Anna M. Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Zatytułowałam dla wszystkich, ponieważ zarówno bardzo zaawansowany tatrołaz może mieć ochotę na lekki spacer w pięknej scenerii tatrzańskiej, jak i ktoś, kto pierwszy raz chodzi po Tatrach zimą. Bardzo dużo chodzę po Tatrach, ale zawsze było to latem, jesienią, nigdy zimą. Parę dni temu, całkiem spontanicznie wylądowałam w Tatrach. Trafiłam na pogodę można powiedzieć "brzytwa", bardzo mało ludków - było to 6 stycznia, kiedy znakomita większość wyjeżdżała już z Tatr. W Murowańcu pustki, żadnych kolejek, cichutko. Pierwszy raz chodziłam w raczkach, bardzo mi się to spodobało i nawet ani razu nie udało mi się wyrżnąć Trzy dni chodzenia szlakami, które latem przeszłam kilkakrotnie, jakże inaczej to wszystko wygląda zimą - po prostu zabójczo pięknie. Zacznę od Doliny Gąsienicowej (7 stycznia), która zawsze jest piękna i tego dnia również nie zawiodła Zero wiatru, cały dzień słoneczko, mróz ok. -10 (na jednym ze zdjęć pokazany jest mój podmarznięty warkocz). Zobaczcie, jak pięknie wyglądała Gąska tego dnia 10 1 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Aniu, przepiękne zdjęcia!!! Brawo dla Ciebie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malin Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 Ja także zacząłem zimowe przygody w Tatrach. W niedziele zaliczyłem Grześ, Rakoń, Wolowiec. Raki od około 1800 założyłem. Pogoda taka, że dwie osoby w koszulkach minąłem 11 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Super Aniu Piękny wypad @Anna M., życzę więcej spontanów . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @Jacek, przed wyjazdem, w niedzielę wieczorem, zamówiłam 3 dni pięknej pogody. Zamówienie zostało przyjęte , zrealizowane i kiedy na czwarty dzień w czwartek wyjeżdżałam, piękna pogoda ulotniła się Nie było mi bardzo żal wyjeżdżać z Taterek, po prostu nie widziałam ich 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @Anuś Pamiętam, jak koleżanka wysłała mi sms-a, że mam się pakować. Miałam dwie godziny i bardzo wahałam się, teraz nie żałuję, było supcio 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @Malin Piękne są Twoje zdjęcia Następnym razem chyba też tam podreptam, zobaczę, jak jest tam zimą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @vatra To Tatry są piękne, są takie bardzo fotogeniczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 26 minut temu, Anna M. napisał: To Tatry są piękne, są takie bardzo fotogeniczne To prawda! Mało znam zimowe Tatry ale z tych wypadów, które mam za sobą (i z Waszych zdjęć) widzę, że to trochę tak, jak inne góry! W tym roku chciałabym więcej pochodzić zimą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @vatra Ja też mało znam zimowe Tatry, ale załapałam już na nie bakcyla i już szukam okazji, żeby pojechać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Jednym z najpiękniejszych i najpopularniejszych miejsc w Tatrach jest Rusinowa Polana, chociażby ze względu na fantastyczne panoramy Tatr. Byłam tutaj latem, jesienią, a teraz udało mi się być zimą. Szłam z Wierch Poroniec, gdzie trasa w całości biegnie wygodną i bezpieczną drogą. Schodziłam natomiast niebieskim szlakiem na Palenicę i tutaj przydały się raczki 8 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Anno super zdjęcia i ciągnie mnie w Tatry jeszcze bardziej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 @Anna M. jak tylko będę w Tatrach to na pierwszy ogień idzie Rusinowa i Gęsia Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Właśnie Gęsia Szyja zimą... Oj ładna.Warto . 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 @karpasani oj ładnie widzę A czy raki konieczne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Raczki w zupełności wystarczą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 @Anuś, przeważnie będąc w Tatrach, na rozruch biorę Rusinkę. Tam jest zawsze pięknie, widoki przepyszne, a będąc wcześnie rano zero ludków W tym roku byłam troszkę później, ale tak prawie prosto z pociągu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 @karpasani, miałeś ładniejszą pogodę ode mnie, a zdjęcia fantastyczne 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agunia Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 A tak było dzisiaj w drodze na Predné Solisko. Ilość osób spotkanych na szlaku: 3 A čajik w schronisku jak zawsze wyborny Może komuś się przyda: przy dolnej stacji wyciągu do Chaty pod Soliskom nie można kupić ubezpieczenia, mówią że od nowego roku mają awarię. Można je kupić przy centralnym parkovisku w Strbskim Plesie, koszt 0,80€/dzień. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 @Agunia, jakie piękne niebo, widzę, że pogódka dopisała Nie miałam okazji być w zimie na Predne Solisko, za to latem chyba ze 3 razy. Mam takie zdjęcie, chyba wykonane prawie w tym samym miejscu, co Twoje, tylko letnie. Ja ubezpieczenie wykupuję w firmie Alpenverein. Płacę składkę raz na rok i nie martwię się o ubezpieczenie w żadnych górach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agunia Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 @Anna M., pogoda była zwodnicza. Z jednej strony przepięknie - w zasadzie brak zagrożenia lawinowego, bezchmurnie i ciepło, ale z drugiej partie szczytowe miejscami wywiane do gołego lodu. No i śnieg niepewny: miejscami zmrożony i bardzo twardy, miejscami stopiony i zapadający się. Trzeba uważać powyżej linii lasu. Niezależnie od tego, kolor nieba wczoraj był super 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 19 minut temu, Luk_ napisał: Heh, że ktoś poruszył zimowy wątek latem Jak jestem w górach a idzie burza to też często myślę że zimą to jest przynajmniej spokój z burzami i niedźwiedzie śpią 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 40 minut temu, Luk_ napisał: Niby tak, ale zimą trzeba więcej dźwigać w plecaku, są lawiny i dzień krótki ale coś za coś Zimą można chodzić po szlakach nocą, można obserwować nocne niebo. Łatwo zobaczyć z wyższych partii gór wschód czy zachód słońca. Słońce tak nie dokucza na szlaku... Same plusy zimy. :D 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 (edytowane) Dzisiaj ruszyliśmy na Wołowiec przez Grzesia pogoda super śnieg jest ,ale lodu pod śniegiem brak więc warunki super bez raczków było super! Edytowane 23 Listopada 2020 przez Daerkopolo 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daerkopolo Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Dzisiaj ruszyliśmy na Wołowiec przez Grzesia pogoda super śnieg jest ,ale lodu pod śniegiem brak więc warunki super bez raczków było super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi