobrze, ale swojej powyższej zagadki nie zadałeś w autobusie, lecz tutaj, czyli w miejscu w którym bywają ludzie prezentujący jednak pewien poziom, powyżej średniej. Gdybyś spytał na jakimś onecie, to spoko, zagadka mogłaby być dość trudna. Ale tutaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi