barbie609 moder Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 Biorąc pod uwagę ,że normy syfu w powietrzu są wielokrotnie przekroczone ,czym oni palą?, oraz fakt ,że w rejonie Rusinowej Polany i Gęsiej Szyi nie byłem od listopada zeszłego roku oraz uwzględniając iż niedługo dojechanie w ten rejon nie mówiąc o zaparkowaniu będzie wysoce traumatycznym przeżyciem , zapadła decyzja. Wyruszam.Sam i bez wsparcia Szerpów , chociaż biorąc pod uwagę ,że te góry z roku na rok coraz wyższe to sprawę Szerpów trzeba będzie przemyśleć. Oczywiście nie bez znaczenia był fakt ,że na Rusinowej będzie mało człowieków.Pogoda mglista bura i byle jaka ,ale nie można być miękiszonem. Osiołek zaparkowany jak zwykle na Wierch Porońcu i naprzód . Patrząc na świeży śnieżek na szlaku dzisiaj byłem tu pierwszy. Zresztą pierwszego człowieka spotkałem jak zbiegał z Gęsiej , dopiero po dłuższym czasie na szczycie pojedynczo dołączyli następni . Ogólnie na szczyt po mnie dotarło 5 osób z tym że nie było nas równocześnie więcej niż trójka. Podczas zejścia spotkałem jeszcze kilku podchodzących ,ale wszyscy dzisiaj spotkani to ,,nasi,, więc było bardzo miło. a teraz trochę obrazów tak mnie powitała pusta Rusinowa szczyt Gęsiej jak patrzę na takie góry to jakbym słyszał ich głos,,szanuj nas człowieczku bo możemy oślepić cię mgłą i śniegiem , zabrać ci ciepło wiatrem , zwalić ci na głowę tony śniegu,, oczywiście była i kanapka i herbatka , w miarę ubywania herbaty w termosie dokoła zaczęło się przejaśniać pojawiły się dziury w chmurach pewny nie jestem ale to chyba Lodowy wygląda spod kołderki w zejściu też były fajne widoczki a tak pożegnała mnie Rusinowa trzymajcie się ciepło i ruszać na szlaki bo za chwilę nadchodzi .......SEZON!!! 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 @barbie609masz chyba najwięcej wyjsc w góry z nas wszystkich. Piękny czas, pozazdrościć. Pogoda, ta gorsza, jest sprzymierzeńcem gdy szuka się pustawych szlaków. 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Biorąc pod uwagę ,że normy syfu w powietrzu są wielokrotnie przekroczone ,czym oni palą?, Ekologicznie, drzewem. Pogoda ciężka, chmury nisko wiszą to i dym się snuje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 4 minuty temu, wjesna napisał: Ekologicznie, drzewem. No nie wiem zapach jest podobny do palącej się opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 8 minut temu, barbie609 napisał: No nie wiem zapach jest podobny do palącej się opony. Może przebywasz w zbyt sterylnych warunkach ma codzień? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 1 minutę temu, wjesna napisał: w zbyt sterylnych warunkach Chyba nie ,mieszkam w niedużym ale jednak mieście i w normalnym bloku ,jutro ma mocniej powiać więc się przewietrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 15 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 1 godzinę temu, barbie609 napisał: Chyba nie ,mieszkam w niedużym ale jednak mieście i w normalnym bloku ,jutro ma mocniej powiać więc się przewietrzy W bloku sam w piecu nie palisz, to masz inny punkt widzenia. Wiatr wywieje, a halny to już w ogóle świat przewietrzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2021 32 minuty temu, wjesna napisał: W bloku sam w piecu nie palisz, Przez wiele lat mieszkałem w domu rodzinnym w którym był piec także coś o tym wiem.Od wielu lat tam pracuje kocioł na olej.No ale to nieważne dziś już trochę lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Lubię Rusinową Polanę. Ale nigdy nie byłam tam pierwsza. 15 godzin temu, barbie609 napisał: Patrząc na świeży śnieżek na szlaku dzisiaj byłem tu pierwszy. Robić pierwsze ślady na śniegu...kto by nie chciał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 1 godzinę temu, wjesna napisał: Lubię Rusinową Polanę. Rusinowa zmienną jest........ 23 styczeń 2019r ok 08.30 cisza i spokój 26 styczeń 2020 r. ok południa rejwach i tłok mu już w zejściu na szczęście 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 Wiesz, ale to takie miejsce w które aż się chce zabrać cała dużą i mała rodzinę. Łatwe dojscie, piękne widoki. Dzieci mogą poszaleć i ucieszyć się śniegiem. Cxy nie jest to piękny widok zjeżdżających na jabłuszkach dzieci połączony z ich radosnym śmiechem? Wiem, że potem się źle idzie po tym wyślizganym, ale dajemy radę, a radość dzieci jest piękna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 16 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2021 2 godziny temu, wjesna napisał: a radość dzieci jest piękna. skoro tak mówisz to pewnie tak jest ale ja wolę tą polanę z 8.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 17 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 Dnia 16.12.2021 o 12:23, barbie609 napisał: skoro tak mówisz to pewnie tak jest A tak przynudzam, bo dawno nigdzie nie byłam A Polak zły jak głodny, gór głodny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 17 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2021 29 minut temu, wjesna napisał: zły jak głodny, gór głodny. na poprawę humoru 23.01. 2019 , Lodowy taki trochę himalajsko groźny 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 18 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2022 Piątkowa, bardziej wiosenna niż zimowa Gęsia Szyja. @vatra @Krzysiek Zd dziękujè za piękny dzień, a w zasadzie weekend 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 Tak @jaaga76, było pięknie a ta Gęsia to był zaledwie wstęp do bardzo udanego weekendu ☺ @vatra @jaaga76również Wam dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2022 @Krzysiek Zd o tym weekendzie to nie było ostatnie słowo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Z Wami Kochani Tatromaniacy każdy szlak staje się podwójnie ciekawy i atrakcyjny Dziękuję @jaaga76 i @Krzysiek Zd za ten wieczorny spacer na Gęsią było pięknie I jeszcze kilka fotek ode mnie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 20 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2022 Kilka fotek z prawie wiosennej i lekko zachmurzonej Gęsiej 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Co prawda dzisiaj nie była mglista ,ale porządek musi być. Wyruszyłem dość późno , na parkingu Wierch Poroniec byłem ok 09.20. Stało parę aut i duża grupa młodzieży-wycieczka , zielone szkoła coś w tym stylu właśnie ruszała w stronę Rusinowej. Cóż było począć ruszyłem za nimi. Pogoda świetna cieplutko , widoczność dobra , chwilami dość mocny chłodny wiatr. Udało mi się wyprzedzić wycieczkę i uzyskać dość sporą przewagę , w rejonie Gołego Wierchu dogoniłem trochę ludzi i nawet wycieczkę przedszkolaków. Maszerowały z plecakami parami pod opieką swoich wychowawczyń i Przewodnika. Chórem pozdrawiały mijanych na szlaku , fajnie to wyglądało. Na Rusinowej było parę osób i parę widać było na podejściu na Gęsią. Ruszyłem w górę i od razu sobie przypomniałem ,że nie cierpię tych schodów. Zdecydowanie wolę zwykłą ścieżkę. W parę osób podeszliśmy na szczyt , widoki piękne , pogaduchy przyjemne , było naprawdę fajnie. Zdążyłem zjeść kanapkę i poherbatkować , kiedy zaczęli docierać ci wyprzedzeni przeze mnie. Ekipy z którymi podchodziłem poszły dalej na Rówienki i przez Polanę pod Wołoszynem mieli zamiar schodzić do Palenicy bo tam mieli samochody lub celowali na busa.Ja ruszyłem z powrotem tym samym szlakiem , niestety już było na podejściu dużo ludzi a na Rusince to już w ogóle. Zielone szkoły , matki z wózkami , ojcowie z matkami , słodki śmiech i szczebiot dziatwy.Niestety to już SEZON!!!. Czym prędzej ruszyłem do parkingu , szlak zatłoczony ,,naszych,, niewiele i znowu typowa akcja najpierw obcinka jak ten z naprzeciwka wygląda i jeśli spełnia standart to dopiero było ,,Cześć,,. Ok 12.30 już wsiadałem do osiołka.Ogólnie fajnie ,że się ruszyłem. Parę fotek : na szlaku Na Rusinowej jeszcze spokój ze szczytu , najważniejsza oczywiście Królowa i reszta widoczka niech Was szlak prowadzi i w zejściu takie Trzy Korony upolowałem 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 3 godziny temu, barbie609 napisał: śmiech i szczebiot dziatwy.Niestety to już SEZON!!!. Czym prędzej ruszyłem do parkingu , szlak zatłoczony ,,naszych,, niewiele i znowu typowa akcja najpierw obcinka jak ten z naprzeciwka wygląda i jeśli spełnia standart to dopiero było ,,Cześć,,. Hmm...zastanawiam się co to za standard, bo może się okazać, że nie spełniam warunków Twojego ,,czesc" na szlaku. Zdjęcia fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 1 minutę temu, wjesna napisał: warunków Twojego ,,czesc" na szlaku. no cóż jeśli wyglądasz ,że idąc górskim szlakiem znajdujesz się we właściwym miejscu i czasie to jak najbardziej spełniasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 Może się kiedyś miniemy ma szlaku to potem napisze, że Ci nogę podłożyłam żebyś mnie zauważył i odpowiedział,,dzień dobry " Myślę, że szkolne wycieczki wybrały dobra trasę. Trasa łatwa, widoki piękne, można bakcyla złapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 (edytowane) 22 minuty temu, wjesna napisał: odpowiedział,,dzień dobry " jako kulturalny starszy pan zawsze odpowiadam na pozdrowienie nie trzeba dopuszczać się wobec mnie fizycznej agresji 22 minuty temu, wjesna napisał: można bakcyla złapać. to prawda mam nadzieję ,że ktoś z nich złapie , zresztą w grupie zauważyłem chłopaka , który wyglądał na takiego co parę szlaków widział Edytowane 26 Maja 2022 przez barbie609 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 26 minut temu, barbie609 napisał: jako kulturalny starszy pan zawsze odpowiadam na pozdrowienie Dobra, nie dręczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 26 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2022 6 godzin temu, barbie609 napisał: Na Rusinowej jeszcze spokój Spokój tam to raczej deficytowy towar .. ale fakt, widoczki fajne a miejscówka dostępna łatwo. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi