barbie609 moder Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 od razu na początku chcę przeprosić @jaaga76,że jej prośbie nie stanie się za dość i dzisiaj będzie jeszcze biało.Sorry taki mamy klimat. Wraz z @Werniksobiecujemy, że jak tylko będzie to możliwe to będzie zieleń,kwiecie, motyle i ptaszęta wszelakie.Ale ad rem jak mawiali starożytni. Plan na dzisiaj to Kościeliska -Ścieżka na Reglami- Chochołowska i powrót do Kir Drogą pod Reglami. Dziś pogoda ma być super. Zaczęliśmy przed 9-tą i od razu pojawił się efekt @vatra ,który towarzyszył nam do samej Chocho a i ona była mocno pustawa. na podejściu na Kominiarski Przysłop zaczyna być pięknie a sama przełęcz ..... gdzieś tam gniazdują orły szlak przetarty miejscami twardy , ale w miarę wzrostu temperatury ,szybko mięknie Kominiarska w pełnej krasie podejście na przełęcz do lekkich łatwych i przyjemnych nie należy , przynajmniej dla nas po wyjściu z lasu,/aż chciało by się zakrzyknąć NIECH ŻYJE KORNIK/ otwierają się widoki oczywiście niech Was Szlak prowadzi na samej przełęczy to już w ogóle super oczywiście krótki popas i jeszcze więcej fotek na Giewoncie akurat chyba nikogo nie ma a od zachodu Królowa po małym co nieco schodzimy do przeklętej nie było na tu chyba ze trzy lata i szlak trochę się zmienił , przedtem szło się cały czas zmasakrowaną drogą , teraz w pewnym momencie pojawiają się schodki i szlak odbija omijając górą kawałek drogi. W tym momencie schodki są pokryte skorupą zlodowaciałego śniegu i bez raczków to tak średnio. Aha ... do góry było bez raczków ale do zejścia tośmy się już podkuli. w dolinie lekkie zaskoczenie , niby już po feriach ale żeby aż tak ..... jakby ktoś nie pamiętał to tak wygląda pusta chochołowska wróciliśmy zgodnie z planem pod reglami i tam też nikogo nie spotkaliśmy . To był naprawdę super dzień. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 @barbie609wspaniałomyślnie wybaczam, bo foty piękne! Jak to robicie z @Werniks, że taka pogoda się Wam trafia ( czy to już efekt @barbie609?)?. Wybieram się w Tatry za półtora tygodnia, ale jak patrzę na prognozy to lekko smutek mnie ogarnia.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 Przed chwilą, jaaga76 napisał: ale jak patrzę na prognozy to lekko smutek mnie ogarnia.... może nie będzie tak źle , wiesz jak to z tymi przepowiedniami w górach.Na razie przewidywalność jest 5-10%także patrz pozytywnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 18 minut temu, jaaga76 napisał: @barbie609wspaniałomyślnie wybaczam, bo foty piękne! Jak to robicie z @Werniks, że taka pogoda się Wam trafia ( czy to już efekt @barbie609?)?. Wybieram się w Tatry za półtora tygodnia, ale jak patrzę na prognozy to lekko smutek mnie ogarnia.... Możemy sobie podać rękę, pogodowa siostro niedoli Z mojego wyjazdu, który za 2 dni, tylko sobota zapowiada się w miarę. Chyba w pierwszy dzień się styramy, a potem będziemy leżeć @barbie609 piękna wycieczka, kiedyś szliśmy podobnie, tylko zaczynaliśmy w Dolinie Lejowej. Ale to było w totalnej mgle i śnieżycy, więc takie widoki jak u Ciebie to sobie mogłam narysować 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 3 minuty temu, Fibi napisał: tylko sobota zapowiada się w miarę. jakby było do kitu to rzuć okiem na okoliczne mniejsze góry , w Tatrach podstawa 1300 to kicha a np w Pieninach to jeszcze sporo luzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 14 minut temu, barbie609 napisał: jakby było do kitu to rzuć okiem na okoliczne mniejsze góry , w Tatrach podstawa 1300 to kicha a np w Pieninach to jeszcze sporo luzu Mam zamiar spakować mapę Gorców i Pienin, jakby co 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 1 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 5 minut temu, Fibi napisał: jakby co to jestem w okolicy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 @barbie609 Ty to chyba odprawiasz jakieś pogodowe czary-mary. Piękna pogoda, super widoki i w dodatku bezludnie. I jak tu nie zazdrościć? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 3 godziny temu, barbie609 napisał: to jestem w okolicy @Fibiz całego serca polecam towarzystwo @barbie609 i @Werniks Gdyby nie Oni, to ja bym pewnie przez następne 25 lat w Pieniny nie zajrzała... a tak ciągle mam w najbliższych planach. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 1 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2023 3 godziny temu, Fibi napisał: Możemy sobie podać rękę, pogodowa siostro niedoli To sie ciesz sobotą, bo na mojej prognozie ani grama słońca i znowu opady śniegu..... Jakaś durna ta zima w tym roku.... Oby @barbie609miała rację z przewidywalnością pogody.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) 15 godzin temu, jaaga76 napisał: Wybieram się w Tatry za półtora tygodnia, ale jak patrzę na prognozy to lekko smutek mnie ogarnia.... To się jeszcze może 5 razy zmienić. W zeszłym roku prognozy na wrzesień jakieś 10 dni przed wyjazdem miałem bardzo dobre. A na miejscu okazało się że ładny był pierwszy dzień, po kilku dniach spadł śnieg, więc wróciłem do Gdańska i potem przyjechałem raz jeszcze. I też nie było rewelacji. Edytowane 2 Marca 2023 przez Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 14 godzin temu, Zośka napisał: @barbie609 Ty to chyba odprawiasz jakieś pogodowe czary-mary. Piękna pogoda, super widoki i w dodatku bezludnie. I jak tu nie zazdrościć? Czary mary chyba mu nawet niepotrzebne, raz że bardzo blisko ma, dwa że emeryt, więc może skoczyć w każdej chwili gdy jest ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 6 godzin temu, Jędrek napisał: raz że bardzo blisko ma, dwa że emeryt, więc może skoczyć w każdej chwili takie są fakty 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 21 godzin temu, Fibi napisał: Mam zamiar spakować mapę Gorców i Pienin, jakby co już kiedyś podawałem , ale jakbyś chciała się rozejrzeć to tu https://pogodagopr.pl/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 Jest styczeń więc to nie będzie jeszcze ku wiośnie ale Ścieżka na Reglami jak najbardziej. Rano w NT było ok -20 ale wygląd nieba wskazywał że proroctwo się spełni.Plan był klasyczny bo ciężko tu coś nowatorskiego wymyślić , Kościeliska -Chocho i powrót pod reglami. Do Kir dotarliśmy z @Werniksparę minut po 9-tej. Było pusto i zimno ale już zaczynało być ładnie . Śniegu niezbyt wiele. W dolinie jeszcze cień i mocno na minusie. Słońce troszkę się pokazało na podejściu na Kominiarski Przysłop w słoneczku jest znacznie cieplej niż w cieniu , krótka przerwa i ruszamy dalej Szlak jest nieco przedeptany ale miękki , pod spodem lód , idzie się ciężko. Ale widoki dookoła wynagradzają sowicie. słońce chowa się za grań i pogrzeje nas dopiero na przełęczy. W cieniu jest naprawdę zimno. Na szczęście trzy warstwy wełny i membrana robią swoje. Podejście w górę cały czas w cieniu tylko sam grzbiet oświetlony Dopiero na przełęczy można się troszkę zregenerować w słoneczku. widoki jak zwykle stąd super widać Gorce i Beskid Sądecki mimo słoneczka za długo popasać się nie da , trzeba ruszać Królowa zamarła w oczekiwaniu na @Mnich Admin Jest malowniczo , nawet zejście do przeklętej jest ładne w Chcocho prawie pusto , Pod reglami też pusto . Powiem Wam ,że zimno chwilami było , ale warto było. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 I taka zima to może być... biało, cicho, pusto... Jak zwykle dobre zazdro @barbie609 moderator 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 9 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 @barbie609 moderator zazdroszczę tego spaceru, widoków i spokoju na szlaku. Może zima jeszcze trochę potrzyma bo i ja chciałabym wreszcie gdzieś wejść. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Stycznia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 2 minuty temu, Zośka napisał: i spokoju na szlaku. to już ostatnie dni spokoju przynajmniej w Tatrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 9 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 6 minut temu, barbie609 moderator napisał: to już ostatnie dni spokoju przynajmniej w Tatrach Zatem trzeba korzystać ile wlezie Pięknego spacerku pozytywnie zazdroszczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 9 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 2 godziny temu, barbie609 moderator napisał: Królowa zamarła w oczekiwaniu na @Mnich Admin To jeszcze chwilę poczeka. A ja mam kolejną nauczkę, że kobiety - nawet tak dostojnej jak Jej Wysokość - nie ma co drażnić A relacja, jak i zdjęcia, są jak balsam dla moich zmęczonych oczu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Stycznia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2024 2 godziny temu, Zośka napisał: gdzieś wejść. Jeszcze raz zapraszamy z @barbie609 moderator do wspólnego wyjścia na przełomie lutego i marca . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Na dzisiaj przepowiednie dla Tatr były optymistyczne więc postanowiliśmy ,że pójdziemy ku wiośnie Ścieżką nad Reglami Dawno nie byliśmy na odcinku Kalatówki -Dolina Białego więc pora to nadrobić . Ruszamy w czworo. Rano w NT mokro i chmurzaście , w czasie dojazdu do Z-nego Tatr prawie nie widać ale z północnego zachodu widać coraz więcej niebieskiego. Parkujemy koło Krokwi i ruszamy do Kuźnic. Już w Kuźnicach mam kontrolę @Mnich Admini po jego telefonie pogoda zaczyna się ekspresowo poprawiać. tu już jest trochę zimy . Podchodzimy drogą , jest trochę ludzi. Im wyżej tym więcej śniegu i słońca . Po zejściu na Ścieżkę okazuje się że jest jakby malowniczo wychodzimy z lasu/niech żyje kornik/ stajemy i patrzymy a jest na co po jakimś czasie idziemy dalej wyżej znowu stajemy otwiera się widok na południowy wschód Trzy Korony na tle Beskidu idziemy dalej na Białych Czubkach przysiadamy na popas po herbacie ruszamy dalej no cóż jest pięknie szlak pokryty świeżym śniegiem , miejscami trochę lodu ale bez problemów na Ścieżce minęliśmy kilka osób , dopiero w dolinie ruch się nasilił , im niżej tym więcej wiosny Taki fajny obrazek nam się na pożegnanie trafił powiem Wam że było super. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Ladnie zimie w słońcu, widać, że się tak łatwo wiośnie nie poddaje Fajne to ostanie zdjęcie, dwie pory roku potokiem oddzielone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 17 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał: Już w Kuźnicach mam kontrolę @Mnich Admini po jego telefonie pogoda zaczyna się ekspresowo poprawiać. No to teraz masz, jak w banku, że przed każdym wyjściem góry będę do Ciebie dzwonił 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Marca 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 3 minuty temu, Mnich Admin napisał: będę do Ciebie dzwonił będzie to dla mnie przyjemność, zresztą to Twój telefon przyśpieszył proces poprawy pogody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi