Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 186
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

W temacie  Kosmici w górach ponarzekaliśmy ale też doszliśmy do wniosku , że trzeba może bardziej pozytywistycznie, praca u podstaw i te rzeczy. Jako że ja to zaproponowałem  wypada ujawnić zawartość

Myślę, że warto się nie tylko przyjrzeć a nawet nabyć ? Mogę jeszcze dodać z własnego (i nie tylko) doświadczenia, że 2 litrowy to absolutne minimum a sugeruję kupić trochę większy ?

Każdy ma swoje metody i niech je zachowa, najskuteczniejsze są nawyki. Wspomniałam o odkażaniu, bo w lecie wszystkie intuicyjnie dostępne chwyty (naturalne i nie tylko) były lepkie od potu, którego ni

Posted Images

Takie latarki z wbudowanym akulumatorem ładowanym z USB są w sam raz do użytku w domu/obejściu. Mam Nitecore'a chyna Nu32 i parę godzin poświeci w warsztacie - ale ładować się też 2 godziny musi.

• Like ! 2
8 godzin temu, barbie609 napisał:

https://militaria.pl/p/latarka-czolowa-nitecore-nu11-150-lumenow-2210534

jakoś do tego ładowania przez USB to jestem średnio przekonany. Oczywiście można nosić power bank , ale chyba poręczniej baterie.

Tym bardziej że dobra czołówka na 3 małe paluszki porządnej firmy to jest kilka godzin światła, do tego 3 zapasowe i cała noc. Na Tatry wystarczy. 

• Like ! 1
14 godzin temu, barbie609 napisał:

w nawiązaniu do ręcznika madame buterfly a ogólnie jako przeciwaga dla taktyczności

https://militaria.pl/p/butelka-mizu-m8-hawaiian-print-750-ml-soft-pink-2211708

Do takich butelek nigdy się nie przekonam, zwykłe plastikowe jednorazówki są najpraktyczniejsze, najlżejsze, doskonale się recyclingują and last, but not least - nie trzeba ich myć. 

• Like ! 1
8 hours ago, Jędrek said:

zwykłe plastikowe jednorazówki są najpraktyczniejsze, najlżejsze, doskonale się recyclingują and last, but not least - nie trzeba ich myć. 

Lecz piwo wygląda w nich... mało szlachetnie :classic_unsure:

• Haha 1
8 godzin temu, Jędrek napisał:

zwykłe plastikowe jednorazówki są najpraktyczniejsze,

kiedy noszę zapas dla 2-ch osób zabieram jednorazówkę , kiedy ten zapas może być mniejszy noszę stalówkę keczua. W odniesieniu do jednorazówek ma jedną zaletę , można w niej wodę uzdatnić przez gotowanie.

• Like ! 1
1 godzinę temu, barbie609 napisał:

można w niej wodę uzdatnić przez gotowanie.

W Tatrach to jak dla mnie mało potrzebna  funkcja. W razie czego piję wodę z potoków, a i z Czarnego Stawu Gąsienicowego zdarzało się. 

2 godziny temu, Q'bot napisał:

Lecz piwo wygląda w nich... mało szlachetnie :classic_unsure:

No fakt, lepiej nie widzieć jakie siki się pije. 😎🙃

Przy okazji, stare porzekadło mówi że "Od piwa głowa się kiwa" 👍

Edited by Jędrek
1 godzinę temu, Jędrek napisał:

mało potrzebna  funkcja.

wiesz ostatnio piłem z Zielonego Stawiku i nic mi nie było , ale jako osobnik mający lekką paranoję lubię mieć różne możliwości

• Like ! 1
1 godzinę temu, Q'bot napisał:

Dlategóż warto mieść klasyczną, szklaną butelkę (najlepiej kilka) którymi się tę głowę podeprze :classic_wink:

Skoro tak lubisz, to przecież nic mi do tego. 

Gdybym już musiał pić piwo w górach to brałbym jednak puszki, zamiast targać szkło w te i wewte. 

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Dnia 17.11.2023 o 12:04, barbie609 napisał:

nowoczesna wersja starych poczciwych BGS-ów

https://militaria.pl/p/bokserki-saxx-droptemp-hot-shot-boxer-brief-fly-watermelon-black-2239968

za tą cenę to powinny się jeszcze same prać.

"Bokserki termoaktywne SAXX Droptemp Hot Shot Boxer Brief Fly wykonane z nowoczesnych materiałów, dzięki którym mają właściwości chłodzące, doskonale odprowadzają wilgoć i bardzo szybko schną. Wykończenie antybakteryjne gwarantuje komfort i świeżość w długiej podróży, podczas pieszych wycieczek czy wypraw survivalowych.

Model ten został wykonany z 9 elastycznych paneli (Three-D Fit), które opinają główne grupy mięśni, dzięki czemu bardzo dobrze dopasowują się do kształtu ciała i nie przesuwają się pod ubraniem. Umieszczenie płaskich szwów na zewnątrz gwarantuje wysoki komfort użytkowania i chroni przed podrażnieniami skóry.

Rewolucyjna konstrukcja BallPark Pouch, dzięki wewnętrznej kieszeni, maksymalizuje wygodę w najbardziej wrażliwych miejscach i chroni je przed otarciami.

Szeroka, elastyczna i miękka guma doskonale utrzymuje bokserki na właściwej pozycji bez względu na intensywność ruchu."

Mam wrażenie że moje bambusowe gatki posiadają chyba wszystkie powyższe zalety.  Nie mają co prawda rewolucyjnej konstrukcji BallParkPouch (cokolwiek to znaczy) i nie składają się z 9 paneli Three D Fit, za to kosztowały cirka ebałt 6-8 zł sztuka - kupowałem różne u kilku sprzedawców.

• Haha 2
Dnia 15.11.2023 o 08:22, barbie609 napisał:

gwizdek gwiżdże

Gdy pierwszy raz "na poważnie" przyjechałem w Tatry, zasugerowany Nyką (jak długo można wołać o pomoc, łatwiej gwizdać), chciałem kupić gwizdek. I na całych Krupówkach nie dostałem. Poszedłem więc w góry bez gwizdka.

I do dziś go nie mam. .

Pytanie czy teraz ludzie w Tatrach, słysząc gwizdek, wiedzieliby że to ktoś wzywa pomocy?