rapapacz Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Rohacze kusiły już od tak dawna, że to musiało się w końcu stać! Rano, około 8, zaczęliśmy od zaparkowania samochodu i wypożyczenia rowerów. Dojechaliśmy do schroniska na Polanie Chochołowskiej w 48 minut (Nobla temu, kto wymyślił wypożyczalnie rowerów w Dolinie Chochołowskiej). Stamtąd szlakiem zielonym pod Wołowiec, który ścieżką przetrawersowaliśmy, żeby znaleźć się pod pierwszym z Rohaczy - Ostrym (Jamnicka Przełęcz). Przejście przez Rohacze bardzo mi się spodobało. Duży pracy rąk i nóg, wiele ciekawych miejsc Kiedyś przeczytałam, że "jest gdzie spaść", ale że technicznie nie jest jakoś szczególnie ciężko i zgadzam się z tym, to jest dobry opis tego przejścia Uważam że niektóre z tych miejsc dla osób niskich mogą być bardzo, bardzo trudne do zrobienia. Trzeba też uważnie wyglądać oznaczeń, bo łatwo jest tam zgubić szlak i znaleźć się w niezbyt ciekawym miejscu - po prawej jest ogromna przepaść. Z Rohacza Płaczliwego zeszliśmy do Smutnej Przełęczy, skąd rozpoczęliśmy zejście do Bufetu Rohackiego. Tam zjedliśmy naleśniki, które były przepyszne (polecam) i potuptaliśmy na Zabratową Przełęcz. Z tej przełęczy na Rakoń, pod Wołowiec i zielonym w dół, do schroniska na Polanie Chochołowskiej. Rowerami do parkingu w 25 minut, pustą Chochołowską. Powtórzę się - Nobla temu, kto wymyślił tam wypożyczalnie rowerów Ogółem była to piękna i wymagająca trasa (razem 34 km, w tym 1893 m podejścia), która zajęła nam łącznie trochę ponad 11 godzin. 7 km pod górę na rowerze, potem ok. 20 km pieszo i 7 km rowerem w dół. Schodziliśmy w czasie, kiedy słońce zaczęło się chować za górami - światło było po prostu niesamowite 14 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 @Luk_ nie zahaczyliśmy, ale to wygląda tak ładnie, że ja z chęcią się tam wybiorę na cały dzień, albo przy okazji innego szczytu w tamtych okolicach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) @rapapacz super wycieczka ! Sam miałem podobną w planach ( powrót z Zabratowej na Grzesia i na Chocho ale bez rowera ) ale przed Wołowcem pogoda się popsuła . A Rohackie Stawy to absolutna konieczność do zaliczenia ale możesz je połączyć z drugą częścią grani od Smutnej Przełęczy do Banikowskiej też jest bardzo ciekawie Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez Krzysiek Zd 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 @Krzysiek Zd nie ucieknie, na pewno się jeszcze uda ją zrobić! Ja też przy jakichkolwiek zawahaniach pogodowych cofnęłabym się stamtąd, w górach nie ma żartów. Dzięki za propozycje "połączeniowe". Jak wszystko będzie OK, to na pewno skorzystam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 1 hour ago, rapapacz said: Nobla temu, kto wymyślił wypożyczalnie rowerów w Dolinie Chochołowskiej A złotą malinę temu, co nie wymyślił dlań predestynowanej ścieżki... Co do rohaczy - Ostry to mój ulubiony pagór w Tatrach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 26 minut temu, rapapacz napisał: @Krzysiek Zd nie ucieknie, na pewno się jeszcze uda ją zrobić! @rapapacz oczywiście, że nie uciekną (Rohacze). Rohacze i całą OPTZ mam już 'przerobioną' od A do Z z każdej niemal strony wiec jakby co to pytaj chętnie Ci doradzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Pierwszy Płaczliwy Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Też mam w planach podobną trasę sobie zrobić bo niebawem zaczyna mi się urlop. Najlepiej pasuje mi przy sprzyjającej aurze i bezchmurnym niebie połączyć wschód słońca na Wołowcu , a potem dreptać jak kondycja pozwoli w kierunku Salatynów i Brestowej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Dnia 8.08.2021 o 15:37, Krzysiek Zd napisał: od Smutnej Przełęczy do Banikowskiej też jest bardzo ciekawie Rzekłbym nawet że ciekawiej. Choć gdy pierwszy raz tamtędy szedłem, śmieszyło mnie bardzo że 9 na 10 ludzi omijało trudności ścieżkami poniżej grani. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Dnia 8.08.2021 o 14:07, rapapacz napisał: Powtórzę się - Nobla temu, kto wymyślił tam wypożyczalnie rowerów Kiedyś, dawno temu, gdy była tylko jedna, ale za to mająca kilka filii po drodze, gdzie można było rower zdać lub wziąć, zdarzyło mi się korzystać. Wtedy jeszcze za rower nawet nie pobierali opłaty przy wejściu do doliny. Teraz co i rusz widzę ludzi zdziwionych że muszą płacić nie tylko za wypożyczenie roweru ale i za wjazd nim na teren Wspólnoty 8 Wsi ( czy jak kto woli - na teren TPN) Przy okazji pytanko - jak wygląda sprawa zwrotu rowerów? Jest jakaś godzina graniczna i potem "kary umowne"? Bo ja zwykle wracam gdy już się ściemnia, lub w ogóle w nocy. I co z rowerami, gdy kończysz jazdę idąc na szlak? Zostawiasz przy drodze, przypinasz do drzewa (o ile akurat nie ścięli i kornik nie zeżarł)? Rowery mają na wyposażeniu jakieś urządzenia do przypinania? A co w sytuacji gdy pójdzie ktoś z Polski na Rohace planując powrót, ale np. zejdzie po stronie słowackiej na dół i nie będzie w stanie wrócić po rower zostawiony gdzieś w Chochołowskiej? Sorki za tyle pytań, ale kto pyta ten podobno mniej błądzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 @Q'bot ulubiony pagór w całych Tatrach? @Krzysiek Zd dzięki, pewnie się odezwę jak przyjdzie znowu czas na tamtą okolicę! @Karol Kliński ja na Wołowiec też swoje odczekałam...on chyba lubi taki być, tajemniczy, nie wszystko naraz odkrywać Również mam nadzieję, że uda się we wrześniu zobaczyć @Jędrek my rowery wypożyczaliśmy u Holka i byłam bardzo miło zaskoczona, bo zapytałam, czy jest opcja na dłużej niż do 18 (wtedy wypożyczalnię zamykają) i okazało się, że tak Wtedy po prostu opłata wynosi 50 zł od sztuki (w tym parking dla samochodu, dane z przedwczoraj) . Co do zdania roweru przy powrocie - dostaje się szczegółowe instrukcje gdzie go przypiąć i gdzie zostawić kluczyk Jeśli chodzi o zejście na słowacką stronę, to nie mam pojęcia, czy powstały już jakieś "wypożyczalniowe mechanizmy" na ściąganie takich rowerów spod schroniska w Chochołowskiej, ale podejrzewam, że jeszcze nie...chociaż, kto wie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) 1 hour ago, rapapacz said: @Q'bot ulubiony pagór w całych Tatrach? Noo... Tak. W sumie tak Najlepiej prezentuje się z Dziurawej przełęczy i z Jamników Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez Q'bot 7 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 @Q'bot ale kosmiczne zdjęcia, czad I bardzo ciekawy Instagram! Będzie obserwowane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 12 godzin temu, Q'bot napisał: Noo... Tak. W sumie tak Szykujesz zdjęcia do nowego wydania ,,Małego księcia"? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2021 9 hours ago, wjesna said: Szykujesz zdjęcia do nowego wydania ,,Małego księcia"? Jak już to "Małego piwosza Tatrzańskiego" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zacna pętelka i fajna wycieczka. Rohacze mają w sobie to coś. Masz więcej zdjęć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @Mateusz Z tak, mam sporo zdjęć, chociaż z samej grani nie robiłam, bo skupiałam się na tym, żeby nie spaść 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2021 Dnia 8.08.2021 o 14:07, rapapacz napisał: Uważam że niektóre z tych miejsc dla osób niskich mogą być bardzo, bardzo trudne do zrobienia. Trzeba też uważnie wyglądać oznaczeń, bo łatwo jest tam zgubić szlak i znaleźć się w niezbyt ciekawym miejscu - po prawej jest ogromna przepaść. Dokładnie tak! Dla osób niewielkiego wzrostu, jest kilka miejsc trudniejszych, a co do znaczeń - trzeba się dobrze rozglądać! Dla szukających inspiracji zamieszczam film z małej pętelki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapapacz Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Przed wyjściem (nie pierwszy i nie ostatni raz planując wycieczkę w Tatry) oglądałam film od Ciebie (czy też od Was) @a chodźże na pole - dzięki za nie wszystkie, super robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a chodźże na pole Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2021 2 godziny temu, rapapacz napisał: Przed wyjściem (nie pierwszy i nie ostatni raz planując wycieczkę w Tatry) oglądałam film od Ciebie (czy też od Was) @a chodźże na pole - dzięki za nie wszystkie, super robota! Dzięki, cieszymy się że filmy są pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi