Pablomardi Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 (edytowane) Witam, Mam pytanie czy rejestrujecie swój przyjazd na stronie słowackiej ( wypad na 1 dzień ). Nie mam pojęcia czemu ale trzeba wpisywać nie adres zamieszkania/ zameldowania jak podają portale ale adres kwarantanny do wyboru z rozwijanego menu tylko miejscowości słowackie - choć w moim przypadku jestem po 1 szczepieniu i teoretycznie zwolniony z odbycia kwarantanny. Jak to wygląda? czy wjeżdżał ktoś autem na Słowacje w razie kontroli wystarczy potwierdzenie szczepienia ? PK Edytowane 18 Czerwca 2021 przez Pablomardi literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 18 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2021 Dyskusja na ten temat ma miejsce w Bieżących Informacjach. : ) Ale w sumie i dobrze że będzie na to oddzielny temat. Tak jak pisałem wcześniej - czekam na 1 lipca, kiedy to formalnie zacznie obowiązywać certyfikat covidowy w UE. I wtedy zacznę się martwić. Bo na razie formularz jest obowiązkowy dla każdego. I tak jak pisałem wcześniej: na szlakach, w schroniskach, hotelach nikt nie będzie zaglądał do systemu(tam ma wgląd policja i straż graniczna). Więc certyfikat wystarczy. Problemem jest jak będę wracał z wycieczki np. ze Szczyrbskiego Plesa i mnie zatrzyma policja do kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 30 minut temu, Luk_ napisał: Ktoś wie jakie są inne opcje przejazdu komunikacją na Słowację z okolic Zako? Patrzę sobie na stronę Stramy dzisiaj, a tam to : No to ładnie. To jakby potwierdza, że nic się nie zmieni po 1 lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 56 minut temu, Luk_ napisał: Ktoś wie jakie są inne opcje przejazdu komunikacją na Słowację z okolic Zako? tatry.online.prv.pl/sad.php.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablomardi Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Przez ostatnie 3 dni wjeżdżałem na Słowacje autem - Smokowiec i Szczyrbskie jezioro przejazd przez Jurgów. Na przejsciu ustawiony kontener dla słowackiej policji rano wjazd około 6 nie bylo nikogo, powrót po poludniami radiowóz i policja stała cordziennie natomiast nikogo nie zatrzymywała. Mijałem rownież stojące patrole i również mnie nie zatrzymywali. Na szlakach praktycznie sami słowacy, aut na polskich blachach przez pierwsze dwa dni nie było , dziś w szczyrbskim byly jeszcze 2 auta. Jeśli chodzi o rejestracje pojawiło się sprostowanie co należy wpisać w polu adres zamieszkania należy w nim podać adres pobytu na Słowacji np. adres hotelu, schroniska lub muzeum, by otrzymać potwierdzenie rejestracji sms-em i na e-mail 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Pablomardi napisał: Przez ostatnie 3 dni wjeżdżałem na Słowacje autem - Smokowiec i Szczyrbskie jezioro przejazd przez Jurgów. Na przejsciu ustawiony kontener dla słowackiej policji rano wjazd około 6 nie bylo nikogo, powrót po poludniami radiowóz i policja stała cordziennie natomiast nikogo nie zatrzymywała. Mijałem rownież stojące patrole i również mnie nie zatrzymywali. Na szlakach praktycznie sami słowacy, aut na polskich blachach przez pierwsze dwa dni nie było , dziś w szczyrbskim byly jeszcze 2 auta. Jeśli chodzi o rejestracje pojawiło się sprostowanie co należy wpisać w polu adres zamieszkania należy w nim podać adres pobytu na Słowacji np. adres hotelu, schroniska lub muzeum, by otrzymać potwierdzenie rejestracji sms-em i na e-mail Dzięki. Z adresem schronisk zgadłem. Powiedz mi tylko jeszcze czy wystarczy raz się zarejestrować czy każdego dnia z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablomardi Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Rejestrowalem sie kazdego dnia ale system zachowywał ciąglość od pierwszego dnia wjazdu na Słowacje czyli od 19.06 - przedłużał o kolejne dni rozmawialem rowniez z miejscowymi - oni sie nie rejestrują tylko wjeżdżają mają tylko potwierdzenie szczepienia, zdarzyło im sie że zostali zatrzymani na ,, granicy". i pokazywali to potwierdzenie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 Czyli wystarczy raz się zarejestrować skoro ciągłość zachowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) A jak ma się sprawa z chodzeniem na Słowację szlakiem - powiedzmy idę z polskiej strony ale celem jest Jakubina i potem wracam - czyli chwilę jestem na Słowacji. Co jakby się napatoczył jakiś nadgorliwy? Jestem "wpół zaszczepiony" na obecną chwilę, i nie mam żadnego papierka poza świstkiem z terminami (i jakimś tam kodem). Druga dawka akurat mi wypada zaraz po terminie kiedy mógłbym wyskoczyć w Tatry. Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablomardi Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Mnóstwo ludzi tak przechodzi - tego nikt nie upilnuje, tu chodzi o przejazd samochodem na Słowacje bo tak jak napisał peter1 tylko policja i graniczni mają wgląd do systemu. Od wczoraj na szakach masa ludzi, palenica cała w samochodach aż do ronda- wakacje. Jeśli jesteś po 1 dawce ( tak jak ja) jaki masz problem pobrać i wydrukować certyfikat ? Jest na twoim koncie pacjenta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Sądziłem, że certyfikat jest dopiero po pełnym szczepieniu, przynajmniej ktoś mi tak powiedział. No to nie ma problemu Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brunka Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Czy mogłabym uzyskać konkretną odpowiedź, co należy wpisać w formularzu jako adres, jeśli wjeżdżam na Słowację rano, będę chodzić po Tatrach cały dzień i wracać wieczorem do Polski? Nie jest to przejazd tranzytem, a samochód będzie stał cały dzień na parkingu, więc policja może się nim już zainteresować. Jesteśmy zaszczepieni ( 2 dawki) ale obawiamy się, że trafimy na służbistów i sam dokument potwierdzający szczepienie nie wystarczy. Proszę o konkretne odpowiedzi. Próbowałam dodzwonić się na infolinię MSZ, ale oczywiście bezskutecznie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Brunka napisał: Czy mogłabym uzyskać konkretną odpowiedź, co należy wpisać w formularzu jako adres, jeśli wjeżdżam na Słowację rano, będę chodzić po Tatrach cały dzień i wracać wieczorem do Polski? Nie jest to przejazd tranzytem, a samochód będzie stał cały dzień na parkingu, więc policja może się nim już zainteresować. Jesteśmy zaszczepieni ( 2 dawki) ale obawiamy się, że trafimy na służbistów i sam dokument potwierdzający szczepienie nie wystarczy. Proszę o konkretne odpowiedzi. Próbowałam dodzwonić się na infolinię MSZ, ale oczywiście bezskutecznie. Z góry dziękuję za odpowiedź. Tak jak już to było omawiane w kilku tematach(powyżej także) należy wpisać adres schroniska, hotelu czy muzeum. I to wystarczy. Adresy są dostępne w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Wybaczcie, jeśli temat już był, ale przeczytałem wszystko i nie znalazłem wzmianki. Co do wjazdu na Słowację chyba wszystko już jasne. Natomiast, jak się ma sprawa z powrotem do Polski? Czyli przekroczenie granicy w odwrotną stronę. Czyli de facto nasze prawo i formalności. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Taka ciekawostka z w/w strony: "Zgodnie z zapisami Zarządzenia Urzędu Zdrowia Publicznego Republiki Słowackiej nr 218/2021 obowiązującego od dnia 14 czerwca 2021 r. (vyhláška ÚVZ SR č. 218/2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky), obywatele państw UE, w tym obywatele polscy, a także członkowie ich rodzin, mogą przejechać tranzytem do innego kraju UE przez terytorium Słowacji w ciągu 8 godzin bez zatrzymywania się, za wyjątkiem niezbędnego tankowania paliwa na stacjach benzynowych. Na tranzyt nie jest wymagane posiadanie negatywnego testu na COVID-19 ani wypełnianie jakiegokolwiek formularza np. https://korona.gov.sk/ehranica/." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 3 godziny temu, Luk_ napisał: @Magu tu chyba znajdziesz odpowiedzi https://www.gov.pl/web/koronawirus/informacje-dla-podrozujacych Przepisy przepisami. Jednak pomocne byłyby informacje z pierwszej ręki. Generalnie popaść w problemy kwarantanny wpaść łatwo, więc warto wiedzieć czy ryzyko wyjazdu jest opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Jesteś zaszczepiony? Lub oficjalnym ozdrowiencem? To problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magu Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 2 godziny temu, peter1 napisał: Jesteś zaszczepiony? Lub oficjalnym ozdrowiencem? To problemu nie ma. Jestem zaszczepiony kompletnie. Natomiast żona w połowie. O ile na Słowację 1/2 wystarczy to tyle nie wiem jak Polska podchodzi do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Magu napisał: Jestem zaszczepiony kompletnie. Natomiast żona w połowie. O ile na Słowację 1/2 wystarczy to tyle nie wiem jak Polska podchodzi do tego. Nie ma problemu. Co innego gdybyście z UK przybywali. Lub spoza Schengen. Zresztą nikogo po naszej stronie na granicy nie będzie do sprawdzania. A nawet jakby to pokazujecie swistki i tyle... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁukaszJ Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 Przy okazji, ale jest w ogóle jakiekolwiek połączenie do Zuberca? Z Zakopanego pewnie nie, może gdzieś w otoczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 No i potwierdzają: https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/slowacy-zamykaja-wiekszosc-przejsc-granicznych-z-polska,4044 https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/od-dzis-slowacja-zamyka-niektore-przejscia-graniczne-z-polska/bxtzjyv,07640b54 To dramat jakiś jest. Pokazują w jakim poważaniu mają unijne regulacje i strefę Schengen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 2 godziny temu, peter1 napisał: No i potwierdzają: https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/slowacy-zamykaja-wiekszosc-przejsc-granicznych-z-polska,4044 https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/od-dzis-slowacja-zamyka-niektore-przejscia-graniczne-z-polska/bxtzjyv,07640b54 To dramat jakiś jest. Pokazują w jakim poważaniu mają unijne regulacje i strefę Schengen. świetne rozwiązanie dla Parku Narodowego, oby tak pozostało na zawsze. w Łysej Polanie przejście dla pieszych a ruch samochodowy przez Jurgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablomardi Opublikowano 5 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Jurgów otwarty, jedynie szczepienia otwierają drogę do legalnego przekroczenia starych granic - chcesz podróżować to mus szczepionka do tego będą wszyscy dążyć, przykre ale zaczyna być to normą zmuszą w ten lub inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 16 minut temu, J@n napisał: świetne rozwiązanie dla Parku Narodowego, oby tak pozostało na zawsze. w Łysej Polanie przejście dla pieszych a ruch samochodowy przez Jurgów Problem polega na tym, że granicą w Łysej jest zamknięta także dla pieszych. Rozwiązaniem dla Parku jest limit wejść nad Morskie Oko a nie zamykanie granic. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 1 minutę temu, peter1 napisał: Problem polega na tym, że granicą w Łysej jest zamknięta także dla pieszych. Rozwiązaniem dla Parku jest limit wejść nad Morskie Oko a nie zamykanie granic. wystarczy rozebrać drogę do Morskiego Oka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi